Programma filmweek 46
do 14 t/m wo 20 nov 2024
Vanaf deze week Steve McQueen's oorlogsdrama Blitz, over de voor Londenaren zware periode toen in 1940-41 Duitse bommen dood en verderf zaaiden.
Je bent nooit te oud voor de liefde, leert ons de aanstekelijke, bitterzoete Iraanse romance My Favourite Cake, mèt een scherp randje.
Laatste week voor het warme, muzikale, tragikomische zelfportret Glas, mijn onvervulde leven en voor de Aziatische feelgood-bioscoophit How to Make Millions Before Grandma Dies.
En de blik vooruit: kaartjes zijn al beschikbaar voor de nieuwe film van volgende week: Como el viento.
Deze filmweek
nieuw — Bommen op Londen Blitz
Degelijk, Brits oorlogsdrama van Steve McQueen (12 Years a Slave) over ‘the Blitz’, toen in 1940 en 1941 Duitse bommen dood en verderf zaaiden in Londen. Een achteraf bijna mythisch geworden periode, waarvan McQueen de vermeende solidariteit en vastberadenheid graag wat nuanceert. De regisseur benaderende vaker bekende historische tijden vanuit nieuwe, onthullende invalshoeken, waarvoor hij uitgebreid historisch onderzoek doet. Vorig jaar nog met een meer dan drie uur durend portret van Amsterdam tijdens de tweede wereldoorlog in De bezette stad.
Alleenstaande moeder Rita (Saoirse Ronan) stuurt haar gekleurde zoontje George voor zijn veiligheid naar het Engelse platteland. Die neemt al snel de benen en probeert in de chaos van de oorlog terug te keren naar Oost-Londen. Via Rita's leven (in een munitiefabriek vol vrouwen) en George's avontuur laat McQueen zien dat de Britse autoriteiten wel een beroep deden op de loyaliteit van de bevolking (ook van hen afkomstig uit overzeese gebieden), maar in arme stadsdelen niet voorzagen in voldoende schuilplekken en veiligheid, met onnodig veel doden tot gevolg. Opmerkelijk is ook de aandacht die protesten en racisme krijgen naast de (zelden belichte) plunderingen en het beroven van lijken. Een historisch drama met prachtige vormgeving, dat ouderwets zorgvuldig een tijd schetst van wanhoop en verwoesting maar ook van veerkracht en saamhorigheid. – info & tickets…
nieuw — Tijd voor een man My Favourite Cake
De zeventigjarige Mahin, al dertig jaar weduwe, is best wel tevreden met haar leventje in haar huis in een rustige buitenwijk van Teheran, zonder echtgenoot en met een dochter in het buitenland. Na een middag thee drinken met vriendinnen vol gebruikelijk gebabbel over ziektes en herinneringen aan hun feestjes van vroeger, besluit Mahin dat haar saaie leven lang genoeg heeft geduurd. De volgende dag al trekt ze de stoute schoenen aan en gaat op zoek naar een man, wat niet zonder risico is in Iran, waar de moraalpolitie scherp in de gaten houdt of vrouwen zich wel zedig gedragen. Al gauw valt haar oog op taxichauffeur Faramarz, die ze weet te strikken om haar naar huis te rijden. En het klikt meteen wonderwel tussen de twee. Als kijker zit je glimlachend mee te beleven hoe de lange rit eindigt in een date bij haar thuis, waar ze na meer dan één wijntje als uitgelaten pubers vieren en dansen. Het wordt een lange, onvergetelijke avond, mèt een scherp randje! Een aanstekelijke film over liefde op latere leeftijd met een bitterzoete ondertoon.
My Favourite Cake is in al zijn zachtmoedigheid wel degelijk een subversieve film in het streng religieuze Iran. Filmmakers Maryam Moghaddam en Behtash Sanaeeha kregen dan ook huisarrest en mochten niet naar de wereldpremière in Berlijn; ze werden beschuldigd van anti-regeringspropaganda. Volgens de makers is vooral de scene waarin Mahin zonder hijab een vreemde man in haar huis ontvangt (en daarbij ook nog alcohol drinkt) de autoriteiten in het verkeerde keelgat geschoten. Maar misschien wel radicaler aan dit sympathieke verhaal is dat het zich richt op alleenstaande, doodnormale mensen op leeftijd, een deel van de bevolking die de cinema niet vaak in beeld brengt. Een zeldzaam genoegen. – info & tickets…
Exit
zondagmiddag 17 november – Aandacht voor oma – De laatste keer How to Make Millions Before Grandma Dies, de bioscoopklapper in Azië deze zomer, waarin een kleinzoon oma gaat helpen, hopend op de erfenis. Maar oma is niet op haar achterhoofd gevallen…
Volgende filmweek
Maak de oversteek Como el viento
Indringend mozaïekdrama met Hadewych Minis en Gijs Naber, waarin drie verhalen rond liefde elkaar kruisen tijdens een overtocht van Marokko naar Spanje. De personages komen uit verschillende werelden maar worstelen met vergelijkbare problemen, geheimen en hun verlangen naar verbinding. Ze moeten de oversteek naar de ander proberen te maken. Ondanks de heftige emoties die daarbij loskomen, houdt de film vast aan een rustig verteltempo en een sterke sfeer; de kijker kan de zinderende warmte bijna ruiken en voelen. – kaartjes nu al te koop…
ALLE DAGEN EN VOORSTELLINGEN …
… vind je online op de agenda-pagina.
ALLE FILMS OP EEN RIJ:
|