Programma filmweek 23 

do 6 t/m wo 12 juni 2024   
   

In het zinderende CHALLENGERS serveert Luca Guadagnino (CALL ME BY YOUR NAME) ons Josh O’Connor en Zendaya in de wereld van het toptennis. Het fraaie historische drama MARIA MONTESSORI schetst de baanbrekende periode waarin zij de basis legde voor een geheel nieuwe kijk op onderwijs.
   

Deze filmweek

nieuw   
Maria Montessori

In deze fraaie historische (gefictionaliseerde) biografie van haar tijd in Rome, zien we hoe Maria Montessori tot haar invloedrijke onderwijsmethode kwam. Het waren baanbrekende jaren waarin zij in Italië als (eerste vrouwelijke) arts, pedagoog en schoolvernieuwer al observerend haar opvattingen over de menselijke ontwikkeling vormgaf. In de toen volledig door mannen gedomineerde wereld werd zij als vrouw en helemaal als wetenschapper niet bepaald serieus genomen door haar vakgenoten. De onafhankelijke Maria was daarbij ook nog eens een bewust alleenstaande moeder, wat volledig onacceptabel was in die dagen. Een liefdevol portret en eerbetoon aan een grensverleggende vrouw met een scherp oog voor leerprocessen en -problemen, die zich lange tijd onbegrepen voelde. Haar inzichten zouden het onderwijs voor altijd veranderen, niet in het minst ook in Nederland. – info & tickets…    
      

nieuw   
Challengers

Één zorgvuldig opgebouwde, verhitte en razend knap geschoten tenniswedstrijd staat centraal in dit zwoele drama van Luca Guadagnino (Call Me by Your Name, Io sono l'amore). Via flashbacks schotelt hij ons beetje bij beetje het ontstaan voor van een, de tennisbaan ver overstijgende en haast intieme strijd tussen jeugdvrienden en inmiddels profspelers Patrick en Art (Josh O'Connor). Tijdens de finale van een challengers-toernooi zit het beeldschone en ambitieuze middelpunt van hun beider universum (gespeeld door Zendaya) ondertussen ongemakkelijk te wezen op de tribune. Guadagnino filmt de match zoals je dat nog nooit hebt gezien. Verrukkelijk. – info & tickets…
       

Volgende week

Bloemen in de woestenij 
The Dead Don't Hurt

Viggo Mortensen speelt, regisseert en schreef zowel script als muziek voor dit eigenzinnige drama. Zijn ‘western’ is eigenlijk meer een portret van 19e-eeuws Amerika dan de gebruikelijke mythologie van ‘The Frontier’. In San Franscisco vallen de Franstalige bloemenverkoopster Vivienne (Vicky Krieps) en de al wat oudere boer/veteraan Holger (Mortensen) voor elkaar. Hij neemt haar mee naar zijn afgelegen huisje in de gortdroge woestenij. Het land en de gemeenschap, zeker in Californië, is voor de burgeroorlog nog los zand. Geen voor de hand liggende plek voor deze twee mooie zielen om een fijne toekomst op te bouwen. Maar de ingetogen, liefdevolle old-school-held en zijn vooruitstrevende hands-on heldin zie je het zomaar doen. Een soms harde tragedie in wonderschone beelden.
         


ALLE DAGEN EN VOORSTELLINGEN … 

… vind je online op de agenda-pagina.
   

ALLE FILMS OP EEN RIJ:

historisch drama

Haar tijd ver vooruit

Maria Montessori

Dit fraaie historische drama speelt in de baanbrekende periode rond 1900 in Rome, waarin we Maria Montessori zien als een voor die tijd enorm onafhankelijke vrouw, die toen de basis legde voor een geheel nieuwe kijk op onderwijs en voor haar eigen leven. 

De nieuwe Guadagnino

Game, Set and Match

Challengers

Luca Guadagnino (Call Me by Your Name) pakkende portret van de strijd tussen drie mensen die bezeten zijn van tennis. Rond één verhitte en razendknap vastgelegde wedstrijd vermengd met flashbacks, zien we hoe Josh O’Connor, Mike Faist en Zendaya elkaar tegelijkertijd aantrekken, afstoten en tot elkaar veroordeeld zijn.

Tien jaar na Ventoux

Vriendschap en een bouwval

Laatste ronde

De vier wielervrienden uit Ventoux treffen elkaar tien jaar later opnieuw. Ze zijn ouder (en wat strammer) en vrouw en kinderen zijn het huis uit. Wat nu met het leven? Ze gaan wat morrend samen een charmante bouwval in een Belgisch dorpje omtoveren tot bistro. Leuk plan maar ondertussen blijkt dat ook hun vriendschap wel een opknapbeurt kan gebruiken. 

Sundance Festival Favorite

Iedereen heeft potentie

Radical

Waargebeurd Mexicaans onderwijs-drama over een achtergestelde basisschool en een idealistische, tegendraadse onderwijzer. Hij weet in zijn leerlingen het beste naar boven te brengen. Heerlijk opbeurend verhaal met een ontwapenende cast.

Bestseller-verfilming

Vervlochten levens

The Braid

Verfilming van bestseller De vlecht (door de schrijfster zelf) is een prachtig mozaïek-drama rond drie vrouwen op drie continenten. Canada, Italië en India zijn ver van elkaar verwijderd en toch raken hun levens vervlochten. Over verdriet, hoop en voor jezelf opkomen.

Historisch drama

De magie van een ritme

Boléro

Roaring twenties, Parijs. Extravagante Russische choreografe Ida Rubinstein vraagt Maurice Ravel de muziek voor een ballet te schrijven. Iets gewaagds, zinderend en erotisch. In dit prachtig geschoten historische drama zien we dat hij na lang ploeteren met een grensverleggend, ritmisch en opzwepend meesterwerk komt vol herhaling, dat iedereen kent: de Boléro

© 2024 Filmhuis Gouda