Programma filmweek 24 

do 13 t/m wo 19 juni 2024   
   

Nieuw deze week is Viggo Mortensen’s THE DEAD DON’T HURT, een mooie tragedie rond twee onafhankelijke zielen die voor elkaar vallen en naar het droge 19e-eeuws Nevada vertrekken. 

Laatste week voor romanverfilming THE BRAID en ook nog slechts twee voorstellingen te gaan voor Ravel’s biopic BOLÉRO.
   

Deze filmweek

nieuw – bloemen in de woestenij   
The Dead Don't Hurt

Viggo Mortensen speelt, regisseert en schreef zowel script als muziek voor deze eigenzinnige ‘western’. Het is meer een portret van 19e-eeuws Amerika en twee onafhankelijke partners dan een mythologie van ‘The Frontier’. In San Franscisco vallen de Franstalige bloemenverkoopster Vivienne (Vicky Krieps) en de al wat oudere boer/veteraan Holger (Mortensen) als een blok voor elkaar. Hij neemt haar mee naar zijn afgelegen huisje in de gortdroge woestenij. De gemeenschap daar in landelijk Nevada, vlak voor de burgeroorlog, is nog in opbouw. Geen voor de hand liggende plek voor deze twee mooie zielen om een fijne toekomst op te bouwen. Maar de ingetogen, liefdevolle old-school held en zijn vooruitstrevende hands-on heldin zie je het zomaar doen. Een mooie, soms harde tragedie in wonderschone beelden. – info & tickets…    
      

Exit

donderdagmiddag 13 juni en maandagavond 17 juni – Deze filmweek de laatste kansen om te genieten van de bewogen levens van drie vrouwen op drie continenten in bestseller-verfilming The Braid.

zaterdagmiddag 15 juni en woensdagavond 26 juni – Deze week nog een keer en dan volgende filmweek voor het laatst: de historische biopic over hoe Maurice Ravel worstelde met de opdracht voor een zinderend ballet, wat uiteindelijk zijn grensverleggende meesterwerk zou worden: de Boléro.
   

Volgende filmweek

Een filmminnende familie 
The Movie Teller

Nostalgische romanverfilming over de magie van de cinema en verhalen vertellen in het Chili van de jaren zeventig, van Lone Scherfig, de Deense regisseuse van arthouse-hit Italian for Beginners. Dankzij het grote talent van dochter María kan een mijnwerkersgezin de eindjes aan elkaar knopen in veranderende tijden waarin voor alle gezinsleden niets hetzelfde zal blijven. 
         

vier keer: de rivier is iemand   
I Am the River, The River is Me

Ned Tapa, Maori-voogd van de Whanganui-rivier in Nieuw-Zeeland, zakt in vijf dagen met twee kano's zijn wonderschone rivier af met hond Jimmy en enkele waterwetenschappers en natuurbeschermers, en twee Aboriginals. De Whanganui was in 2017 de eerste rivier ter wereld die (juridisch) de rechten van een persoon kreeg. Onderweg vertelt Ned met humor en hoop over de natuur, zijn gemeenschap en het wereldbeeld van de Maori.  – info & nu al tickets te koop voor alle vier voorstellingen…
   

Binnenkort

Verhalen van de marrons    
Stones Have Laws (Dee Sitonu A Weti)

herdenkingsjaar slavernijverleden: (Co-)filmmakers Lonnie van Brummelen, Siebren de Haan en Tolin Alexander zijn donderdag 27 juni in het Filmhuis te gast voor een Q&A na de voorstelling van hun bijzondere productie. Daarin werkten ze samen met marrons in de Surinaamse binnenlanden aan deze film met hun rituelen en verhalen. Ook het wrede kolonialisme komt aan bod; ze zijn de nakomelingen van Afrikanen die de slavernij op de Nederlandse plantages waren ontvlucht. Nog steeds leven ze verbonden met natuur en aarde, letterlijk en figuurlijk ver af van de westerse wereld en waarden. – info & tickets…   
   

ALLE DAGEN EN VOORSTELLINGEN … 

… vind je online op de agenda-pagina.
   

ALLE FILMS OP EEN RIJ:

western maar anders

Bloemen in de woestenij

The Dead Don't Hurt

Prachtig spel van Vicky Krieps en Viggo Mortensen (tevens regisseur) in deze eigenzinnige variatie op de western. Een mooie tragedie in het droge 19e-eeuws Nevada rond twee onafhankelijke zielen, een wat oudere boer/veteraan en een Franstalige bloemenverkoopster, die als een blok voor elkaar vallen.

Bestseller-verfilming

Vervlochten levens

The Braid

Verfilming van bestseller De vlecht (door de schrijfster zelf) is een prachtig mozaïek-drama rond drie vrouwen op drie continenten. Canada, Italië en India zijn ver van elkaar verwijderd en toch raken hun levens vervlochten. Over verdriet, hoop en voor jezelf opkomen.

Historisch drama

De magie van een ritme

Boléro

Roaring twenties, Parijs. Extravagante Russische choreografe Ida Rubinstein vraagt Maurice Ravel de muziek voor een ballet te schrijven. Iets gewaagds, zinderend en erotisch. In dit prachtig geschoten historische drama zien we dat hij na lang ploeteren met een grensverleggend, ritmisch en opzwepend meesterwerk komt vol herhaling, dat iedereen kent: de Boléro

historisch drama

Haar tijd ver vooruit

Maria Montessori

Dit fraaie historische drama speelt in de baanbrekende periode rond 1900 in Rome, waarin we Maria Montessori zien als een voor die tijd enorm onafhankelijke vrouw, die toen de basis legde voor een geheel nieuwe kijk op onderwijs en voor haar eigen leven. 

De nieuwe Guadagnino

Game, Set and Match

Challengers

Luca Guadagnino (Call Me by Your Name) pakkende portret van de strijd tussen drie mensen die bezeten zijn van tennis. Rond één verhitte en razendknap vastgelegde wedstrijd vermengd met flashbacks, zien we hoe Josh O’Connor, Mike Faist en Zendaya elkaar tegelijkertijd aantrekken, afstoten en tot elkaar veroordeeld zijn.

Tien jaar na Ventoux

Vriendschap en een bouwval

Laatste ronde

De vier wielervrienden uit Ventoux treffen elkaar tien jaar later opnieuw. Ze zijn ouder (en wat strammer) en vrouw en kinderen zijn het huis uit. Wat nu met het leven? Ze gaan wat morrend samen een charmante bouwval in een Belgisch dorpje omtoveren tot bistro. Leuk plan maar ondertussen blijkt dat ook hun vriendschap wel een opknapbeurt kan gebruiken. 

Sundance Festival Favorite

Iedereen heeft potentie

Radical

Waargebeurd Mexicaans onderwijs-drama over een achtergestelde basisschool en een idealistische, tegendraadse onderwijzer. Hij weet in zijn leerlingen het beste naar boven te brengen. Heerlijk opbeurend verhaal met een ontwapenende cast.

natuur-documentaire

De rivier is iemand

I Am the River, The River is Me

Slechts vier voorstellingenNed Tapa, Maori-voogd van de Whanganui-rivier in Nieuw-Zeeland, zakt in vijf dagen met twee kano's zijn wonderschone rivier af met enkele waterwetenschappers en natuurbeschermers, en twee Aboriginals. Onderweg vertelt hij met humor en hoop over de natuur, zijn gemeenschap en het wereldbeeld van de Maori.

Surinaams slavernijverleden

Verhalen van de marrons

Stones Have Laws

De drie (co-)filmmakers zijn te gast voor een Q&A bij hun bijzondere productie, gemaakt samen met en over marrons in de Surinaamse binnenlanden. Zij zijn de nakomelingen van Afrikanen die de slavernij op de Nederlandse plantages zijn ontvlucht en leven nog steeds verbonden met natuur en aarde, letterlijk en figuurlijk veraf van de westerse wereld. Eenmalige voorstelling i.h.k.v. het Herdenkingsjaar slavernijverleden.

© 2024 Filmhuis Gouda