Programma filmweek 25 

do 20 t/m wo 26 juni 2024   
   

Nieuw is deze week de nostalgische romanverfilming THE MOVIE TELLER over de filmliefde van een gezin in een Chileens mijnstadje in de jaren zeventig. Ook vanaf deze week, slechts vier keer te zien: de rivier-documentaire I AM THE RIVER, THE RIVER IS ME, een rustgevende roadtrip te water in beeldschoon Nieuw-Zeeland. 

Laatste week voor Maurice Ravel in het sfeervolle historische drama BOLÉRO. En een-na-laatste week voor zowel CHALLENGERS als RADICAL.

En goed om te weten: voor de nieuwe film van volgende week (TREASURE) zijn kaartjes voor de eerste voorstellingen nu al verkrijgbaar.
   

Deze filmweek

nieuw – een filmgekke familie   
The Movie Teller

Lone Scherfig, de Deense regisseuse van arthouse-hit Italian for Beginners, maakte deze nostalgische boekverfilming over de magie van de cinema in het Chili van de jaren zeventig. In een afgelegen mijnstadje, nog net voor de tijd van de televisie, wordt de jonge María dankzij haar uitstekende geheugen en dramatische flair ‘filmverteller’. Eerst alleen voor haar filmminnenden ouders en broers waarmee ze voorheen elke zondag naar de bioscoop ging. Maar als het geld niet meer toereikend is voor wekelijkse kaartjes voor elk, mag zij als ‘afgevaardigde’ gaan kijken om daarna alles levendig na te vertellen. Al snel bouwt ze met haar aanstekelijke talent een eigen publiek op, ook goed voor wat broodnodige inkomsten. Maar het leven gaat niet altijd over rozen en voor het gezin en voor Chili staan grote veranderingen op stapel. Dit warme verhaal is een bitterzoete ode aan vroeger en aan de kracht van verbeelding. – info & tickets…    
      

vier keer – de rivier is iemand
I Am the River, The River is Me

Al 150 jaar proberen de Maori rivieren in Nieuw-Zeeland te beschermen tegen de moderne wereld. Dat lukte voor het eerst in 2017, toen de Whanganui-rivier (juridisch) persoonsrechten kreeg. Deze meanderende documentaire volgt met hondje Jimmy zijn baasje Ned Tapa, de Maori-voogd van de rivier, die in vijf dagen met twee kano's zijn Whanganui afzakt. Hij heeft enkele westerse waterwetenschappers en pleitbezorgers voor de natuur uitgenodigd, naast twee Australische Aboriginals.

Het is een inspirerende tocht vol lichtheid en humor, dwars door adembenemende natuur en een gemeenschap die ver afstaat van kapitalisme en individualisme. Voor zowel de opvarenden als de kijker een frisse, helende ervaring met een aanstekelijk vertrouwen in het vermogen van de mens om het tij te keren, om elkaar te inspireren en te helpen – info & tickets voor alle vier weken…
    

Exit

woensdagavond 26 juni – Nog één keer de historische biopic over hoe Maurice Ravel worstelde met de opdracht voor een zinderend ballet, zijn grensverleggende meesterwerk: de Boléro.
   

Volgende filmweek

De Holocaust gewoon níét verwerken 
Treasure

Een generatiekloof, grote karakterverschillen en een cultuurclash komen samen in 1991. De introverte, stuurse Ruth (Lena Dunham) neemt haar flamboyante vader, holocaust-overlever Edek (een karaktervolle Stephen Fry) mee naar Polen, zijn geboorteland. Ze heeft alles tot de puntjes geregeld en hoopt dat hij zich opent. Hij kiest echter voor níét verwerken, en wel genieten van het leven. Hun onderlinge wrevel mengt zich met talrijke grappige situaties in een sfeervol vormgegeven nog grotendeels ‘Oostblok-Polen’. – tickets voor eerste voorstellingen nu al beschikbaar… 
   

Verhalen van Surinaamse marrons 
Stones Have Laws

(Co-)filmmakers Lonnie van Brummelen, Siebren de Haan en Tolin Alexander zijn donderdag 27 juni in het Filmhuis te gast voor een Q&A na de voorstelling van hun bijzondere productie. Ze werkten samen met marrons in de Surinaamse binnenlanden aan deze film over hun rituelen en verhalen. Ook het wrede kolonialisme komt aan bod; de marrons zijn de nakomelingen van Afrikanen die de slavernij op de Nederlandse plantages waren ontvlucht. Nog steeds leven ze verbonden met natuur en aarde, letterlijk en figuurlijk veraf van de westerse wereld en waarden. – info & tickets…

  
   

ALLE DAGEN EN VOORSTELLINGEN … 

… vind je online op de agenda-pagina.
   

ALLE FILMS OP EEN RIJ:

Chileens historisch drama

Een familie houdt van film

The Movie Teller

De magie van de cinema en vooral van het verhalen vertellen staat centraal in dit nostalgische drama in het Chili van de vroege jaren zeventig. Mooie boekverfilming van Lone Scherfig, de Deense regisseuse van arthouse-hit Italian for Beginners.

natuur-documentaire

De rivier ís iemand

I Am the River, The River is Me

Slechts vier voorstellingenNed Tapa, Maori-voogd van de Whanganui-rivier in Nieuw-Zeeland, zakt in vijf dagen met twee kano's zijn wonderschone rivier af met enkele waterwetenschappers en natuurbeschermers, en twee Aboriginals. Onderweg vertelt hij met humor en hoop over de natuur, zijn gemeenschap en het wereldbeeld van de Maori.

historisch drama

Haar tijd ver vooruit

Maria Montessori

Dit fraaie historische drama speelt in de baanbrekende periode rond 1900 in Rome, waarin we Maria Montessori zien als een voor die tijd enorm onafhankelijke vrouw, die toen de basis legde voor een geheel nieuwe kijk op onderwijs en voor haar eigen leven. 

Tien jaar na Ventoux

Vriendschap en een bouwval

Laatste ronde

De vier wielervrienden uit Ventoux treffen elkaar tien jaar later opnieuw. Ze zijn ouder (en wat strammer) en vrouw en kinderen zijn het huis uit. Wat nu met het leven? Ze gaan wat morrend samen een charmante bouwval in een Belgisch dorpje omtoveren tot bistro. Leuk plan maar ondertussen blijkt dat ook hun vriendschap wel een opknapbeurt kan gebruiken. 

© 2024 Filmhuis Gouda