Programma filmweek 21 

do 23 t/m wo 29 mei 2024   
   

Nieuw deze week is het innemende, waargebeurde RADICAL waarin een tegendraadse leraar op een kansloze basisschool in Mexico onvermoede talenten aanboort bij zijn kinderen.

GREEN BORDER en TERRESTRIAL VERSES zijn deze week voor het laatst te zien. 
   

Nieuw deze filmweek

nieuw   
Radical

Waargebeurd en hartverwarmend Mexicaans onderwijsdrama op een disfunctionele basisschool, met de slechtste testscores van het land. In Matamaros aan de grens met Texas heersen straatgeweld, armoede en corruptie. Maar de nieuwe, idealistische leraar Sergio Correa laat zich door deze kansloosheid niet in het minst uit het veld slaan. Hij ziet slechts mooie mensen met veel potentie. 

Geïnspireerd door een YouTube-filmpje over een onconventionele, radicale lesmethode gooit Sergio vanaf het begin de kont tegen de krib. Daardoor botst hij met zo ongeveer iedereen, behalve met zijn klas. Zelfs (sommige van de) beste bedoelingen delven in de realiteit het onderspit, ook hier, waardoor dit verhaal authentiek blijft en niet zoetsappig wordt. Een ontroerende èn grappige film dankzij de ontwapenende vertolking van Sergio door Eugenio Derbez (uit het Oscarwinnende Coda) en de innemende jonge cast. Deze inspirerende aanklacht tegen conventies was de Festival Favorite op Sundance– info & tickets…    
      

Slot van het Movies that Matter-seizoen   
Drawing a Line

Deze film komt uit een kleine reeks over de potentie van de tekenpen om verandering teweeg te brengen. Hoe cartooniste Rachita Taneja dat aanpakt zien we in deze documentaire waarin ze met haar populaire grappige tekeningen met potloodpoppetjes strijdt voor de vrijheid van meningsuiting in India. Met een flinke dosis humor en eerlijkheid èn met heel wat tegenwerking.

Na afloop van de film geeft tekendocent Bas den Boer van de Garenspinnerij gratis een ludieke, korte workshop potloodfiguurtjes tekenen. Tekentalent is niet nodig. Net als de cartooniste in Drawing a Line laat hij je ontdekken hoe je jouw eigen ideeën eenvoudig met een leuk figuurtje kan overbrengen. Wat betekenen mensenrechten voor jou en hoe zou je dat willen uitbeelden? Bas geeft je spelenderwijs een eerste aanzet. Hierbij werkt het filmhuis samen met Amnesty International Gouda. Grijp je kans!  – NB: de film is gewoon Nederlands ondertiteld – info & tickets…   
  

Laatste week

zaterdagmiddag 25 mei en maandagavond 27 mei – De Poolse Agnieszka Holland vertelt met kunde en vol compassie in haar prijswinnende Green Border over onmenselijkheid èn menselijkheid aan de Europese grens met Belarus.

vrijdagavond 24 mei – Hoe zouden wij als ‘gewone’ Nederlander ons uit de tenenkrommende en toch razendknappe gesprekken redden die Terrestrial Verses ons voorschotelt? Waarin gewone Iraniërs het lijdend voorwerp zijn van andere gewone Iraniërs die toevallig een stukje autoriteit hebben.
     

Volgende week

Tien jaar later 
De laatste ronde

In succesfilm Ventoux vonden vier trouwe fietsvrienden elkaar na dertig jaar terug, dankzij een jeugdliefde en de legendarische berg. In dit vervolg is het bonte stel tien jaar ouder, grijzer en wat strammer (net als de acteurs) en verkeren een beetje in limbo, want vrouwen en kinderen zijn het huis uit en waarheen moet het nu met het leven? Dus klussen ze aan een Belgische bouwval om er een bistro van te maken. Maar ook de vriendschap tussen de mannen kan een opknapbeurt gebruiken en daarvoor moet eerst nog menig muurtje worden geslecht.  
         

Herdenking slavernijverleden  
Origin

Speciale voorstelling op dinsdag 4 juni. Filmkenner Gerlinda Heywegen leidt deze fictiefilm in en bespreekt daarbij ook de bestseller van Pulitzerprijs-winnaar Isabel Wilkerson. In dit pakkende drama zien we hoe haar boek tot stand kwam en haar analyse van de samenhang tussen racisme, antisemitisme en het kastenstelsel. Ze reist daarvoor van de VS naar Duitsland (en onderzoekt de Holocaust) en naar India in een periode die ook in haar persoonlijke leven zeer bewogen is. Nagesprek in de foyer met de heerlijke hapjes van Dushi. – info & tickets…


ALLE DAGEN EN VOORSTELLINGEN … 

… vind je online op de agenda-pagina.
   

ALLE FILMS OP EEN RIJ:

Sundance Festival Favorite

Iedereen heeft potentie

Radical

Waargebeurd Mexicaanse onderwijsdrama over een achtergestelde basisschool en een idealistische, tegendraadse onderwijzer. Hij weet in zijn leerlingen het beste naar boven te brengen. Heerlijk opbeurend verhaal met een ontwapenende cast.

Bestseller-verfilming

Vervlochten levens

The Braid

Verfilming van bestseller De vlecht (door de schrijfster zelf) is een prachtig mozaïek-drama rond drie vrouwen op drie continenten. Canada, Italië en India zijn ver van elkaar verwijderd en toch raken hun levens vervlochten. Over verdriet, hoop en voor jezelf opkomen.

Beste fictiefilm

Iran in negen ontmoetingen

Terrestrial Verses

In negen droogkomische scènes brengt dit veelluik doodnormale burgers in beeld met een (voor onze begrippen) triviale vraag. Zij moeten daarvoor echter vechten tegen de bierkaai. De gezagsdragers tegenover hen blijven consequent buiten beeld, wat de absurditeit van deze reeks een-op-eengesprekken nog groter maakt. De Iraniërs die we gepresenteerd krijgen blijken vastberaden meesters in de omgang met hun verloren strijd – Een ode aan hun veerkracht.

Europa

Over grenzen gaan

Green Border

De Oscar-genomineerde Agnieszka Holland laat zien hoe wij, hoe òns Europa ver over eigen grenzen gaat in de bossen tussen Polen en Belarus. Goed om te gaan kijken, maar los daarvan sowieso een uitstekende film, met opvallend veel menselijkheid waar je dat misschien niet verwacht.

Historisch drama

De magie van een ritme

Boléro

Roaring twenties, Parijs. De extravagante Russische choreografe Ida Rubinstein vraagt Maurice Ravel de muziek voor een ballet te schrijven. Iets gewaagds, zinderend en erotisch. In dit prachtig geschoten historische drama zien we dat hij na lang ploeteren met een grensverleggend, ritmisch en opzwepend meesterwerk komt vol herhaling, dat iedereen kent: de Boléro

Slot Italië-trilogie

Een bont stel grafschenders

La chimera

Italiaans schelmenavontuur in de jaren tachtig rond droevige archeoloog Arthur (Josh O'Connor uit The Crown), een bonte bende rovers van Etruskische kunst en verloren liefde Beniamina. Haar moeder (Isabella Rossellini) bestiert in haar rolstoel een groot vervallen landhuis. Sociaal drama, gekweld verlangen en dromerige romantiek van de (zeer onderscheidende) hand van Alice Rohrwacher.

Nederlandse road-movie

Samen terug in de tijd

De terugreis

Nostalgie, een lach en een traan in deze heerlijke Nederlandse feelgood roadmovie met Martin van Waardenberg en Leny Breederveld. Jaap en Maartje zijn al bijna 50 jaar samen. Nu is het tijd om nog één laatste keer naar Spanje af te reizen. Dat gaat echter niet van een leien dakje. Een kleine Odyssee vol ontroerende en grappige situaties waarin onze helden uiteindelijk de eindbestemming halen èn elkaar terugvinden.

Slavernijverleden

De wortels van discriminatie

Origin

Dinsdag 4 juni: speciale voorstelling bij het Herdenkingsjaar Slavernijverleden. Gerlinda Heywegen leidt de film in en bespreekt daarbij ook de bestseller van Pulitzerprijs-winnaar Isabel Wilkerson. In de film zien we hoe haar boek tot stand kwam met haar analyse van de samenhang tussen racisme, antisemitisme en het kastensysteem. Ze reist daarvoor van de VS naar Duitsland (en onderzoekt de Holocaust) en naar India in een periode die ook in haar persoonlijke leven zeer bewogen is. Nagesprek in de foyer met de heerlijke hapjes van Dushi.

© 2024 Filmhuis Gouda