Programma filmweek 37 

do 12 t/m wo 18 sep 2024   

Kom je komende zondag ook naar Poppodium So What! om met ons de Oekraïense filmklassieker DE MAN MET DE CAMERA (uit 1928) te beleven in de openlucht, met een ter plekke live gemixte soundtrack door DJ KLUMSI? Wij zien er enorm naar uit.

Nieuw in het reguliere programma vanaf deze week het sfeervolle kostuumdrama WIDOW CLICQUOT. Hartverscheurende liefde naast vrouwelijk ondernemerschap, alles in het teken van de beste champagne van de wereld. 

En opgelet: september is de laatste maand om je gratis kaartje van de ‘mei-actie’ te verzilveren. Nog maar een paar weken de tijd dus – grijp je kans!

Laatste week voor schuld en schaamte in familiethriller UN SILENCE en voor de jonge wijsheid van een sjamaan in het Mongoolse CITY OF WIND.

Blik vooruit
: voor de films van volgende week zijn al kaartjes te koop: het epische STERBEN en de raadselachtige docu 
THE GULLSPÅNG MIRACLE.  
   

Deze filmweek

eenmalig – unieke avond met DJ en filmklassieker   
Open Air Cinema: De man met de camera

Zwijgende cinema en moderne muziek smelten zondagavond 15 september samen bij So What!. Filmisch erfgoed uit 1928 combineren we in de openlucht met een soundtrack van soul tot electronica, gedraaid door DJ KLUMSI. De Oekraïense film is een veelgeprezen documentaire uit de vroege filmgeschiedenis, en dankzij zijn dynamische en krachtige visuele stijl en experimenten een ware pioniersfilm. De man met de camera toont een dag uit het leven van de grote stad, van de vroege morgen tot het slapen gaan, en ademt de trots en hoop van de communistische heilstaat van vlak na de revolutie. – uitgebreide beschrijving op de site…

Dit is een eenmalige voorstelling op zondagavond 15 september, om 21.00u (inloop vanaf 20.30u). In het Filmhuis is deze avond geen film. Deze voorstelling op locatie vindt plaats buiten bij Poppodium So What! (Vest 30 Gouda). De entree is gratis (zonder kaartverkoop). Er is een beperkt aantal stoelen (kom daarom op tijd) – De buitenbar is open.  
  

nieuw – op zoek naar sprankeling    
Widow Clicquot  

Dit sfeervolle kostuumdrama met prachtige art direction combineert grote, hartverscheurende liefde met vrouwelijk (innovatief) ondernemerschap. Barbe-Nicole (Haley Bennett) trouwt eind 18e eeuw in de traditionele Champagne-familie Clicquot. Echtgenoot François zal de grote liefde van haar leven blijken te zijn. In flashbacks beleven we de gelukkige maar ook zware tijden van de twee zielsverwanten, die een sterke band met de natuur en hun wijnranken delen. Ze zoeken naar methoden om een nieuwe, sprankelende drank te ontwikkelen die het diepe karakter van hun wijngaard overbrengt. 

Eenmaal weduwe (als twintiger) blijkt in wat voor vijandige mannenwereld Barbe-Nicole leeft. Ze weigert haar grond te verkopen en is vastberaden het werk van François voor te zetten. Aanvankelijk laat men haar begaan, in de veronderstelling dat ze als vrouw zal falen. Bijvoorbeeld omdat ze het bedrijf minder hiërarchisch wil leiden. Als ze echter doorzet en van wanten blijkt te weten – met nota bene de Tsaar van Rusland als fan van haar nieuwe drank – wordt de druk opgevoerd om haar het bedrijf af te pakken. Maar de weduwe (‘veuve’) vecht door en creëert tegen de verdrukking in en geteisterd door de seizoenen, geldproblemen en de handelsblokkade van Napoleon haar nieuwe drank. Die zal ‘champagne’ voor altijd definiëren: Veuve Clicquot– info en tickets…
        

Exit

vrijdagavond 13 september en woensdagavond 18 september – niet aan papa vertellen – Verborgen trauma's uit het verleden verpletteren in Un silence heel gedoseerd het gezin van een spraakmakende Belgische advocaat.

maandagavond 16 septemberjong en wijs in Ulaanbaatar – In het fascinerende City of Wind is scholier  in het moderniserende Mongolië tevens sjamaan, spiritueel en wijs in traditionele kledij.  
   

Volgende filmweek

   
Tweeling   
The Gullspång Miracle

Deze enerverende Noors/Zweedse docu is een zowel humoristische als ontroerende reconstructie van een zoektocht naar de waarheid. De zussen Kari en May ontmoeten toevallige iemand die sprekend lijkt op hun 30 jaar eerder overleden zus. En deze Olaug heeft niet alleen dezelfde geboortedatum maar ook dezelfde bijnaam. Dat roept vele vragen op aan beide kanten. De warme ontvangst van Olaug ‘terug’ in de familie gaat al gauw wringen, zeker na enkele opzienbarende en raadselachtige onthullingen, die de kijker tot het verrassende einde in spanning houdt. – tickets al beschikbaar…
  

Hoe zijn we zo geworden?   
Sterben

Een met prijzen overladen en voortreffelijk geacteerde, zwartkomisch ensemble-drama rond een muziekstuk (‘Sterben’), de componist, zijn dirigent, diens zus en hun ouders. Deze epische film in vijf segmenten gaat over leven, sterven en liefde (of een gebrek daaraan) en weet een precaire balans te vinden tussen rauw realisme en zowel tragiek als inktzwarte humor. Met een escalatie in de Berliner Philarmonie die niet onderdoet voor Cate Blanchett in Tár– tickets al beschikbaar…
   
 

ALLE DAGEN EN VOORSTELLINGEN … 

… vind je online op de agenda-pagina.
   

ALLE FILMS OP EEN RIJ:

VANAVOND (15 SEP): Open Air Cinema bij So What!

live DJ bij Oekraïense zwijgende klassieker

De man met de camera (1928)

Vergezel ons zondagavond 15 september om 21.00u in de openlucht buiten bij So What! bij deze beroemde filmklassieker in combinatie met een moderne soundtrack live gedraaid door DJ KLUMSI – gratis entree (geen kaartverkoop) – inloop 20.30u – beperkt plek (komt op tijd!) – stoelen aanwezig.

biopic/kostuumdrama

Op zoek naar sprankeling

Widow Clicquot

Grote, hartverscheurende liefde naast vrouwelijk ondernemerschap in een sfeervol, meeslepend kostuumdrama over de 19-eeuwse weduwe die de sprankelende champagne creëerde zoals we die sindsdien kennen: Veuve Clicquot

debuut en Oscar-inzending

Jong en wijs in Ulaanbaatar

City of Wind

Invoelend en fascinerend portret over opgroeien in het koude Ulaanbaataar, maar dan als jonge sjamaan:  is een scholier met het ene been in het oude en het andere in het modernere Mongolië. 

thriller/familiedrama

Niet aan papa vertellen

Un silence

Op ware gebeurtenissen gebaseerd ijzig familiedrama/-thriller waarin het zwijgen binnen het gezin van een beroemde advocaat doorbroken wordt. Verborgen trauma's uit het verleden verpletteren heel gedoseerd de status quo.

Oscar-inzending Armenië

Positivisme in Armenië

Amerikatsi

Hartverwarmende tragikomedie vol inspiratie tijdens de grimmige Stalinistische jaren van Armenië. De Amerikaanse gevangene Charlie beantwoordt rampspoed en terreur met onschuldig positivisme, geholpen door het gat in de muur, dat hem een blik gunt op het leven buiten. Een prachtige liefdesbrief aan Armenië die doet denken aan La vita è bella (1997).

Beste docu Sundance

Terug naar de beschaving

A New Kind of Wilderness

De prijs voor beste documentaire op het Sundance-festival ging naar dit warme, ontroerende portret van een uniek, liefdevol Noors-Brits gezin dat ‘terugkeert’ naar de maatschappij, na het voortijdige verlies van hun moeder.

Sundance publieksfavoriet

Bedonderde actie-oma

Thelma

In deze favoriet van het Sundance-festival verliest de 93-jarige Thelma al haar spaargeld met een babbeltruuk. Maar deze oma laat het er niet bij zitten en gaat met een stokoude vriend en haar kleinzoon op zoek naar de daders. Een heerlijke zomerkomedie vol familiedynamiek.

Franse ‘dramedie’

Burn-out aan de Bretonse kust

Hors-saison

Melancholie rond een chic wellness-complex aan de Bretonse kust, waar een bekende acteur met zijn burn-out onderduikt, en een oude liefde, hun dromen en zelftwijfel. Komisch, gevoelig en met ruimte voor mooie zijpaden. Een fijne film om even uit de waan van de dag te vluchten.

Bizarre reconstructie

Tweedekans-tweeling

The Gullspång Miracle

Enerverende Noors/Zweedse documentaire reconstrueert zowel humoristisch als ontroerend de ontdekking van een nooit vermoede tweelingzus. Fijn maar ook vol raadsels. De ene na de andere verrassende onthulling houdt de kijker tot het eind in spanning. Met vooraf de originele korte film Wander to Wonder van de Nederlandse BAFTA-winnaar Nina Gantz.

Episch ensemble-drama

Hoe worden we wie we zijn?

Sterben

Een met prijzen overladen en voortreffelijk geacteerd, zwartkomisch ensemble-drama volgt een componist, zijn dirigent, diens zus en hun ouders. Een muziekstuk (‘Sterben’) is de magische schakel tussen hun verhalen. Een precair gebalanceerde, epische film in vijf segmenten over leven, liefde (of een gebrek daaraan) en sterven.

© 2024 Filmhuis Gouda