Programma filmweek 19 

do 9 t/m wo 15 mei 2024   
   

Nieuw deze filmweek is het illegaal gedraaide negenluik TERRESTRIAL VERSES dat de komisch-schrijnende absurditeit van de Iraanse bureaucratie voor het voetlicht brengt. 

Laatste week voor de raadselachtige familiegeschiedenis uit FOUR DAUGHTERS. 

En t/m vrijdag 10 mei draaien onze vrolijke kindervakantie-films VOS EN HAAS en HET MUIZENHUIS.

Onze traktatie krijgt u na een week…

In mei trakteren we een maand lang bij elk filmkaartje, op een gratis filmkaartje. Velen vragen ons wanneer en hoe ze dan ons cadeau krijgen. Dat kunnen we niet op stel en sprong doen, daarom krijg je de cadeau-code pas na een week. Dus wees gerust, je hoeft geen actie te ondernemen. Het kaartje geldt de hele filmzomer (van juni t/m september). – hoe het werkt… 
   

Vanaf deze filmweek

nieuw   
Terrestrial Verses

Het is absurd, droogkomische en tegelijk schrijnend om te zien hoe staatsideologie zich tot in de haarvaten van de Iraanse samenleving weet te manifesteren. In negen tableaus zien we hoe dat kan gebeuren, telkens wanneer je als Iraans burger machteloos staat ten opzichte van iemand die macht heeft over jou, puur omdat die het ‘staatsgelijk’ aan zijn kant voelt staan. Een ambtenaar, politieagent, werkgever, schooldirecteur of zelfs kledingverkoopster, ze doen allemaal moeilijk en autoritair, omdat het kan. Sterk aan deze scenes is dat zíj, de (gelegenheids)gezagsdragers, buiten beeld blijven; we horen ze alleen. De camera blijft te allen tijde gericht op de gewone man en vrouw, die keihard hun best doen overeind te blijven ook al hebben ze niks in de melk te brokkelen. Ze moeten wel, want een alternatief is er niet. Het toont hun veerkracht en vastberadenheid in een complex land. De finesse zit in de dialogen en de onnavolgbare retorische logica die op tafel wordt gegooid. Deze film over de banaliteit van hoe religieuze en culturele beperkingen het dagelijks leven tekenen, kon in Iran alleen maar illegaal worden opgenomen. Regisseur Asgari moest dan ook na de premiere in Cannes meteen zijn paspoort inleveren… – info & tickets…    
      

Laatste week

zondagmiddag 12 en woensdagavond 15 mei – Een opmerkelijk verhaal op onconventionele wijze verteld, dat is Four Daughters. Hoe minder je van tevoren erover weet, hoe beter. Een persoonlijk, emotioneel relaas van een gezin vermengd met wereldgeschiedenis. 
     

Volgende week

Vrouwen op drie continenten 
The Braid

Deze mooie verfilming door schrijfster Laetitia Colombani van haar eigen bestseller ‘De vlecht’ vertelt over de bewogen levens van drie vrouwen op drie continenten en uit drie verschillende culturen. Ze leven letterlijk en figuurlijk ver verwijderd van elkaar. Toch raken de verhalen van de Canadese Sarah, de Indiase onaanraakbare Smita en de jonge Siciliaanse Giulia met elkaar vervlochten.   
   

Protesteren met cartoons    
Drawing a Line

In de laatste film van de Movies that Matter-reeks van dit seizoen, op dinsdag 28 mei, vecht de Indiase cartooniste Rachita Taneja voor de vrijheid van meningsuiting met een flinke dosis humor en eerlijkheid. Tot aan het Hooggerechtshof toe. NB: deze keer is de film Nederlands ondertiteld. – info & tickets…   
     

ALLE DAGEN EN VOORSTELLINGEN … 

… vind je online op de agenda-pagina.
   

ALLE FILMS OP EEN RIJ:

Beste fictiefilm

Iran in negen ontmoetingen

Terrestrial Verses

In negen droogkomische scènes brengt dit veelluik doodnormale burgers in beeld met een (voor onze begrippen) triviale vraag. Zij moeten daarvoor echter vechten tegen de bierkaai. De gezagsdragers tegenover hen blijven consequent buiten beeld, wat de absurditeit van deze reeks een-op-eengesprekken nog groter maakt. De Iraniërs die we gepresenteerd krijgen blijken vastberaden meesters in de omgang met hun verloren strijd – Een ode aan hun veerkracht.

Beste documentaire

Making-of van een gezin

Four Daughters

Een verhaal vertellen via een omweg kan erg goed uitpakken, bijvoorbeeld om de verrassingen en wendingen van het echte leven ook de kijker te laten beleven. Dat lukt deze prijswinnende film uitstekend. Verder geen recensies lezen! De kracht van deze boeiende film zit in het ‘ontraadselen’.

Kinderfilm meivakantie

Op avontuur met de twee helden

Vos en Haas redden het bos

Uil is kwijt en midden in het bos ligt plotseling een groot meer. Vos en Haas gaan uitzoeken wat er aan de hand is en ontdekken een onderwaterwereld van de slimme Bever – een hartverwarmend avontuur voor kinderen vanaf 6 jaar.

Kinderfilm meivakantie

Spannende muizenavonturen

Het muizenhuis – Sam en Julia in de bioscoop

Een compilatie van acht afleveringen waarvan zes nooit eerder zijn vertoond. De muizen Sam en Julia beleven spannende avonturen in het Muizenhuis. Een leuke poppenanimatie met waardevolle lessen over vriendschap en verdraagzaamheid voor kinderen vanaf 4 jaar.

Historisch drama

De magie van een ritme

Boléro

Roaring twenties, Parijs. De extravagante Russische choreografe Ida Rubinstein vraagt Maurice Ravel de muziek voor een ballet te schrijven. Iets gewaagds, zinderend en erotisch. In dit prachtig geschoten historische drama zien we dat hij na lang ploeteren met een grensverleggend, ritmisch en opzwepend meesterwerk komt vol herhaling, dat iedereen kent: de Boléro

Europa

Over grenzen gaan

Green Border

De Oscar-genomineerde Agnieszka Holland laat zien hoe wij, hoe òns Europa ver over eigen grenzen gaat in de bossen tussen Polen en Belarus. Goed om te gaan kijken, maar los daarvan sowieso een uitstekende film, met opvallend veel menselijkheid waar je dat misschien niet verwacht.

Slot Italië-trilogie

Een bont stel grafschenders

La chimera

Italiaans schelmenavontuur in de jaren tachtig rond droevige archeoloog Arthur (Josh O'Connor uit The Crown), een bonte bende rovers van Etruskische kunst en verloren liefde Beniamina. Haar moeder (Isabella Rossellini) bestiert in haar rolstoel een groot vervallen landhuis. Sociaal drama, gekweld verlangen en dromerige romantiek van de (zeer onderscheidende) hand van Alice Rohrwacher.

Nederlandse road-movie

Samen terug in de tijd

De terugreis

Nostalgie, een lach en een traan in deze heerlijke Nederlandse feelgood roadmovie met Martin van Waardenberg en Leny Breederveld. Jaap en Maartje zijn al bijna 50 jaar samen. Nu is het tijd om nog één laatste keer naar Spanje af te reizen. Dat gaat echter niet van een leien dakje. Een kleine Odyssee vol ontroerende en grappige situaties waarin onze helden uiteindelijk de eindbestemming halen èn elkaar terugvinden.

Frans onderwijs

Bevlogen leraren

Un métier sérieux

Luchtig-realistisch drama schetst een serieus maar tegelijk warm portret van het Franse onderwijs en het wel en wee van een groep bevlogen docenten. Een mooi beroep, niet altijd makkelijk maar de leraren laten elkaar nooit in de kou staan. Met een handvol Franse filmsterren waaronder François Cluzet (Intouchables).

Movies that Matter

Cartoon-protest in India

Drawing a Line

Dinsdag 28 mei: In de laatste film van de Movies that Matter-reeks van dit seizoen vecht de Indiase cartooniste Rachita Taneja voor de vrijheid van meningsuiting met humor en eerlijkheid. De nabespreking is deze keer in de vorm van een gratis cursus cartoons tekenen! – NB: Nederlands ondertiteld

© 2024 Filmhuis Gouda