Programma filmweek 15 

do 11 t/m wo 17 apr 2024
   

Nieuw deze week – Un métier sérieux is een realistisch en tegelijk warm portret van het Franse onderwijs en bevlogen docenten.

Nieuw deze week – Maak plaats voor een lach en een traan bij de heerlijke Nederlandse feelgoodfilm De terugreis met Martin van Waardenberg en Leny Breederveld (De luizenmoeder). 

De laatste week voor het Canadese Le successeur en Noorse Songs of Earth
   

nieuw 
De terugreis

In deze melancholische maar minstens zo humoristische roadmovie staan herinneringen, jarenlange liefde en het accepteren van veranderingen centraal. Jaap (Martin van Waardenberg) is al bijna 50 jaar samen met Maartje (Leny Breederveld). Hun seniorenbestaan in een rijtjeswoning zit een beetje vast. De nukkige Jaap is vergroeid met zijn comfortabele tv-stoel maar de soms wat verwarde Maartje zit nog vol levenslust. Een brief van een oude Spaanse vriend doorbreekt de status quo. Jaap ziet het helemaal niet zitten, maar Maartje is niet te vermurwen: ze gaan nog één laatste keer naar Spanje, waar ze vroeger zo graag kwamen. Na decennia doorkruist het wat wereldvreemde stel in hun oude auto opnieuw een inmiddels totaal veranderd Europa. Hun verwondering en gekibbel, het gestuntel met landkaarten en hotelkamerpasjes is hartverwarmend grappig. Oude casettebandjes van Radio Veronica, Franse weggetjes en herinneringen aan jongere jaren ontroeren. In deze kleine Odyssee, gedragen door de twee sympathieke hoofdrolspelers, gaat niet alles van een leien dakje maar komen onze helden met een lach en een traan toch op hun eindbestemming. Terug in de tijd en een stukje dichter bij elkaar. – info & tickets   
    

nieuw  
Un métier sérieux

Deze zachtmoedige tragikomedie mengt feelgood met sociaal drama en belicht de schoonheid van een beroep dat onder druk staat. We volgen het wel en wee van een groep leraren op een kleine middelbare school door de ogen van de jonge nieuwkomer Benjamin. De leerkrachten dragen het onderwijs in hun hart, ondanks alle uitdagingen zoals het afbrokkelen van hun gezag, problemen thuis (bij zowel leerkrachten als leerlingen), gebrekkige middelen en de moeilijke balans tussen werk en privé. Het is veel en hard werken, niet makkelijk voor partners en soms eenzaam. Benjamin botst op de realiteit van de dag, van leerlingen, ouders en het systeem. Un métier serieux toont wat het betekent leraar te zijn in Frankrijk op realistische wijze maar wel met een dosis humor en luchtigheid. Het spel van een reeks Franse topacteurs waaronder François Cluzet (Intouchables, Médecin de campagne), Adèle Exarchopoulos (La vie d’Adèle) en Vincent Lacoste geven de film veel charme. De hechte groep opvoeders hebben ook lol samen en laten Benjamin nooit in de kou staan. – info & tickets
  

Laatste week

vrijdagmiddag 12 april en maandagavond 15 aprilLe successeur combineert de metropolitaine modewereld van Parijs met een ingeslapen voorstadje van Montréal waar niks gebeurt, met rouw, het verleden en een enorme verrassing.

zondagmiddag 14 april
en woensdagavond 17 aprilSongs of Earth vertelt over de majesteitelijke Noorse fjorden via een persoonlijke geschiedenis en voorvaderen, wijze anekdotes en oude liedjes over het mooie Oldedalen.
  

Volgende week

avonturen tussen twee werelden  
La chimera

De droeve kunstrover Arthur (Josh O'Connor uit The Crown) sluit zich in het Toscane van de jaren tachtig aan bij een bende schavuiten. Zijn zesde zintuig leidt deze kunstrovers naar Etruskische graven waar hij vooral droomt van zijn verloren, ongrijpbare liefde Beniamina. Tussendoor trekt hij op met haar moeder (Isabella Rossellini) die in haar rolstoel een groot vervallen landhuis bestiert en daar jonge zangeressen opleidt. Alice Rohrwacher (Lazzaro felice, Le meraviglie) mengt voor haar karakteristieke ingrediënten tot een fascinerende schelmenavontuur met sociaal drama, aardsheid en dromerige romantiek.

sterfdag Anton de Kom 
Wij slaven van Suriname

Regisseur Frank Zichem is woensdag 24 april aanwezig in het Filmhuis bij de vertoning van zijn documentaire over Anton de Kom, vrijheidsstrijder, activist, schrijver en verzetsman in de tweede wereldoorlog. Om vrij te zijn moet je jezelf eerst kennen (en waarderen) en daarom schreef hij in de jaren dertig zijn gelijknamige boek om mensen te leren over de (verzwegen) geschiedenis van Suriname en de slavernij. Net als eerder in onze filmreeks over het slavernijverleden, serveert Dushi na de Q&A heerlijke hapjes. – info & tickets


ALLE VOORSTELLINGEN PER DAG … 

… vind je online op de agenda-pagina.
   

ALLE FILMS OP EEN RIJ:

Nederlandse road-movie

Samen terug in de tijd

De terugreis

Nostalgie, een lach en een traan in deze heerlijke Nederlandse feelgood roadmovie met Martin van Waardenberg en Leny Breederveld. Jaap en Maartje zijn al bijna 50 jaar samen. Nu is het tijd om nog één laatste keer naar Spanje af te reizen. Dat gaat echter niet van een leien dakje. Een kleine Odyssee vol ontroerende en grappige situaties waarin onze helden uiteindelijk de eindbestemming halen èn elkaar terugvinden.

Frans onderwijs

Bevlogen leraren

Un métier sérieux

Luchtig-realistisch drama schetst een serieus maar tegelijk warm portret van het Franse onderwijs en het wel en wee van een groep bevlogen docenten. Een mooi beroep, niet altijd makkelijk maar de leraren laten elkaar nooit in de kou staan. Met een handvol Franse filmsterren waaronder François Cluzet (Intouchables).

Beste actrice en scenario

Kleurrijk leven aan de Tiber

El Paraíso

Julio is bijna veertig. Hij woont nog altijd bij zijn charismatische moeder aan de rand van Rome, waar ze met illegale handel de eindjes aan elkaar knopen. Hun band is hecht en liefdevol maar ook ambivalent. Ze delen decennia aan herinneringen maar misschien niet dezelfde dromen. Een warme, levendige film vol onverwachte wendingen en kleurrijk zoals het leven nu eenmaal is. Overtuigend acteerwerk van beide acteurs. Prijs voor beste actrice en beste scenario in Venetië.

Italiaanse bioscoophit

Huisvrouw in naoorlogs Rome

C'è ancora domani

De Italiaanse vrouw anno 1946 is het onderwerp van deze hoopvolle tragikomedie die terecht de bestbezochte film van Italië van 2023 werd. Debuterend regisseur Paola Cortellesi, die zelf een onderdrukte Romeinse huisvrouw vertolkt, maakte opmerkelijke keuzes: hedendaagse popsongs onderbreken het verhaal dat ze sfeervol vastlegde als een zwart-wit tv-drama en dat boordevol zit met nostalgie, knipogen en (ook grappige) details van het Italiaanse (familie)leven. Plus een onverwachte finale.

Slavernijverleden

activist en inspirerend schrijver

Anton de Kom, wij slaven van Suriname

Woensdag 24 april: speciale voorstelling bij het Herdenkingsjaar Slavernijverleden op de sterfdag van Anton de Kom. Regisseur Frank Zichem is te gast voor een korte inleiding en Q&A na afloop. De documentaire schetst niet alleen het levensverhaal van de inspirerende vrijheidsstrijder en schrijver Anton de Kom, maar ook de geschiedenis van Suriname en de slavernij.

© 2024 Filmhuis Gouda