Programma filmweek 16 

do 18 t/m wo 24 apr 2024
   

Alice Rohrwacher bouwt aan een heel eigen, kenmerkend oeuvre. Vanaf deze week is haar melancholisch-vrolijke portret LA CHIMERA te zien: een droevige Britse archeoloog trekt met zijn bonte groep kunstrovers door het Toscane van de jaren tachtig.

Laatste week voor twee films: THE PROMISED LAND met Mads Mikkelsen in historisch Denemarken. En POOR THINGS met Emma Stone in een fantasie-Europa rond het fin-de-siecle
.
   

nieuw 
La chimera

De Britse voormalige archeoloog Arthur (Josh O'Connor uit The Crown) sluit zich in de jaren tachtig in Riparbella (de Toscaanse kust) aan bij een bonte bende schavuiten, zoals Fellini ze had kunnen neerzetten. Zijn zesde zintuig is goud waard, want daarmee leidt hij deze kunstrovers naar Etruskische grafkamers. De droevige Arthur heeft meer met de oude kunst dan met kunstroof. Maar de sfeer van oude geesten doet hem ook wegdromen naar zijn verloren, ongrijpbare liefde Beniamina. Tussendoor trekt hij op met haar moeder (Isabella Rossellini) die in haar rolstoel een groot vervallen landhuis bestiert en in die vergane glorie jonge zangeressen opleidt. 

Alice Rohrwacher (Lazzaro felice, Le meraviglie) mengt dergelijke voor haar karakteristieke ingrediënten tot een fascinerend schelmenavontuur in een van geschiedenis doordrenkt Italië, met sociaal drama, aardsheid, gekweld verlangen en dromerige romantiek. – info & tickets…   
   

eenmalig: slavernijverleden   
Wij slaven van Suriname + Q&A

Regisseur Frank Zichem is woensdag 24 april, de sterfdag van Anton de Kom, aanwezig in het Filmhuis bij de vertoning van zijn documentaire over deze vrijheidsstrijder, activist, schrijver en verzetsman in de tweede wereldoorlog. Om vrij te zijn moet je jezelf eerst kennen (en waarderen) en daarom schreef hij in de jaren dertig zijn gelijknamige boek om mensen te leren over de (verzwegen) geschiedenis van Suriname en de slavernij. Net als eerder in onze filmreeks over het slavernijverleden, serveert Dushi na de Q&A heerlijke hapjes. – info & tickets
   

Laatste week

zondagmiddag 21 april – Emma Stone speelt de sterren van de hemel in de grote Oscarwinnaar van dit jaar: Poor Things.

zondagavond 21 aprilMads Mikkelsen ploetert nog heel even op de weerbarstige hei voor een verdiend stuk grond èn erkenning, tegengewerkt door de lokale edelman: The Promised Land
     

Volgende week

beste documentaire  
Four Daughters

Dit slim in elkaar gestoken docu-drama reconstrueert de wederwaardigheden van een Tunesisch gezin. Olfa, een alleenstaande moeder met vier dochters heeft twee daarvan verloren; ze zijn spoorloos verdwenen. Tegen de achtergrond van de Arabische lente wordt laagje voor verrassend laagje onthuld terwijl we kijken naar acteurs die moeder en dochter gaan spelen en hun scenes vooraf doorspreken met de echte Olfa en dochters. Die aanpak zet het verhaal op scherp. Persoonlijke herinneringen en emoties raken verweven met wereldgeschiedenis. In Cannes goed voor de prijs voor Beste documentaire, genomineerd voor de Oscar voor Beste documentaire en een van de publieksfavorieten op het laatste IFFR.
   

eenmalig: sterfdag Anton de Kom 
Wij slaven van Suriname

Regisseur Frank Zichem is woensdag 24 april aanwezig in het Filmhuis bij de vertoning van zijn documentaire over Anton de Kom, vrijheidsstrijder, activist, schrijver en verzetsman in de tweede wereldoorlog. Om vrij te zijn moet je jezelf eerst kennen (en waarderen) en daarom schreef hij in de jaren dertig zijn gelijknamige boek om mensen te leren over de (verzwegen) geschiedenis van Suriname en de slavernij. Net als eerder in onze filmreeks over het slavernijverleden, serveert Dushi na de Q&A heerlijke hapjes. – info & tickets
    

Binnenkort

eenmalig: Movies that Matter 
The body Politic + nagesprek

Op dinsdag 30 april vertonen we de april-documentaire in deze reeks. Daarin wordt de jonge burgemeester van Baltimore gevolgd, een arme stad die gebukt gaat onder een epidemie van dodelijk geweld. Hij wil het over een heel andere boeg gooien dan zijn voorgangers, met een bijzondere en bewerkelijke aanpak, waarvoor hij bovendien van andere overheden geen ondersteuning krijgt. Na de film een gesprek over de rol van buurtwerkers in Gouda. – info & tickets…


ALLE VOORSTELLINGEN PER DAG … 

… vind je online op de agenda-pagina.
   

ALLE FILMS OP EEN RIJ:

Slot Italië-trilogie

Een bont stel grafschenders

La chimera

Italiaans schelmenavontuur in de jaren tachtig rond droevige archeoloog Arthur (Josh O'Connor uit The Crown), een bonte bende rovers van Etruskische kunst en verloren liefde Beniamina. Haar moeder (Isabella Rossellini) bestiert in haar rolstoel een groot vervallen landhuis. Sociaal drama, gekweld verlangen en dromerige romantiek van de (zeer onderscheidende) hand van Alice Rohrwacher.

Slavernijverleden

activist en inspirerend schrijver

Anton de Kom, wij slaven van Suriname

Woensdag 24 april: speciale voorstelling bij het Herdenkingsjaar Slavernijverleden op de sterfdag van Anton de Kom. Regisseur Frank Zichem is te gast voor een korte inleiding en Q&A na afloop. De documentaire schetst niet alleen het levensverhaal van de inspirerende vrijheidsstrijder en schrijver Anton de Kom, maar ook de geschiedenis van Suriname en de slavernij.

Nederlandse road-movie

Samen terug in de tijd

De terugreis

Nostalgie, een lach en een traan in deze heerlijke Nederlandse feelgood roadmovie met Martin van Waardenberg en Leny Breederveld. Jaap en Maartje zijn al bijna 50 jaar samen. Nu is het tijd om nog één laatste keer naar Spanje af te reizen. Dat gaat echter niet van een leien dakje. Een kleine Odyssee vol ontroerende en grappige situaties waarin onze helden uiteindelijk de eindbestemming halen èn elkaar terugvinden.

Frans onderwijs

Bevlogen leraren

Un métier sérieux

Luchtig-realistisch drama schetst een serieus maar tegelijk warm portret van het Franse onderwijs en het wel en wee van een groep bevlogen docenten. Een mooi beroep, niet altijd makkelijk maar de leraren laten elkaar nooit in de kou staan. Met een handvol Franse filmsterren waaronder François Cluzet (Intouchables).

Beste actrice en scenario

Kleurrijk leven aan de Tiber

El Paraíso

Julio is bijna veertig. Hij woont nog altijd bij zijn charismatische moeder aan de rand van Rome, waar ze met illegale handel de eindjes aan elkaar knopen. Hun band is hecht en liefdevol maar ook ambivalent. Ze delen decennia aan herinneringen maar misschien niet dezelfde dromen. Een warme, levendige film vol onverwachte wendingen en kleurrijk zoals het leven nu eenmaal is. Overtuigend acteerwerk van beide acteurs. Prijs voor beste actrice en beste scenario in Venetië.

Italiaanse bioscoophit

Huisvrouw in naoorlogs Rome

C'è ancora domani

De Italiaanse vrouw anno 1946 is het onderwerp van deze hoopvolle tragikomedie die terecht de bestbezochte film van Italië van 2023 werd. Debuterend regisseur Paola Cortellesi, die zelf een onderdrukte Romeinse huisvrouw vertolkt, maakte opmerkelijke keuzes: hedendaagse popsongs onderbreken het verhaal dat ze sfeervol vastlegde als een zwart-wit tv-drama en dat boordevol zit met nostalgie, knipogen en (ook grappige) details van het Italiaanse (familie)leven. Plus een onverwachte finale.

Movies that Matter

De buurt in tegen geweld

The Body Politic

Dinsdag 30 april: deze maand een documentaire die de jonge burgemeester van Baltimore volgt, een arme stad die gebukt gaat onder een epidemie van dodelijk geweld. Hij wil het over een heel andere boeg gooien met een bijzondere en bewerkelijke aanpak, waarvoor hij bovendien van anderen geen ondersteuning krijgt. Voor het nagesprek zijn maar liefst vier mensen te gast om het onderwerp van deze film te belichten vanuit een Gouds perspectief.

© 2024 Filmhuis Gouda