Drawing a Line

Tijden en tickets

NL ond. • Q&A • eenmalig

Movies that Matter

Cartoon-protest in India

Achteraf een gratis informele workshop cartoons tekenen met tekenleraar Bas den Boer van de Garenspinnerij

Nederlands ondertiteld

Portret van de jonge Indiase cartoonist Rachita Taneja. Haar populaire cartoonserie ‘Sanitary Panels’ op  internet staat bekend om zijn scherpe sociaal-politieke commentaar. De serie heeft veel fans onder jonge, liberale Indiërs. Rachita trotseert met grappige tekeningen van potloodfiguurtjes de censuur en onderdrukking van vrijheid van meningsuiting in haar land. Ze neemt het met humor en eerlijkheid op tegen het corrupte en zeer ongelijke politieke systeem in India.

Dat levert haar echter wel de nodige problemen op. De zittende regering van Modi, die beweert de grootste democratie ter wereld te zijn, houdt niet van kritiek en probeert haar het zwijgen op te leggen. Rachita’s cartoons over het Hooggerechtshof leveren haar een beschuldiging van ‘minachting van de rechtbank’ op. Er hangt haar een gevangenisstraf boven het hoofd.

Potloodfiguurtjes

De advocaat van Rachita adviseerde haar dringend de cartoons niet in de film te tonen of hun inhoud te bespreken. Haar reactie: ‘Het zijn gewoon potloodfiguurtjes! Waarom praat de hoogste rechtbank in de grootste democratie ter wereld over mijn potloodfiguurtjes?’ Terwijl ze wacht op de uitkomst van de rechtszaak, zoekt Rachita begeleiding en steun bij gelijkgestemden die ook hun stemmen laten horen.

Drawing a Line laat zien hoe het creatieve proces van Rachita verloopt en hoe haar leven doorgaat terwijl een veroordeling dreigt. Door de afwisseling met korte animaties van haar werk is de film, ondanks het serieuze onderwerp, leuk en luchtig.

Creatieve afsluiter

De vertoningen van films van Movies that Matter on Tour kenmerken zich door een verdiepend voor- of naprogramma. Met Drawing a Line sluiten we het seizoen in stijl af: je krijgt na afloop van de film gratis een ludieke, korte workshop potloodfiguurtjes tekenen. Tekentalent is niet nodig! Dit gebeurt onder creatieve begeleiding van tekendocent Bas den Boer van de Garenspinnerij in Gouda. 

Net als cartooniste Rachita laat Bas je ontdekken hoe je jouw eigen ideeën eenvoudig met een leuk figuurtje kan overbrengen. Wat betekenen mensenrechten voor jou en hoe zou je dat willen uitbeelden? Bas geeft je spelenderwijs een eerste aanzet. Grijp je kans!

Bij deze workshop werkt het Filmhuis samen met Amnesty International Gouda

Sama Pana, BEL/LUX 2024 - 73 min
documentaire met Rachita Taneja

Sundance Festival Favorite

Iedereen heeft potentie

Radical

Waargebeurd Mexicaanse onderwijsdrama over een achtergestelde basisschool en een idealistische, tegendraadse onderwijzer. Hij weet in zijn leerlingen het beste naar boven te brengen. Heerlijk opbeurend verhaal met een ontwapenende cast.

Bestseller-verfilming

Vervlochten levens

The braid

Verfilming van bestseller De vlecht (door de schrijfster zelf) is een prachtig mozaïek-drama rond drie vrouwen op drie continenten. Canada, Italië en India zijn ver van elkaar verwijderd en toch raken hun levens vervlochten. Over verdriet, hoop en voor jezelf opkomen.

Historisch drama

De magie van een ritme

Boléro

Roaring twenties, Parijs. De extravagante Russische choreografe Ida Rubinstein vraagt Maurice Ravel de muziek voor een ballet te schrijven. Iets gewaagds, zinderend en erotisch. In dit prachtig geschoten historische drama zien we dat hij na lang ploeteren met een grensverleggend, ritmisch en opzwepend meesterwerk komt vol herhaling, dat iedereen kent: de Boléro

Klap uit  

Slavernijverleden

De wortels van discriminatie

Origin

Dinsdag 4 juni: speciale voorstelling bij het Herdenkingsjaar Slavernijverleden. Gerlinda Heywegen leidt de film in en bespreekt daarbij ook de bestseller van Pulitzerprijs-winnaar Isabel Wilkerson. In de film zien we hoe haar boek tot stand kwam met haar analyse van de samenhang tussen racisme, antisemitisme en het kastensysteem. Ze reist daarvoor van de VS naar Duitsland (en onderzoekt de Holocaust) en naar India in een periode die ook in haar persoonlijke leven zeer bewogen is. Nagesprek in de foyer met de heerlijke hapjes van Dushi.

Klap uit  

Slot Italië-trilogie

Een bont stel grafschenders

La chimera

Italiaans schelmenavontuur in de jaren tachtig rond droevige archeoloog Arthur (Josh O'Connor uit The Crown), een bonte bende rovers van Etruskische kunst en verloren liefde Beniamina. Haar moeder (Isabella Rossellini) bestiert in haar rolstoel een groot vervallen landhuis. Sociaal drama, gekweld verlangen en dromerige romantiek van de (zeer onderscheidende) hand van Alice Rohrwacher.

Klap uit  

Nederlandse road-movie

Samen terug in de tijd

De terugreis

Nostalgie, een lach en een traan in deze heerlijke Nederlandse feelgood roadmovie met Martin van Waardenberg en Leny Breederveld. Jaap en Maartje zijn al bijna 50 jaar samen. Nu is het tijd om nog één laatste keer naar Spanje af te reizen. Dat gaat echter niet van een leien dakje. Een kleine Odyssee vol ontroerende en grappige situaties waarin onze helden uiteindelijk de eindbestemming halen èn elkaar terugvinden.

Klap uit  

Elke derde vrijdag van de maand (9x)

Een bonte mix van mooie en actuele films

Filmclub 2023/2024

(besloten)

Het Filmhuis heeft een eigen Filmclub – of eigenlijk twee: elke derde vrijdag van de maand, één op de ochtend en één op de middag. Telkens met een nieuwe film, iets lekkers en gezellig napraten in de foyer. Alleen bij het begin van het seizoen kunt u instappen.