Programma filmweek 13
do 27 mrt t/m wo 2 apr 2025
    

   
Deze nieuwe week brengt muzikale films naar het Filmhuis: Timothée Chalamet overtuigt acterend én zingend volledig als Bob Dylan in A Complete Unknown. Daarnaast brengt muziek een dirigent en een fabrieksarbeider (die broers blijken te zijn) nader tot elkaar in de feelgoodfilm En fanfare. 


Laatste week voor Mike Leigh’s prachtige sociaal-realistische portret Hard Truths. En voor het indrukwekkende epos The Brutalist met Oscar-winnaar Adrien Brody.

In week 13 twee voor de Oscar Beste buitenlandse film-genomineerde drama's: de Iraanse politieke thriller The Seed of the Sacred Fig en Braziliaans historisch drama I'm Still Here, die de Oscar uiteindelijk wist te verzilveren.
            

Nieuw deze filmweek

nieuw • verbroederende muziek
En fanfare 

In het nieuwe komische drama van regisseur Emmanuel Courcol (Un triomphe, 2020), is Thibaut een gerenommeerd dirigent op zoek naar een beenmergdonor. Niet alleen ontdekt hij daardoor dat hij geadopteerd is maar ook dat hij een jongere broer heeft, Jimmy, die arbeider is in een Noord-Franse fabrieksstad en lid van de plaatselijke fanfare. Hun ontmoeting is het begin van een sociaal en muzikaal avontuur. 

De mannen verschillen enorm van elkaar maar blijken toch meer met elkaar gemeen te hebben dan gedacht. Jimmy heeft (niet toevallig) een uitzonderlijk muzikaal talent. De twee hebben elkaar bovendien heel wat te bieden. Een feelgoodfilm over hoe muziek mensen (ook van verschillende rangen en standen) kan verbinden, over de kracht van vriendschap en familiebanden en met een finale die niemand onberoerd zal laten. En fanfare was met ruim 2,5 miljoen verkochte bioscoopkaartjes in Frankrijk een enorme hit. – uitgebreide info en tickets…   
 

nieuw • Bob Dylan
A Complete Unknown

Muzikale, nostalgische biopic van James Mangold (Walk the Line, over Johnny Cash) belicht Bob Dylans eerste vier jaren als professioneel muzikant. Vanaf 1961 – Dylan (Timothée Chalamet) is dan pas 19 jaar oud – wordt hij dé stem van de Folk, van een generatie ook. Maar al op het beroemde Newport Folk Festival van 1965 breekt hij, in een daad van muzikale rebellie, spectaculair met zijn fans en die veel te ‘brave’ muziekscene. Het zou niet de enige wending in zijn carrière zijn, maar zeker de grootste.

We zien hoe de jonge Singer-songwriter aankomt in Greenwich Village (New York), optrekt met zangeres Joan Baez en uitgroeit uit tot een ster. Met fans heeft de vrijheidslievende zanger duidelijk minder. Ook in deze biopic blijft Dylan een fascinerend raadsel, zoals Dylan het waarschijnlijk graag ziet. Deze ‘stem van een generatie’ houdt niet van hokjes. Mangold wekt de folkscene van begin jaren zestig liefdevol tot leven. En Timothée Chalamet schittert waarlijk als Dylan – na enkele minuten ben je vergeten dat je naar de acteur kijkt. Hij zingt verbluffend goed en authentiek alle nummers, terwijl hij zichzelf daarbij op gitaar (en mondharmonica) begeleid. Een genot om naar te kijken. – info en tickets…   
     

Laatste week

vrijdagmiddag 28 maart — monumentale dromen — In het mythische The Brutalist, in opzet en lengte van epische proporties, zien twee mannen een monumentaal gebouw op een berg voor zich. De een een groots architect (Adrien Brody), de ander een groot kapitalist. Maar het blijkt uiteindelijk om twee erg verschillende dromen te gaan.       

zaterdagmiddag 29 maart en dinsdagavond 1 april ontembare, onverklaarbare boosheid — In Mike Leigh's nieuwste sociaal-realistische drama Hard Truths (even sober, wrang-grappig als aangrijpend!) schittert actrice Marianne Jean-Baptiste als een altijd ‘boze’ vrouw die niet met het leven overweg kan.    
  

Volgende filmweek

vanaf filmweek 14 • andersdenkend binnen het gezin    
The Seed of the Sacred Fig    

Een Oscar-nominatie voor Beste buitenlandse film ging dit jaar naar dit familiedrama dat uitmondt in een verpletterende politieke thriller. De inmiddels in ballingschap levende regisseur Mohammad Rasoulof volgt het gezin van een onlangs gepromoveerde onderzoeksrechter. Zowel de pater familias (vanuit zijn functie) als twee dochters (via hun vrienden) raken betrokken bij studentenprotesten, wat in huis tot spanningen leidt, tot paranoia, geheimen en angst. Rasoulof schetst hoe het regime iedereen weet te manipuleren via verschillende vormen van repressie thuis, buiten en op het werk. – meer info en tickets…
  

vanaf filmweek 14 • tegen het vergeten        
I'm Still Here

De Oscar voor Beste buitenlandse film ging dit jaar naar dit historische drama uit Brazilië, van veteraan Walter Salles (Central do BrasilThe Motorcycle Diaries). Het is een intiem en zorgvuldig vormgegeven portret van het gelukkige gezin van voormalig congreslid Rubens Paiva die plots door het dictatoriale regime wordt opgepakt, om nooit mee terug te keren. Moeder Eunice (fantastisch gespeeld door steractrice Fernanda Torres) vecht dertig jaar lang eerst voor zijn terugkeer, dan voor de waarheid en gerechtigheid, en altijd voor haar kinderen. Daarvoor moet ze zichzelf opnieuw uitvinden. – tickets al beschikbaar…     
    

ALLE DAGEN EN VOORSTELLINGEN … 

… vind je online op de agenda-pagina.
   

ALLE FILMS OP EEN RIJ:

muzikale feelgoodfilm

verbroederende muziek

En fanfare

In dit komische drama ontdekt een gerenommeerd dirigent dat hij geadopteerd is maar ook dat hij een jongere broer heeft in een fabrieksstad, mét een uitzonderlijk muzikaal talent. Hun ontmoeting is het begin van een sociaal en muzikaal avontuur.

muzikale biopic

Geniaal en onuitstaanbaar

A Complete Unknown

Muzikale, met liefde gemaakte biopic belicht singer-songwriter Bob Dylan's eerste vier jaren als professioneel folkzanger, tot aan zijn spectaculaire breuk met het genre op het Newport festival van 1965. Met een verbluffend goede vertolking van Timothée Chalamet.

de nieuwe Mike Leigh

Ontembare en onverklaarbare boosheid

Hard Truths

In Mike Leigh's nieuwste sociaal-realistische drama Hard Truths (even sober, wrang-grappig als aangrijpend!) schittert actrice Marianne Jean-Baptiste als een altijd ‘boze’ vrouw die niet met het leven overweg kan.

Architectonisch epos

Monumentale dromen

The Brutalist

Twee Oscars voor dit mythische, 3 uur en 35 minuten durende epos over een Joodse Holocaust-overlever (Adrien Brody), die in de VS als architect met zijn autocratische mecenas een brutalistisch monument op een berg wil bouwen.

mozaïekfilm

Hoe iets van het leven te maken

De idylle

Mooi gemaakte tragikomische mozaïek-vertelling over zes getroebleerde mensen, met een sterke rol van Hadewych Minis. Elk worstelt met het leven en eenzaamheid. Een drama dat existentiële onderwerpen lichtvoetig weet te brengen, ontroert en absurditeit vindt in het dagelijks leven.

Verrukkelijke stop-motion

Eenzaamheid (en slakken) achter je laten

Memoir of a Snail

Verrukkelijke stop-motion en emotioneel gelaagde tragikomedie ineen, vol visuele humor en sterke dialogen. De kwetsbare ‘hoarder’ Grace Pudel zit (en zat) het niet mee in het leven, maar haar hoogbejaarde en zeer excentrieke vriendin Pinky biedt haar misschien de kracht alles te doorbreken.

portret van een diva

De tragische schoonheid van ‘La Callas’

Maria

Angelina Jolie speelt de iconische operadiva Maria Callas in de laatste week van haar complexe leven, in haar luxe appartement in Parijs. Met waanbeelden door medicijngebruik, mijmeringen over haar grote liefde en een haperende stem.

IJzige familie-thriller

Vader en zoon tussen bergreuzen

Alpha.

Gijs Scholten van Aschat en zijn zoon Reinout spelen een (gelijknamige) vader en zoon in een ijzig spannende familie-thriller in de besneeuwde Alpen, prachtig en beklemmend gevangen in een bijna vierkant beeldformaat…

Braziliaanse geschiedenis

Opboksen tegen de dictatuur

I'm Still Here

Oscar voor Beste buitenlandse film voor dit historische drama uit Brazilië, is een intiem en zorgvuldig portret van het gelukkige gezin van congreslid Rubens Paiva die in 1971 plots wordt opgepakt, om nooit mee terug te keren.

politieke thriller

Maatschappij en gezin in Teheran

The Seed of the Sacred Fig

De Oscar voor Beste buitenlandse film ging dit jaar net niet naar dit familiedrama dat uitmondt in een verpletterende politieke thriller binnen het gezin van een jonge onderzoeksrechter dat onder druk komt te staan door studentenprotesten.

© 2025 Filmhuis Gouda