Programma filmweek 17 

do 25 apr t/m wo 1 mei 2024
   

Laat je vanaf deze week verrassen en meeslepen door het Tunesische FOUR DAUGHTERS, een (waargebeurd) docu-drama waarover je, behalve ons bericht, liefst verder niks leest!

Laatste week voor EL PARAÍSO, het kleurrijke portret van een moeder en haar volwassen zoon aan de monding van de Tiber
.

NB: aanstaande woensdag 24 april, op de sterfdag van vrijheidsstrijder Anton de Kom, is regisseur Frank Zichem bij ons te gast bij de vertoning van zijn docu WIJ SLAVEN VAN SURINAME. – info & tickets… 

Deze zelfde woensdag 24 april starten we bovendien al met onze mei-vakantie, met HET MUIZENHUIS (vanaf 4 jaar) inclusief limo en poffertjes. 
 

nieuw 
Four Daughters (Les filles d'Olfa)

Slim opgebouwd en intens Tunesisch docu-drama reconstrueert het leven van de eigenzinnige, alleenstaande Olfa en haar vier dochters. De twee oudsten zijn spoorloos verdwenen. Tegen de achtergrond van de Arabische lente wordt laagje voor verrassend laagje van hun geschiedenis onthuld, terwijl wij meekijken hoe de acteurs die hen in een film gaan spelen, hun scènes vooraf oefenen met de echte Olfa en de andere dochters. Deze ongewone aanpak brengt onverwachte gebeurtenissen, emoties en gevoeligheden aan het licht. Hoop, verdriet en botsende werelden raken verweven met wereldgeschiedenis. Een opmerkelijke (waargebeurde) film waarover je het best verder niks leest, want de grote kracht ervan zit in het ontraadselen! Beste documentaire in Cannes, Oscar-nominatie en een publieksfavoriet op het IFFR. – info & tickets…     
   

eenmalig: Movies that Matter   
The Body Politic + nagesprek

Op dinsdag 30 april vertonen we de april-documentaire in deze reeks. Daarin wordt de jonge burgemeester van Baltimore gevolgd, een arme stad die gebukt gaat onder een epidemie van dodelijk geweld. Hij wil het over een heel andere boeg gooien dan zijn voorgangers, met een bijzondere en bewerkelijke aanpak, waarvoor hij bovendien van andere overheden geen ondersteuning krijgt. Na de film een gesprek over de situatie in Gouda. – uitgebreide info & tickets…
   

Laatste week

vrijdagmiddag 26 april en woensdagavond 1 mei – El Paraíso is als een Italiaans levenslied met een snik. Een authentiek drama, een sterke bezetting, kleurrijk gefilmd . 
     

Volgende week

Over grenzen gaan 
Green Border

De joodse Agnieszka Holland, filmveteraan met twee Oscarnominaties, werd voor de verkiezingen door de Poolse regering voor nazi uitgescholden toen haar migratiedrama Green Border uitkwam. De festival-favoriet won eerder de speciale juryprijs in Venetië en werd vervolgens in Polen nota bene een kaskraker. En dat terwijl de film niet licht oordeelt over wat er in de bossen aan de Pools-Belarussische grens gebeurt sinds 2021. Het is een vreselijk cynische en (dodelijk) gewelddadige praktijk. Je kan het opmerkelijk noemen dat haar aangrijpende film over de ‘push-backs’ van migranten heen en weer tussen beide landen, ‘kijkbaar’ is. Dat is onder andere te danken aan de opdeling in hoofdstukken waarin het perspectief wisselt (de immigrant, grenswacht, activist etc.) maar bovenal het talent van Holland die een grote mate van menselijkheid weet op te roepen in al deze onmenselijkheid.

De link met de Tweede Wereldoorlog en dodenherdenking binnenkort, is niet ver te zoeken. Om Holland te citeren: “Als je gelegaliseerd geweld tegen mensen toestaat als reactie op bepaalde politieke uitdagingen, dan kan je met de acceptatie daarvan stap voor stap verdergaan totdat je [vanzelf] bij misdaden tegen de menselijkheid komt.
   

Op weg naar een climax 
Boléro

Het is de roaring twenties in Parijs wanneer de extravagante Russische choreografe Ida Rubinstein aan Maurice Ravel vraagt de muziek voor een ballet te schrijven. Ravel is dan al de belangrijkste (levende) componist van het land. Rubinstein wil iets gewaagds, zinderend en erotisch. In dit prachtig geschoten historische drama zien we dat hij alles behalve een snelle componist is. En toch, na lang ploeteren komt hij met een grensverleggend, ritmisch en opzwepend meesterwerk vol herhaling, dat iedereen kent: de Boléro.
      

ALLE DAGEN EN VOORSTELLINGEN … 

… vind je online op de agenda-pagina.
   

ALLE FILMS OP EEN RIJ:

Slavernijverleden

activist en inspirerend schrijver

Anton de Kom, wij slaven van Suriname

Woensdag 24 april: speciale voorstelling bij het Herdenkingsjaar Slavernijverleden op de sterfdag van Anton de Kom. Regisseur Frank Zichem is te gast voor een korte inleiding en Q&A na afloop. De documentaire schetst niet alleen het levensverhaal van de inspirerende vrijheidsstrijder en schrijver Anton de Kom, maar ook de geschiedenis van Suriname en de slavernij.

Beste documentaire

Making-of van een gezin

Four Daughters

Een verhaal vertellen via een omweg kan erg goed uitpakken, bijvoorbeeld om de verrassingen en wendingen van het echte leven ook de kijker te laten beleven. Dat lukt deze prijswinnende film uitstekend. Verder geen recensies lezen! De kracht van deze boeiende film zit in het ‘ontraadselen’.

Kinderfilm meivakantie

Spannende muizenavonturen

Het muizenhuis – Sam en Julia in de bioscoop

Een compilatie van acht afleveringen waarvan zes nooit eerder zijn vertoond. De muizen Sam en Julia beleven spannende avonturen in het Muizenhuis. Een leuke poppenanimatie met waardevolle lessen over vriendschap en verdraagzaamheid voor kinderen vanaf 4 jaar.

Kinderfilm meivakantie

Op avontuur met de twee helden

Vos en Haas redden het bos

Uil is kwijt en midden in het bos ligt plotseling een groot meer. Vos en Haas gaan uitzoeken wat er aan de hand is en ontdekken een onderwaterwereld van de slimme Bever – een hartverwarmend avontuur voor kinderen vanaf 6 jaar.

Beste actrice en scenario

Kleurrijk leven aan de Tiber

El Paraíso

Julio is bijna veertig. Hij woont nog altijd bij zijn charismatische moeder aan de rand van Rome, waar ze met illegale handel de eindjes aan elkaar knopen. Hun band is hecht en liefdevol maar ook ambivalent. Ze delen decennia aan herinneringen maar misschien niet dezelfde dromen. Een warme, levendige film vol onverwachte wendingen en kleurrijk zoals het leven nu eenmaal is. Overtuigend acteerwerk van beide acteurs. Prijs voor beste actrice en beste scenario in Venetië.

Slot Italië-trilogie

Een bont stel grafschenders

La chimera

Italiaans schelmenavontuur in de jaren tachtig rond droevige archeoloog Arthur (Josh O'Connor uit The Crown), een bonte bende rovers van Etruskische kunst en verloren liefde Beniamina. Haar moeder (Isabella Rossellini) bestiert in haar rolstoel een groot vervallen landhuis. Sociaal drama, gekweld verlangen en dromerige romantiek van de (zeer onderscheidende) hand van Alice Rohrwacher.

Nederlandse road-movie

Samen terug in de tijd

De terugreis

Nostalgie, een lach en een traan in deze heerlijke Nederlandse feelgood roadmovie met Martin van Waardenberg en Leny Breederveld. Jaap en Maartje zijn al bijna 50 jaar samen. Nu is het tijd om nog één laatste keer naar Spanje af te reizen. Dat gaat echter niet van een leien dakje. Een kleine Odyssee vol ontroerende en grappige situaties waarin onze helden uiteindelijk de eindbestemming halen èn elkaar terugvinden.

Frans onderwijs

Bevlogen leraren

Un métier sérieux

Luchtig-realistisch drama schetst een serieus maar tegelijk warm portret van het Franse onderwijs en het wel en wee van een groep bevlogen docenten. Een mooi beroep, niet altijd makkelijk maar de leraren laten elkaar nooit in de kou staan. Met een handvol Franse filmsterren waaronder François Cluzet (Intouchables).

Italiaanse bioscoophit

Huisvrouw in naoorlogs Rome

C'è ancora domani

De Italiaanse vrouw anno 1946 is het onderwerp van deze hoopvolle tragikomedie die terecht de bestbezochte film van Italië van 2023 werd. Debuterend regisseur Paola Cortellesi, die zelf een onderdrukte Romeinse huisvrouw vertolkt, maakte opmerkelijke keuzes: hedendaagse popsongs onderbreken het verhaal dat ze sfeervol vastlegde als een zwart-wit tv-drama en dat boordevol zit met nostalgie, knipogen en (ook grappige) details van het Italiaanse (familie)leven. Plus een onverwachte finale.

Movies that Matter

De buurt in tegen geweld

The Body Politic

Dinsdag 30 april: deze maand een documentaire die de jonge burgemeester van Baltimore volgt, een arme stad die gebukt gaat onder een epidemie van dodelijk geweld. Hij wil het over een heel andere boeg gooien met een bijzondere en bewerkelijke aanpak, waarvoor hij bovendien van anderen geen ondersteuning krijgt. Voor het nagesprek zijn maar liefst vier mensen te gast om het onderwerp van deze film te belichten vanuit een Gouds perspectief.

© 2024 Filmhuis Gouda