Programma filmweek 20 

do 16 t/m wo 22 mei 2024   
   

Vanaf deze filmweek is bestseller-verfilming THE BRAID (‘De vlecht’) te zien, een prachtig mozaïek-drama rond drie vrouwen op drie continenten. Over verdriet, hoop en voor jezelf opkomen. 

En we nemen afscheid van de bevlogen docenten in UN MÉTIER SÉRIEUX.
   

Vanaf deze filmweek

nieuw   
The Braid

Schrijfster Laetitia Colombani verfilmde zelf haar bestseller ‘De vlecht’. Daarin volgen we de bewogen levens van drie vrouwen op drie continenten. Ze komen uit drie heel verschillende culturen, letterlijk en figuurlijk ver verwijderd van elkaar. Toch raken de verhalen van de Canadese Sarah, de Indiase onaanraakbare Smita en de jonge Siciliaanse Giulia vervlochten met elkaar. Deze epische mozaïekvertelling viert de vastberadenheid waarmee deze vrouwen bij grote tegenslagen niet bij de pakken gaan neerzitten en een nieuwe toekomst voor zich weten te creëren. Ze ontdekken dat ze het leven in eigen hand hebben. – info & tickets…    
      

Laatste week

dinsdagavond 21 mei – Uitdagend, ingewikkeld en soms ook zwaar kan het zijn, maar in essentie is het een prachtig beroep. Dat is wat de bevlogen docenten op een Franse middelbare school uitdragen in Un métier sérieux
     

Volgende week

Geloven in talent 
Radical

Dit waargebeurde Mexicaanse schooldrama van de idealistische en inspirerende basisschoolleraar Sergio Correa is hartverwarmend en grappig tegelijk, niet in het minst door de enthousiaste vertolking van Eugenio Derbez (uit Coda) en een innemende ensemble-cast. Met zijn zeer ongebruikelijke methode wil Sergio zijn leerlingen op weg helpen in het leven, ondanks de harde werkelijkheid van armoede, corruptie en criminaliteit.   
         

Tekenen voor verandering  
Drawing a Line

De laatste film van Movies that Matter dit seizoen komt uit een kleine filmreeks over de potentie van de tekenpen om verandering teweeg te brengen. Op dinsdag 28 mei is in het Filmhuis te zien hoe de Indiase cartooniste Rachita Taneja dat aanpakt. Zij strijd met haar pen voor de vrijheid van meningsuiting, met een flinke dosis humor en eerlijkheid. NB: de film is Nederlands ondertiteld. – info & tickets…


ALLE DAGEN EN VOORSTELLINGEN … 

… vind je online op de agenda-pagina.
   

ALLE FILMS OP EEN RIJ:

Bestseller-verfilming

Vervlochten levens

The Braid

Verfilming van bestseller De vlecht (door de schrijfster zelf) is een prachtig mozaïek-drama rond drie vrouwen op drie continenten. Canada, Italië en India zijn ver van elkaar verwijderd en toch raken hun levens vervlochten. Over verdriet, hoop en voor jezelf opkomen.

Frans onderwijs

Bevlogen leraren

Un métier sérieux

Luchtig-realistisch drama schetst een serieus maar tegelijk warm portret van het Franse onderwijs en het wel en wee van een groep bevlogen docenten. Een mooi beroep, niet altijd makkelijk maar de leraren laten elkaar nooit in de kou staan. Met een handvol Franse filmsterren waaronder François Cluzet (Intouchables).

Beste fictiefilm

Iran in negen ontmoetingen

Terrestrial Verses

In negen droogkomische scènes brengt dit veelluik doodnormale burgers in beeld met een (voor onze begrippen) triviale vraag. Zij moeten daarvoor echter vechten tegen de bierkaai. De gezagsdragers tegenover hen blijven consequent buiten beeld, wat de absurditeit van deze reeks een-op-eengesprekken nog groter maakt. De Iraniërs die we gepresenteerd krijgen blijken vastberaden meesters in de omgang met hun verloren strijd – Een ode aan hun veerkracht.

Historisch drama

De magie van een ritme

Boléro

Roaring twenties, Parijs. De extravagante Russische choreografe Ida Rubinstein vraagt Maurice Ravel de muziek voor een ballet te schrijven. Iets gewaagds, zinderend en erotisch. In dit prachtig geschoten historische drama zien we dat hij na lang ploeteren met een grensverleggend, ritmisch en opzwepend meesterwerk komt vol herhaling, dat iedereen kent: de Boléro

Europa

Over grenzen gaan

Green Border

De Oscar-genomineerde Agnieszka Holland laat zien hoe wij, hoe òns Europa ver over eigen grenzen gaat in de bossen tussen Polen en Belarus. Goed om te gaan kijken, maar los daarvan sowieso een uitstekende film, met opvallend veel menselijkheid waar je dat misschien niet verwacht.

Slot Italië-trilogie

Een bont stel grafschenders

La chimera

Italiaans schelmenavontuur in de jaren tachtig rond droevige archeoloog Arthur (Josh O'Connor uit The Crown), een bonte bende rovers van Etruskische kunst en verloren liefde Beniamina. Haar moeder (Isabella Rossellini) bestiert in haar rolstoel een groot vervallen landhuis. Sociaal drama, gekweld verlangen en dromerige romantiek van de (zeer onderscheidende) hand van Alice Rohrwacher.

Nederlandse road-movie

Samen terug in de tijd

De terugreis

Nostalgie, een lach en een traan in deze heerlijke Nederlandse feelgood roadmovie met Martin van Waardenberg en Leny Breederveld. Jaap en Maartje zijn al bijna 50 jaar samen. Nu is het tijd om nog één laatste keer naar Spanje af te reizen. Dat gaat echter niet van een leien dakje. Een kleine Odyssee vol ontroerende en grappige situaties waarin onze helden uiteindelijk de eindbestemming halen èn elkaar terugvinden.

Movies that Matter

Cartoon-protest in India

Drawing a Line

Dinsdag 28 mei: In de laatste film van de Movies that Matter-reeks van dit seizoen vecht de Indiase cartooniste Rachita Taneja voor de vrijheid van meningsuiting met humor en eerlijkheid. De nabespreking is deze keer in de vorm van een gratis cursus cartoons tekenen! – NB: Nederlands ondertiteld

© 2024 Filmhuis Gouda