Programma filmweek 10 - do 14 t/m wo 20 mrt 2024
   

Nieuw deze week is El Eco, een wonderschone docu, vanaf het eerste beeld pakkend als een speelfilm, over een hechte gemeenschap in verafgelegen streken van Mexico. 

Voor het middagvullende docufestival IDFA on Tour op zaterdag 16 maart zijn nog enkele kaarten beschikbaar.

Woensdag 20 maart zingen Goudse kinderen uit de Oekraïne voorafgaand aan de hoopvolle docufictie Photophobia, de maart-film van Movies that Matter.

En het is LAATSTE WEEK voor het aangrijpende Io capitano en voor Anthony Hopkins in het ontroerende One Life.
   

nieuw 
El Eco

Deze intieme, rijke documentaire voelt vanaf het eerste beeld als een pakkende speelfilm. We volgen drie gezinnen vooral via de kinderen, in het verafgelegen Mexicaanse dorpje El Eco. Naast school is het aanpakken op het land, in het bos en thuis. Iedereen, van klein tot stokoud, is enorm geworteld in de hechte gemeenschap met hun dieren en de uitgestrekte natuur. Dat staat dromen echter niet in de weg. En ook hier botsen de ambities van een puber op haar strenge ouders. Regisseur Tatiana Huezo werkte vijf en half jaar aan El Eco en lijkt welhaast onzichtbaar geworden voor de dorpelingen. Met haar talentvolle cameraman levert ze een prachtig geschoten klein meesterwerk af, gevoelig, bescheiden en ook kritisch maar vol eerbied voor mens en cultuur. Deze publiekslieveling op het IDFA werd in Berlijn bekroond voor zowel Beste Documentaire als Beste Regie. – info & tickets
   

woensdagavond 20 maart • live muziek
Photophobia + optreden

Movies that Matter presenteert deze maand een hoopvolle docu-fictie rond de tragedie van mensen die door oorlog alles achter zich hebben moeten laten, bekeken door de ogen van twee kinderen. De 12-jarige Niki schuilt met zijn familie in de metro in Kharkiv. Daglicht is synoniem aan gevaar. Gelukkig ontmoet Niki leeftijdsgenootje Viki en speelt met haar in de tunnelbuizen en wagons en tussen de sporen. Terwijl het buiten lente wordt, moeten zij proberen op een andere manier het leven te ontdekken, te flirten en liefde te vinden.

Voorafgaand aan de film zingt een aantal Oekraïense kinderen uit Gouda liedjes uit hun land, begeleid op piano. – NB: Engels ondertiteld – info & tickets
    

Laatste week

vrijdagavond 15 maart en zondagmiddag 17 maartIo capitano is indrukwekkend, soms heftig, maar daarnaast prachtig menselijk en fraai geschoten. Een film niet over migrant zijn in Europa, maar over het migreren van thuis naar een droombestemming.

donderdagmiddag 14 maart
en maandagavond 18 maart – Anthony Hopkins draagt het historische drama One Life waarin een Britse bureaucraat vlak voor WOII maar honderden kinderen uit Praag naar Engeland weet te redden. Het duurt vele jaren voordat hij daarvoor de welverdiende erkenning krijgt.
       

Volgende week

Ploeteren onder barre omstandigheden
Promised Land

Genieten van Mads Mikkelsen in dit prachtige historische drama waarin een Deense veteraan in de 18e eeuw zijn fortuin hoopt te maken. Hij trekt naar de eindeloze en weerbarstige heidegronden van Jutland om deze te ontginnen en zo niet alleen een koninklijke erkenning te krijgen, maar ook de bedwongen grond. Maar hij treft wat beren op zijn pad, waaronder een wrede lokale edelman.
       

Aan de top, terug naar het begin
Le successeur

Deze heerlijke en stijlvolle psychologische thriller/tragedie speelt meedogenloos met de verwachtingen van de kijker. Ellias is net kersverse couturier van een groot modehuis in Parijs als hij bericht krijgt van het overlijden van zijn vader in Canada. Daar was hij decennia geleden definitief vertrokken. Tegen zijn zin reist hij af naar het ingeslapen voorstadje van zijn jeugd in Québec om de begrafenis te regelen. Eenmaal 'thuis' gebeurt er op het eerste gezicht weinig maar dan wel iets enorm onverwachts. Meer vertellen heeft geen zin, dit is een film om mee te maken!

   

ALLE FILMS OP EEN RIJ

Movies that Matter + muziek + Q&A

Leven in een metrostation

Photophobia

Eenmalig op woensdag 20 maart. Hoopvolle docu-fictie volgt de 12-jarige Niki en zijn familie in een metrostation in Kharkiv. Veilig voor de oorlog boven zetten de bewoners daar hun dagelijkse leven voort, in afwachting van betere tijden. Vooraf worden in de filmzaal liedjes gezongen door Oekraïense kinderen uit Gouda en Reeuwijk. Na de film een Q&A met Bart Kessels, programma-manager opvang vluchtelingen – NB: Engels ondertiteld.

Mini-festival

Een middag top-docu's

Best of IDFA 2023

Boeiende festivaldag met een selectie uit het Internationale Documentaire Festival Amsterdam van november vorig jaar. Een hele middag genieten van bijzondere documentaires met tussendoor soep en broodjes voor een schappelijke prijs, met liefde gemaakt door onze vrijwilligers.

Met vier prijswinnende films die zijn bekroond om hun uitmuntendheid, omdat ze urgente verhalen vertellen of omdat ze je op een bijzondere manier raken en een blik werpen op onbekende werelden.

© 2024 Filmhuis Gouda