Programma filmweek 27 

do 4 t/m wo 10 juli 2024   

   
In het liefdevolle, waargebeurde NATA PER TE vecht de Italiaanse Luca in 2017 om te mogen zorgen voor de achtergelaten baby Alba. 

Vanaf deze week start de onthullende documentaire JOAN BAEZ over het bewogen leven van de Amerikaanse folklegende. Slechts vijf keer te zien de komende weken.

Het is laatste week klussen en aan de vriendschap werken voor de mannen in DE LAATSTE RONDE.

En de blik naar voren: kaartjes voor de nieuwe films van volgende week (L'AMOUR ET LES FÔRETS en ANIMALIA) zijn al verkrijgbaar.    
   

Deze filmweek

nieuw – Het is hier geen Zweden 
Nata per te

Italië in 2017. Dat het er hier niet progressief aan toe gaat, vindt iedereen normaal. “We zijn hier niet in Zweden” krijgt Luca meer dan eens te horen in deze waargebeurde film. Aan hem zal het niet liggen. Luca heeft een tehuis voor gehandicapten opgezet en zou zich willen ontfermen over de pasgeboren Alba. Zij heeft het syndroom van Down, is achtergelaten en niemand wil haar adopteren, zelfs niet pleeggezin zijn (zo vlak voor de zomervakantie). Hoe Luca ook aandringt, de rechtbank in Napels wijst zijn aanbod hardnekkig af, zelfs voor tijdelijke zorg. Want hoewel het nergens echt staat geschreven, komen alleenstaanden niet in aanmerking, hoe geschikt ook. En dan heeft Luca ook nog verteld dat hij een vriend heeft. In dit liefdevolle feeldgood-drama ontmoet Luca de eigenzinnige advocate Teresa. Samen gaan zij de strijd aan tegen het systeem en voor Alba. – info & tickets…
   

Slechts vijf keer – onthullingen over een bewogen leven   
Joan Baez: I am a Noise

De folklegende blikt terug op haar (ook mentaal) bewogen leven en carrière als protestzanger, nadat ze als bijna-tachtiger haar laatste concerttour afrondde. Sinds haar indrukwekkende debuut op achttienjarige leeftijd staat muzikante en activiste Joan Baez al meer dan zestig jaar op de planken, zingend voor burgerrechten, met o.a. Martin Luther King, en later tegen de Vietnamoorlog. Ze ontzenuwt zelf menige mythe rond haar persoon en familie. Bijzonder is het gebruik van haar uitgebreide privé-verzameling waarin ze haar hele leven bewaard heeft. Haar (geanimeerde) tekeningen vertellen delen van het verhaal, ondersteund door brieven, dagboeken en geluidsopnames naast boeiend historisch archiefmateriaal. Baez heeft geen moeite met de schaduwkanten van haar leven, schuwt geen zelfkritiek of het onthullen van geheimen en ze spaart niemand, noch medemuzikanten (als Bob Dylan) noch familie. Welbespraakt beschouwt ze zichzelf en zes decennia beroemd zijn. – slecht vijf keer te zien: kaartjes voor alle voorstellingen nu al verkrijgbaar…    
      

Exit

   
zaterdagmiddag 6 juli en maandagavond 8 juli – Laatste kans voor Laatste ronde – De mannen, die in Ventoux
al nader tot elkaar kwamen, moeten op dat vlak nodig in de herhaling. Ze zijn ouder en strammer, fietsen wat minder en klussen aan een Belgische bouwval.   
   

Volgende filmweek

Wonderschone verwarring   
Animalia

De Speciale Juryprijs op het Sundance filmfestival ging naar deze (waarschijnlijk eerste) ‘science fiction’ uit Marokko. Maar dat is het eigenlijk ook helemaal niet. Door de grootse landschappen van het Atlasgebergte volgen we de zwangere Itto die haar opulent rijke familie probeert te bereiken, na een mysterieuze gebeurtenis in de buurt van de spectaculaire villa waar ze op dat moment alleen verblijft. In haar bijzondere en mysterieuze roadtrip zitten grote onderwerpen verwerkt als religie, sociale orde, barmhartigheid en de zin van het bestaan. Een toverachtig en razendknap debuut dat van begin tot eind intrigeert. – tickets voor eerste voorstellingen nu al beschikbaar… 
   

Ongemerkt verstrengeld in manipulaties    
L'amour et les fôrets   

Wat begint als een luchtige liefdesfilm ontwikkelt zich bijna ongemerkt tot een spannende psychologische thriller. De schuchtere Blanche valt voor de charmante Grégoire. De uitbundige romance vol passie glijdt echter volledig ongemerkt, maar vanaf het prille begin, af in een giftige relatie. Pas als er al kinderen zijn lukt het Grégoire niet meer goed zijn bezitsdrang te verbergen. Wanneer het definitief tot Blanche doordringt hoe hij haar hele leven op spitsvondige wijze heeft weten te manipuleren èn nu volledig grip op haar heeft, lijkt ontsnappen niet alleen levensgevaarlijk maar ook nauwelijks nog mogelijk. – tickets voor eerste voorstellingen nu al beschikbaar…
 
   

ALLE DAGEN EN VOORSTELLINGEN … 

… vind je online op de agenda-pagina.
   

ALLE FILMS OP EEN RIJ:

waargebeurd drama

We zijn hier niet in Zweden…

Nata per te

Liefdevol waargebeurd feelgooddrama over de alleenstaande Luca, die in Napels in 2017 – tegen de verdrukking in – de zorg op zich wil nemen van de pasgeboren, achtergelaten Alba. 

historische muziekdocu

Onthullingen van een protestzangeres

Joan Baez: I Am a Noise

Slechts vijf keer te zien: nadat ze als bijna-tachtiger stopt met optreden, blikt folklegende en protestzangeres Joan Baez terug met bergen eigen archiefmateriaal. Een docu met muziek, mensenrechten en activisme, onthullingen over familie en relaties en een (ook mentaal) bijzonder bewogen leven. 

Tien jaar na Ventoux

Vriendschap en een bouwval

Laatste ronde

De vier wielervrienden uit Ventoux treffen elkaar tien jaar later opnieuw. Ze zijn ouder (en wat strammer) en vrouw en kinderen zijn het huis uit. Wat nu met het leven? Ze gaan wat morrend samen een charmante bouwval in een Belgisch dorpje omtoveren tot bistro. Leuk plan maar ondertussen blijkt dat ook hun vriendschap wel een opknapbeurt kan gebruiken. 

Boekverfilming

De Holocaust gewoon níét verwerken

Treasure

Warme romanverfilming met een luchtige toon, over een wat neurotische dochter die in 1991 met haar holocaust-overlevende vader (een karaktervolle Stephen Fry) naar Polen afreist. Maar die is daar helemaal niet van plan zijn trauma's te gaan verwerken.

Chileens historisch drama

Een familie houdt van film

The Movie Teller

De magie van de cinema en vooral van het verhalen vertellen staat centraal in dit nostalgische drama in het Chili van de vroege jaren zeventig. Mooie boekverfilming van Lone Scherfig, de Deense regisseuse van arthouse-hit Italian for Beginners.

historisch drama

Haar tijd ver vooruit

Maria Montessori

Dit fraaie historische drama speelt in de baanbrekende periode rond 1900 in Rome, waarin we Maria Montessori zien als een voor die tijd enorm onafhankelijke vrouw, die toen de basis legde voor een geheel nieuwe kijk op onderwijs en voor haar eigen leven. 

natuur-documentaire

De rivier ís iemand

I Am the River, The River is Me

Slechts vier voorstellingenNed Tapa, Maori-voogd van de Whanganui-rivier in Nieuw-Zeeland, zakt in vijf dagen met twee kano's zijn wonderschone rivier af met enkele waterwetenschappers en natuurbeschermers, en twee Aboriginals. Onderweg vertelt hij met humor en hoop over de natuur, zijn gemeenschap en het wereldbeeld van de Maori.

© 2024 Filmhuis Gouda