Programma filmweek 22 

do 30 t/m wo 5 juni 2024   
   

In LAATSTE RONDE (de opvolger van VENTOUX) treffen onze wielervrienden elkaar tien jaar later opnieuw. Ze zijn wat ouder (en strammer) maar niet perse wijzer… 

Deze week de laatste voorstellingen van de warme Nederlandse roadmovie DE TERUGREIS en het dromerige Italiaanse ‘grafroversportret’ LA CHIMERA. 

En alweer een laatste herinnering aan onze mei-actie: bezoek tot en met aanstaande vrijdag een film en krijg van ons (zomaar) een gratis filmzomerkaartje cadeau.
   

Nieuw deze filmweek

nieuw   
Laatste ronde

In succesfilm Ventoux vonden vier trouwe fietsvrienden elkaar na dertig jaar terug, dankzij een jeugdliefde en de gelijknamige legendarische berg. In dit vervolg is het bonte stel tien jaar ouder, grijzer en wat strammer (net als de acteurs zelf) en verkeren ze een beetje in limbo, want vrouwen en kinderen zijn het huis uit en waarheen moet het nu met het leven? Fietsen doen ze deze keer wat minder, ook omdat ze samen klussen aan een charmante bouwval in een Belgisch dorpje. Die heeft nog heel wat liefde nodig voordat de fantastische bistro waar ze van dromen open kan. En hun vriendschap, zo wordt al snel duidelijk, kan eigenlijk ook best een opknapbeurt gebruiken. Voor het allemaal zover is, moet nog menig muurtje worden geslecht in het pand en tussen de voormalige cokedealer, de reisbureauhouder, de journalist en de frauderende ex-hoogleraar … – info & tickets…    
      

dinsdag 4 juni: herdenkingsjaar slavernijverleden   
Origin

Filmkenner Gerlinda Heywegen leidt deze emotionele en ‘openbarende’ fictiefilm in en bespreekt daarbij ook de bestseller van Pulitzerprijs-winnaar Isabel Wilkerson. In dit pakkende drama zien we hoe haar boek tot stand kwam in een zware periode in haar leven, en haar analyse van de samenhang tussen racisme, antisemitisme en het kastenstelsel. Ze reist daarvoor van de VS naar Duitsland (en onderzoekt de Holocaust) en naar India. Met een nagesprek in de zaal en daarna in de foyer heerlijke hapjes van Dushi. – info & tickets…
  

Laatste week

donderdagmiddag 30 mei en zondagavond 2 juni – liefde, verborgen kunstschatten en een droevige archeoloog, daar draait het om in Alice Rohrwacher's kenmerkende schelmenavontuur La chimera.

zondagmiddag 2 en woensdagavond 5 juni – het hartverwarmende De terugreis is een melancholische en grappige roadmovie over een ouder wordend stel dat op reis gaan herontdekt en elkaar daarbij terugvindt.
     

Volgende week

Haar tijd ver vooruit 
Maria Montessori

Fraai historisch drama toont de baanbrekende jaren waarin Maria Montessori tot haar opvattingen over de menselijke ontwikkeling komt. Haar inzichten zouden het onderwijs voor altijd veranderen. Als (eerste) vrouwelijke dokter moet zij zich in een door mannen gedomineerde wereld staande weten te houden, als wetenschapper serieus genomen en daarnaast als nieuwe, alleenstaande moeder geaccepteerd worden. Een liefdevol portret en eerbetoon aan een grensverleggende vrouw die een scherp oog had voor leerprocessen en -problemen en die zich lange tijd onbegrepen voelde. 
         

Game, set and match  
Challengers

Één zorgvuldig opgebouwde, verhitte en razend knap geschoten tenniswedstrijd staat centraal in dit zwoele drama van Luca Guadagnino (Call Me by Your Name, Io sono l'amore). Via flashbacks schotelt hij ons beetje bij beetje het ontstaan voor van deze (de tennisbaan ver overstijgende) strijd tussen jeugdvrienden Art (Josh O'Connor) en Patrick. Het middelpunt van hun beider universum (gespeeld door Zendaya) zit ondertussen ongemakkelijk te wezen op de tribune. Guadagnino filmt de match zoals je dat nog nooit hebt gezien.


ALLE DAGEN EN VOORSTELLINGEN … 

… vind je online op de agenda-pagina.
   

ALLE FILMS OP EEN RIJ:

Special Slavernijverleden

De wortels van discriminatie

Origin

Filmkenner Gerlinda Heywegen leidt deze emotionele en ‘openbarende’ fictiefilm in en bespreekt daarbij ook de bestseller van Pulitzerprijs-winnaar Isabel Wilkerson. In dit pakkende drama zien we hoe haar boek tot stand kwam in een zware periode in haar leven, en haar analyse van de samenhang tussen racisme, antisemitisme en het kastenstelsel. Ze reist daarvoor van de VS naar Duitsland (en onderzoekt de Holocaust) en naar India. Met een nagesprek in de zaal en daarna in de foyer heerlijke hapjes van Dushi.

Tien jaar na Ventoux

Vriendschap en een bouwval

Laatste ronde

De vier wielervrienden uit Ventoux treffen elkaar tien jaar later opnieuw. Ze zijn ouder (en wat strammer) en vrouw en kinderen zijn het huis uit. Wat nu met het leven? Ze gaan wat morrend samen een charmante bouwval in een Belgisch dorpje omtoveren tot bistro. Leuk plan maar ondertussen blijkt dat ook hun vriendschap wel een opknapbeurt kan gebruiken. 

Sundance Festival Favorite

Iedereen heeft potentie

Radical

Waargebeurd Mexicaans onderwijs-drama over een achtergestelde basisschool en een idealistische, tegendraadse onderwijzer. Hij weet in zijn leerlingen het beste naar boven te brengen. Heerlijk opbeurend verhaal met een ontwapenende cast.

Bestseller-verfilming

Vervlochten levens

The Braid

Verfilming van bestseller De vlecht (door de schrijfster zelf) is een prachtig mozaïek-drama rond drie vrouwen op drie continenten. Canada, Italië en India zijn ver van elkaar verwijderd en toch raken hun levens vervlochten. Over verdriet, hoop en voor jezelf opkomen.

Historisch drama

De magie van een ritme

Boléro

Roaring twenties, Parijs. Extravagante Russische choreografe Ida Rubinstein vraagt Maurice Ravel de muziek voor een ballet te schrijven. Iets gewaagds, zinderend en erotisch. In dit prachtig geschoten historische drama zien we dat hij na lang ploeteren met een grensverleggend, ritmisch en opzwepend meesterwerk komt vol herhaling, dat iedereen kent: de Boléro

Slot Italië-trilogie

Een bont stel grafschenders

La chimera

Italiaans schelmenavontuur in de jaren tachtig rond droevige archeoloog Arthur (Josh O'Connor uit The Crown), een bonte bende rovers van Etruskische kunst en verloren liefde Beniamina. Haar moeder (Isabella Rossellini) bestiert in haar rolstoel een groot vervallen landhuis. Sociaal drama, gekweld verlangen en dromerige romantiek van de (zeer onderscheidende) hand van Alice Rohrwacher.

Nederlandse road-movie

Samen terug in de tijd

De terugreis

Nostalgie, een lach en een traan in deze heerlijke Nederlandse feelgood roadmovie met Martin van Waardenberg en Leny Breederveld. Jaap en Maartje zijn al bijna 50 jaar samen. Nu is het tijd om nog één laatste keer naar Spanje af te reizen. Dat gaat echter niet van een leien dakje. Een kleine Odyssee vol ontroerende en grappige situaties waarin onze helden uiteindelijk de eindbestemming halen èn elkaar terugvinden.

© 2024 Filmhuis Gouda