Programma filmweek 28 

do 11 t/m wo 17 juli 2024   

   
Vanaf deze week de even wonderschone als wonderbaarlijke debuutfilm ANIMALIA uit Marokko. Laat het genre ‘science-fiction’ gerust voor wat het is, want dit is eerder een film over gewone dingen èn grote levensvragen.

Ook nieuw deze week is de Franse psychologische thriller L'AMOUR ET LES FORÊTS over de ongemerkte manipulaties van een schijnbaar ideale man. 

Laatste week voor Chili in de jaren 70 (THE MOVIE TELLER) en voor een rivier in Nieuw-Zeeland (I AM THE RIVER).

Blik vooruit: voor de nieuwe films van volgende week zijn ook al kaartjes verkrijgbaar: ROSALIE en THE MONK AND THE GUN.
       

Deze filmweek

   
nieuw – Onopgemerkt bezitterig
 
L'amour et les fôrets

Wat begint als een luchtige liefdesfilm ontwikkelt zich in kleine stapjes tot een spannende psychologische thriller. De schuchtere Blanche (Virginie Efira) valt voor de charmante Grégoire (Melvil Poupaud). De uitbundige romance vol passie glijdt echter ongemerkt, maar vanaf het prille begin, af in een giftige relatie. Pas als er al kinderen zijn lukt het Grégoire niet meer zijn bezitsdrang te verbergen. Het dringt te laat tot haar door hoe hij haar hele leven op spitsvondige wijze heeft weten te manipuleren. Nu hij volledig grip op haar heeft, lijkt ontsnappen niet alleen levensgevaarlijk maar ook nauwelijks nog mogelijk. – info & tickets…
   

nieuw – Waarheden achter de werkelijkheid?   
Animalia

De Speciale Juryprijs op het Sundance filmfestival ging naar deze (waarschijnlijk eerste) ‘science fiction’ uit Marokko. Maar die genre-aanduiding kan wel weg. Over wat er nou precies gebeurt, blijven we sowieso in het ongewisse. Geen ruimteschepen en futuristisch gedoe dus, alleen met de gewone dingen is misschien iets vreemds aan de hand. Door de grootse landschappen van het Atlasgebergte volgen we de zwangere Itto op weg naar haar opulent rijke familie, na een mysterieuze gebeurtenis (buiten beeld) in de buurt van de spectaculaire villa waar ze op dat moment alleen verbleef. In de bijzondere en mysterieuze roadtrip verweeft de regisseuse grote onderwerpen als religie, de sociale orde, barmhartigheid en de zin van het bestaan. Een toverachtig en razendknap debuut dat je van begin tot eind vasthoudt. – info & tickets…    
      

Exit

   
donderdagavond 11 juli – Laatste van vier voorstellingen van natuurdocu I Am the River, The River is Me waarin Maori-voogd Ned Tapa ons in kano's over de Whanganui-rivier loodst.   

zondagmiddag 14 juli – Laatste kans voor The Movie Teller, een nostalgisch portret van Chili in de tv-loze vroege jaren zeventig in een afgelegen mijnwerkersstadje in de woestijn.
   

Volgende filmweek

    
Democratie, waarom eigenlijk?
   
The Monk and the Gun

Vermakelijk portret vol misverstanden in bergstaat Bhutan dat in 2006 met babystapjes op weg gaat naar democratie. Een lokale oude monnik (en de bevolking) zet daar zo zijn vraagtekens bij. Een gezin raakt verscheurt door de ‘oefenverkiezingen’ en de ambitieuze opzichter uit de grote stad weet niet goed hoe ze de mensen moet enthousiasmeren. En dan  is er nog een geweer, dat eigenlijk niks te zoeken heeft in het vreedzame land. – tickets al beschikbaar… 
   

Heldin tegen sociale conventies in    
Rosalie   

Fraai historisch kostuumdrama in een fabrieksdorpje in 19e-eeuws Bretagne, waar Rosalie het café van haar man weet te redden en hun relatie, dankzij haar zeldzame uiterlijk. Niet iedereen is van plan dat te accepteren en de tijdgeest zit niet mee. Mooi portret tegen verstikkende conventies, breekt een lans voor vrijheid. – tickets al beschikbaar… 
   

ALLE DAGEN EN VOORSTELLINGEN … 

… vind je online op de agenda-pagina.
   

ALLE FILMS OP EEN RIJ:

Marrokaans regiedebuut

Waarheden achter de werkelijkheid?

Animalia

De waarschijnlijk eerste Marokkaanse science fiction ooit, is dat eigenlijk ook helemaal niet. Wel een razendknap debuut met een mysterieuze roadtrip door spectaculaire landschappen, die onderweg grote vragen stelt over het bestaan en de wereld. 

Psychologische thriller

Onopgemerkte bezitsdrang

L'amour et les forêts

Luchtige liefdesfilm ontaardt in een spannende psychologische thriller, wanneer de schuchtere Blanche langzaam doorkrijgt hoe haar charmante, maar in het geheim bezitterige, echtgenoot haar jarenlang op subtiele wijze heeft gemanipuleerd…

natuur-documentaire

De rivier ís iemand

I Am the River, The River is Me

Slechts vier voorstellingenNed Tapa, Maori-voogd van de Whanganui-rivier in Nieuw-Zeeland, zakt in vijf dagen met twee kano's zijn wonderschone rivier af met enkele waterwetenschappers en natuurbeschermers, en twee Aboriginals. Onderweg vertelt hij met humor en hoop over de natuur, zijn gemeenschap en het wereldbeeld van de Maori.

Chileens historisch drama

Een familie houdt van film

The Movie Teller

De magie van de cinema en vooral van het verhalen vertellen staat centraal in dit nostalgische drama in het Chili van de vroege jaren zeventig. Mooie boekverfilming van Lone Scherfig, de Deense regisseuse van arthouse-hit Italian for Beginners.

waargebeurd drama

We zijn hier niet in Zweden…

Nata per te

Liefdevol waargebeurd feelgooddrama over de alleenstaande Luca, die in Napels in 2017 – tegen de verdrukking in – de zorg op zich wil nemen van de pasgeboren, achtergelaten Alba. 

historische muziekdocu

Onthullingen van een protestzangeres

Joan Baez: I Am a Noise

Slechts vijf keer te zien: nadat ze als bijna-tachtiger stopt met optreden, blikt folklegende en protestzangeres Joan Baez terug met bergen eigen archiefmateriaal. Een docu met muziek, mensenrechten en activisme, onthullingen over familie en relaties en een (ook mentaal) bijzonder bewogen leven. 

Boekverfilming

De Holocaust gewoon níét verwerken

Treasure

Warme romanverfilming met een luchtige toon, over een wat neurotische dochter die in 1991 met haar holocaust-overlevende vader (een karaktervolle Stephen Fry) naar Polen afreist. Maar die is daar helemaal niet van plan zijn trauma's te gaan verwerken.

historisch drama

Haar tijd ver vooruit

Maria Montessori

Dit fraaie historische drama speelt in de baanbrekende periode rond 1900 in Rome, waarin we Maria Montessori zien als een voor die tijd enorm onafhankelijke vrouw, die toen de basis legde voor een geheel nieuwe kijk op onderwijs en voor haar eigen leven. 

nieuw

Heldin tegen sociale conventies in

Rosalie

Nieuw in filmweek 29: fraai historisch kostuumdrama in een fabrieksdorpje in 19e-eeuws Bretagne, waar Rosalie het café van haar man weet te redden, met haar zeldzame uiterlijk. Niet iedereen is van plan dat te accepteren…

nieuw

Democratie, waarom ook al weer?

The Monk and the Gun

Nieuw in filmweek 29: vermakelijk portret van bergstaatje Bhutan dat met babystapjes op weg gaat naar democratie. Een lokale oude monnik (en de bevolking) zet daar zo zijn vraagtekens bij.

© 2024 Filmhuis Gouda