Programma filmweek 26 

do 27 juni t/m wo 3 juli 2024   
   

Donderdag een eenmalige vertoning van STONES HAVE LAWS, in aanwezigheid van de drie filmmakers. Het is de laatste film van de reeks rond het Herdenkingsjaar slavernijverleden, vlak voor Keti Koti op 1 juli.

Nieuw is deze week het tragikomische TREASURE, een mooi afgewogen mix van een botsende dochter en vader (Stephen Fry), het Polen van 1991 en de Holocaust níét verwerken. 

Laatste week voor maar liefst drie films: Radical, Challengers en The Dead Don’t Hurt.

En een blik naar voren: kaartjes voor de nieuwe film van volgende week (NATA PER TE) zijn al verkrijgbaar. Dat geldt ook voor de mooie documentaire over protestzangeres JOAN BAEZ, die vijf keer is te zien, één keer per week.
   

Deze filmweek

Verhalen van Surinaamse marrons
Stones Have Laws

(Co-)filmmakers Lonnie van Brummelen, Siebren de Haan en Tolin Alexander zijn donderdag 27 juni in het Filmhuis te gast bij hun bijzondere productie. Ze werkten samen met marrons in de Surinaamse binnenlanden aan deze film over hun rituelen en verhalen. Ook het wrede kolonialisme komt aan bod; de marrons zijn de nakomelingen van Afrikanen die de slavernij op de Nederlandse plantages waren ontvlucht. Nog steeds leven ze verbonden met natuur en aarde, letterlijk en figuurlijk veraf van de westerse wereld en waarden.

Na de film in de zaal een Q&A met de drie filmmakers en daarna ontspannen napraten in de foyer met heerlijke hapjes speciaal gemaakt door Dushi– info & tickets…
   

nieuw – de Holocaust gewoon níét verwerken   
Treasure

Dit niet zware maar eerder tragikomische vader-dochter-drama in het Polen van 1991 is een mooi afgewogen mix van een cultuurclash, een generatiekloof en grote karakterverschillen. Het draait om de introverte, stuurse Ruth (Lena Dunham) en haar flamboyante maar gesloten vader, holocaust-overlever Edek (een karaktervolle Stephen Fry). Zij heeft hem naar zijn geboorteland ‘gelokt’, de reis tot in de puntjes geregeld en hoopt nu dat hij zich opent over zichzelf en het nooit besproken verleden. Dan kan wellicht ook zij haar leven weer op de rails krijgen. Maar Edek kiest tegen de verdrukking in voor de holocaust níét verwerken en juist wel voor zich vermaken, waarmee deze levensgenieter prima uit de voeten kan. Terwijl de twee zich hardnekkig niet door de ander laten sturen, mengt hun onderlinge wrevel zich met talrijke grappige situaties in raak vormgegeven (post)Oostblok-sferen. Een warm drama dat laat zien dat de zoektocht naar verbinding niet alleen verdrietig hoeft te zijn. – info & tickets…    
      

Exit: drie films nemen afscheid

   
zondagavond 30 juni
The Dead Don't Hurt – De onafhankelijke bloemenverkoopster Vicky Krieps en doortastende veteraan Viggo Mortensen (tevens regisseur) proberen een leven op te bouwen in het droge Nevada van voor de burgeroorlog.

zaterdagmiddag 29 juni en dinsdagavond 2 juliChallengers – Zinderende relatiespanningen in de professionele tenniswereld, verteld rond een razend knap verbeelde finale.

woensdagavond 3 juli Radical – Opbeurend, waargebeurd verhaal over een onconventionele basisschool-onderwijzer in Mexico, die in zijn leerlingen het beste naar boven weet te halen.
      

Volgende filmweek

Het is hier geen Zweden   
Nata per te

Het is 2017 in Italië. Dat het hier niet progressief aan toe gaat, vind iedereen normaal. “We zijn hier niet in Zweden” krijgt Luca meer dan eens te horen in deze waargebeurde film. Aan hem zal het niet liggen. Luca heeft een tehuis voor gehandicapten opgezet en zou zich willen ontfermen over de pasgeboren Alba. Zij heeft het syndroom van Down, is achtergelaten en niemand wil haar adopteren, zelfs niet pleeggezin zijn (zo vlak voor de zomervakantie). Hoe Luca ook aandringt, de rechtbank in Napels wijst zijn aanbod af, zelfs voor tijdelijke zorg. Want hoewel het nergens echt staat geschreven, komen alleenstaanden niet in aanmerking, hoe geschikt ook. En dan heeft Luca ook nog verteld dat hij een vriend heeft. In dit liefdevolle feeldgood-drama ontmoet Luca de eigenzinnige advocate Teresa. Samen gaan zij de strijd aan tegen het systeem en voor Alba. – tickets voor eerste voorstellingen nu al beschikbaar… 
   

Onthullingen over een bewogen leven    
Joan Baez: I Am a Noise   

De folklegende blikt terug op haar (ook mentaal) bewogen leven en carrière als protestzanger terwijl ze als tachtiger haar laatste concerttour afrondt. Ze ontzenuwt zelf menige mythe rond haar persoon en familie. Bijzonder is het gebruik van haar uitgebreide privé-verzameling waarin ze haar hele leven bewaard heeft. Haar (geanimeerde) tekeningen vertellen delen van het verhaal, ondersteund door brieven, dagboeken en geluidsopnames naast boeiend historisch archiefmateriaal. Baez heeft geen moeite met zelfkritiek en geheimen onthullen en ze spaart niemand, noch medemuzikanten (als Bob Dylan) noch familie. Welbespraakt beschouwt ze zichzelf en acht decennia beroemd zijn. – slechts vijf keer te zien: kaartjes voor alle voorstellingen nu al beschikbaar…

  
   

ALLE DAGEN EN VOORSTELLINGEN … 

… vind je online op de agenda-pagina.
   

ALLE FILMS OP EEN RIJ:

Boekverfilming

De Holocaust gewoon níét verwerken

Treasure

Warme romanverfilming met een luchtige toon, over een wat neurotische dochter die in 1991 met haar holocaust-overlevende vader (een karaktervolle Stephen Fry) naar Polen afreist. Maar die is daar helemaal niet van plan zijn trauma's te gaan verwerken.

Chileens historisch drama

Een familie houdt van film

The Movie Teller

De magie van de cinema en vooral van het verhalen vertellen staat centraal in dit nostalgische drama in het Chili van de vroege jaren zeventig. Mooie boekverfilming van Lone Scherfig, de Deense regisseuse van arthouse-hit Italian for Beginners.

natuur-documentaire

De rivier ís iemand

I Am the River, The River is Me

Slechts vier voorstellingenNed Tapa, Maori-voogd van de Whanganui-rivier in Nieuw-Zeeland, zakt in vijf dagen met twee kano's zijn wonderschone rivier af met enkele waterwetenschappers en natuurbeschermers, en twee Aboriginals. Onderweg vertelt hij met humor en hoop over de natuur, zijn gemeenschap en het wereldbeeld van de Maori.

historisch drama

Haar tijd ver vooruit

Maria Montessori

Dit fraaie historische drama speelt in de baanbrekende periode rond 1900 in Rome, waarin we Maria Montessori zien als een voor die tijd enorm onafhankelijke vrouw, die toen de basis legde voor een geheel nieuwe kijk op onderwijs en voor haar eigen leven. 

Tien jaar na Ventoux

Vriendschap en een bouwval

Laatste ronde

De vier wielervrienden uit Ventoux treffen elkaar tien jaar later opnieuw. Ze zijn ouder (en wat strammer) en vrouw en kinderen zijn het huis uit. Wat nu met het leven? Ze gaan wat morrend samen een charmante bouwval in een Belgisch dorpje omtoveren tot bistro. Leuk plan maar ondertussen blijkt dat ook hun vriendschap wel een opknapbeurt kan gebruiken. 

© 2024 Filmhuis Gouda