The Body Politic

Tijden en tickets

Eng. ond. • Q&A

eenmalig: Movies that Matter

De buurt in tegen geweld

Let op: Engels gesproken en Engels ondertiteld

Aansluitend een Q&A over de situatie in Gouda

In de april-documentaire in deze reeks staat de jonge burgemeester van Baltimore centraal, die het over een heel nieuwe boeg wil gooien met zijn strijd tegen dodelijk geweld. Het is een bijzondere maar bewerkelijke aanpak en een van de lange adem. En andere overheden willen hem niet helpen.

In 2020 kandideert Brandon Scott, een zwarte man getogen en geboren in Baltimore, voor het burgemeesterschap in zijn stad. Veel kans maakt hij niet. Maar vlak voor de verkiezingen gebeurt er in Minnesota iets vreselijks: een jonge zwarte man, George Floyd, komt door politiegeweld om het leven en via social media kan iedereen zien hoe. Heel Amerika staat op zijn kop, ook in Baltimore gaan duizenden mensen de straat op in Black lives matter-demonstraties en enkele dagen later wint Scott de verkiezingen.

Geweld

Baltimore is de grootste stad van Maryland (slechts 60 km van Washington DC) en zwarte bewoners zijn er in de meerderheid. Het is arm en staat bekend om het hoogste aantal moorden in het land, met meer dan 300 slachtoffers per jaar. Dat is vijftien keer meer dan New York, terwijl in Baltimore ‘slechts’ 600.000 mensen wonen.

Brandon Scott kent het uit eigen ervaring. Voor zijn tiende verjaardag had hij al een dodelijke schietpartij meegemaakt. Zijn campagne richt zich dan ook op het wapengeweld, dat in Baltimore overigens niet zozeer gerelateerd is aan drugs of bendes, maar vooral inter-persoonlijk van aard is. Wraak, vetes en escalerende conflicten zijn het probleem. Scott weet als geen ander dat meer politie en strenger straffen goed klinkt maar nergens echt heeft geholpen. Hij wil structurele veranderingen en eenmaal tot burgemeester verkozen, wacht hem de uitdaging zijn ideeën om te zetten in de realiteit.

De buurt in

Het is in Amerika geen populaire boodschap en Scott krijgt van andere overheden dan ook geen hulp. Wat hij voor ogen heeft is echter niet ‘structureel’ op de manier die je misschien zou verwachten. Scott wil zich volledig richten op straatwerk, bewustzijnscampagnes en een-op-een praten met mensen die een risico-factor zijn. Namelijk met die personen waarvan verwacht kan worden dat ze ‘shooters’ zullen worden. Hen wordt daarbij hulp aangeboden met het zoeken naar werk, educatie en voorzieningen.

Het is een opmerkelijke methode en door het beperkte budget, nota bene deels ‘afgepakt’ van de politie, kunnen zijn ambtenaren en vrijwilligers zich maar op één stadsdeel richten. Van alle kanten wordt Scott op zijn vingers gekeken en onder kritiek bedolven. Een eenzame strijd met een onzekere uitkomst.

Gabriel Francis Paz Goodenough, USA 2023 - 91 min
documentaire

nieuw

Een bont stel grafschenders

La chimera

Een Italiaans schelmenavontuur in de jaren tachtig rond een droevige archeoloog, verloren liefde en verborgen kunstschatten van de (zeer onderscheidende) hand van Alice Rohrwacher.

Slavernijverleden

activist en inspirerend schrijver

Anton de Kom, wij slaven van Suriname

Woensdag 24 april: speciale voorstelling bij het Herdenkingsjaar Slavernijverleden op de sterfdag van Anton de Kom. Regisseur Frank Zichem is te gast voor een korte inleiding en Q&A na afloop. De documentaire schetst niet alleen het levensverhaal van de inspirerende vrijheidsstrijder en schrijver Anton de Kom, maar ook de geschiedenis van Suriname en de slavernij.

Klap uit  

Kinderfilm in de meivakantie

Op avontuur met de twee helden

Vos en haas redden het bos

Uil is kwijt en midden in het bos ligt plotseling een groot meer. Vos en Haas gaan uitzoeken wat er aan de hand is en ontdekken een onderwaterwereld van de slimme Bever – Komisch, hartverwarmend avontuur voor kinderen vanaf 6 jaar.

Frans luchtig drama

uitdagend beroep, bevlogen leraren

Un métier sérieux

Luchtig-realistisch drama schetst een serieus maar tegelijk warm portret van het Franse onderwijs en het wel en wee van een groep bevlogen docenten. Een mooi beroep, niet altijd makkelijk maar de leraren laten elkaar nooit in de kou staan. Met een handvol Franse filmsterren waaronder François Cluzet (Intouchables).

Kinderfilm in de meivakantie

Spannende muizen avonturen

Het muizenhuis - Sam & Julia in de bioscoop

Een compilatie van acht afleveringen waarvan zes nooit eerder zijn vertoond. De muizen Sam en Julia beleven spannende avonturen in het Muizenhuis. Een leuke poppenanimatie met waardevolle lessen over vriendschap en verdraagzaamheid voor kinderen vanaf 4 jaar.

Nederlandse road-movie

Met elkaar terug in de tijd

De terugreis

Nostalgie, een lach en een traan in deze heerlijke Nederlandse feelgood roadmovie met Martin van Waardenberg en Leny Breederveld. Jaap en Maartje zijn al bijna 50 jaar samen. Nu is het tijd om nog één laatste keer naar Spanje af te reizen. Dat gaat echter niet van een leien dakje. Een kleine Odyssee vol ontroerende en grappige situaties waarin onze helden uiteindelijk de eindbestemming halen èn elkaar terugvinden.

Klap uit  

Beste actrice en scenario

Kleurrijk leven aan de Tiber

El Paraíso

Julio is bijna veertig. Hij woont nog altijd bij zijn charismatische moeder aan de rand van Rome, waar ze met illegale handel de eindjes aan elkaar knopen. Hun band is hecht en liefdevol maar ook ambivalent. Ze delen decennia aan herinneringen maar misschien niet dezelfde dromen. Een warme, levendige film vol onverwachte wendingen en kleurrijk zoals het leven nu eenmaal is. Overtuigend acteerwerk van beide acteurs. Prijs voor beste actrice en beste scenario in Venetië.

Klap uit  

Italiaanse bioscoophit

Huisvrouw in naoorlogs Rome

C'è ancora domani

De Italiaanse vrouw anno 1946 is het onderwerp van deze hoopvolle tragikomedie die terecht de bestbezochte film van Italië van 2023 werd. Debuterend regisseur Paola Cortellesi, die zelf een onderdrukte Romeinse huisvrouw vertolkt, maakte opmerkelijke keuzes: hedendaagse popsongs onderbreken het verhaal dat ze sfeervol vastlegde als een zwart-wit tv-drama en dat boordevol zit met nostalgie, knipogen en (ook grappige) details van het Italiaanse (familie)leven. Plus een onverwachte finale.

Klap uit  

Elke derde vrijdag van de maand (9x)

Een bonte mix van mooie en actuele films

Filmclub 2023/2024

(besloten)

Het Filmhuis heeft een eigen Filmclub – of eigenlijk twee: elke derde vrijdag van de maand, één op de ochtend en één op de middag. Telkens met een nieuwe film, iets lekkers en gezellig napraten in de foyer. Alleen bij het begin van het seizoen kunt u instappen.