Programma filmweek 10 - do 7 t/m wo 13 mrt 2024

Zoals je ziet, hebben we onze nieuwsbrief in een nieuw jasje gestoken. En dat is geen toeval, want vanaf vandaag heeft ook onze website een volledig nieuwe opzet. Daar kunnen we veel over vertellen, maar zelf kijken zegt meer dan vele woorden.

Nieuw deze week is het veelbesproken meesterwerk van Yorgos Lanthimos. Poor Things is hilarisch, schitterend, intrigerend, opwindend en nog veel meer. Niet zo gek dat er elf Oscar-nominaties staan te wachten om verzilverd te worden aankomend weekend.

Het is de laatste week voor de charmant-frisse Georgische romanverfilming Blackbird Blackbird Blackberry en voor het ontroerende Jordaanse drama Inshallah a Boy.
   

nieuw 
Poor Things

Talrijke festivalprijzen en elf Oscarnominaties kreeg deze onnavolgbare fantasy-komedie, waarin de tegendraadse Griekse (inmiddels Hollywood) regisseur Yorgos Lanthimos (The Favourite, The Lobster, Dogtooth) zijn publiek naar adem laat happen. Emma Stone speelt met verve Bella Baxter, een volwassen vrouw met een embryo-brein, een ‘enfant sauvage’ gecreëerd door professor Godwin. Volledig onbevangen groeit ze in sneltreinvaart op van peuter tot adolescent, van de maatschappij afgeschermd in het grote wonderlijke huis van Godwin. 

Wanneer ze eindelijk vol overgave de wereld intrekt, ontdekt ze het leven, anderen en zichzelf. Een odyssee langs een soort toverachtige jugendstil-variaties op Londen, Lissabon, Caïro en Parijs, een prachtig vormgegeven fantasie-Europa tijdens een fictieve belle époque. Maar deze Frankenstein-variatie heeft een heel eigen twist, waarin de vrouw allesbehalve slachtoffer is. Een modern, surrealistisch en fraai gestileerd meesterwerk vol originele gedachten, details en visuele verrassingen. – info & tickets
   

zaterdagmiddag 9 mrt • regisseur te gast
Esther & de wet + Q&A

Regisseur Tatiana Scheltema is in het Filmhuis te gast bij de vertoning van haar documentaire over de Nigeriaanse weduwe Esther Kiobel. 25 jaar na de opstand van de Ogoni in de Nigerdelta tegen de activiteiten van Shell daar, waarbij ook haar man werd geëxecuteerd, sleepte zij Shell in Nederland voor de rechter. Het proces brengt veel oude emoties boven. En ook tussen de koppige Esther en haar advocaten bouwen de spanningen zich soms op. – info & tickets
    

Laatste week

donderdagavond 7 en woensdagmiddag 13 maart – In Blackbird Blackbird Blackberry beleeft een bijna-vijftiger in een Georgisch dorpje een verlate coming-of-age. Etero is als vrije geest in een oudbollig dorp een vreemde eend in de bijt, maar ze zit niet bij de pakken neer.

zondagmiddag 10 en woensdagavond 13 maart – Jordaanse patriarchale wetten en oude tradities maken het leven van een weduwe en dochter bijna onmogelijk, maar in Inshallah a Boy verzet Nawal zich daartegen met man en macht, en met een list.
   

Volgende week

documentaire als een speelfilm
El Eco

Deze publiekslieveling op het IDFA werd ook bekroond voor zowel Beste Documentaire als Beste Regie op het filmfestival van Berlijn. Het is een intieme, rijke documentaire die vanaf het begin voelt als een speelfilm. We volgen drie betoverende jonge bewoonsters van het verafgelegen Mexicaanse dorpje El Eco, te midden van de uitgestrekte natuur. Regisseur Tatiana Huezo werkte vijf en half jaar aan deze film en levert samen met haar talentvolle cameraman, een onwaarschijnlijk mooi gefilmd, klein meesterwerk af. Na afloop verlang je terug naar deze unieke plek en zijn mensen.
       

Movies that Matter • live optreden
Photophobia + muziek

De maart-film in deze reeks draait om de 12-jarige Niki en zijn familie in de Oekraïne. Een metrostation wordt noodgedwongen hun schuilplaats voor de oorlog die buiten woedt. Voor Niki’s familie is daglicht synoniem aan gevaar. Toch is er onder de grond ook plek om het leven te ontdekken, te flirten en liefde te vinden. Voorafgaand aan de film zingen een aantal Oekraïense kinderen uit Gouda liedjes uit hun land, begeleid op piano. Zij vertellen bovendien over hun eigen ervaringen.– NB: Engels ondertiteld – info & tickets

   

ALLE FILMS OP EEN RIJ

Mini-festival

Een middag top-docu's

Best of IDFA 2023

Boeiende festivaldag met een selectie uit het Internationale Documentaire Festival Amsterdam van november vorig jaar. Een hele middag genieten van bijzondere documentaires met tussendoor soep en broodjes voor een schappelijke prijs, met liefde gemaakt door onze vrijwilligers.

Met vier prijswinnende films die zijn bekroond om hun uitmuntendheid, omdat ze urgente verhalen vertellen of omdat ze je op een bijzondere manier raken en een blik werpen op onbekende werelden.

Movies that Matter + muziek + Q&A

Leven in een metrostation

Photophobia

Eenmalig op woensdag 20 maart. Hoopvolle docu-fictie volgt de 12-jarige Niki en zijn familie in een metrostation in Kharkiv. Veilig voor de oorlog boven zetten de bewoners daar hun dagelijkse leven voort, in afwachting van betere tijden. Vooraf worden in de filmzaal liedjes gezongen door Oekraïense kinderen uit Gouda en Reeuwijk. Na de film een Q&A met Bart Kessels, programma-manager opvang vluchtelingen – NB: Engels ondertiteld.

© 2024 Filmhuis Gouda