EXTRA mei-NIEUWSBRIEF   

   

Nog één week cadeautjes

We komen alweer in de laatste week van mei. Daarom brengen we het graag nog even in herinnering: tot en met volgende week vrijdag krijg je bij elk filmbezoek van ons een filmzomerkaartje cadeau. Daarmee kan je van 1 juni t/m 30 september een keer gratis naar de film. Je hoeft er niks voor te doen. Behalve natuurlijk de komende week een film bezoeken: er zijn vanaf vandaag (vrijdag 24 mei) nog negen titels om uit te kiezen, dus grijp je kans – Hoe het werkt…  
   

En een gratis workshop

Het Movies that Matter-seizoen sluiten we dinsdag af met een film over een Indiase cartoonist, met aansluitend een gratis workshop. Tekendocent Bas den Boer van de Garenspinnerij komt daarvoor speciaal naar het Filmhuis. Daar heb je al over kunnen lezen in onze reguliere nieuwsbrief.

Kom jij meedoen, of gewoon meekijken hoe dat gaat? De workshop is geïnspireerd op de eenvoudige potloodfiguurtjes van de Indiase kunstenaar Rachita Taneja uit de documentaire van die avond, Drawing a Line. Daarin zie je hoe een paar heldere lijnen, vergezeld van zorgvuldig gekozen woorden, haar voor de hoogste rechtbank van het land brachten. Mogelijk moet ze zelfs de gevangenis in. Als je Instagram hebt, kun je haar cartoon-reeks ‘Sanitary Panels’ vooraf al bekijken (Rachita op Instagram).

Deze avond sluit mooi aan bij de kunstwedstrijd ‘Wat betekenen Mensenrechten voor jou?’ van Amnesty Gouda. De bijbehorende tentoonstelling is nu te bewonderen in het Nelson Mandela Centrum en daarna in de Garenspinnerij (van 27 mei tot 5 juli).

Drawing a Line
is onderdeel van Draw for Change, een filmreeks over cartoonisten die met de tekenpen sociaal commentaar geven en willen bijdragen aan verandering (DrawForChangeTheSeries). De film was genomineerd voor de Activist Award (mogelijk gemaakt door het Ministerie van Buitenlandse Zaken) en eindigde in de top 10 van de publieksfavorieten op het Movie that Matter-festival dit jaar. – (gewoon) Nederlands ondertiteld – info & tickets…   

   

ALLE DAGEN EN VOORSTELLINGEN …
… vind je online op de agenda-pagina.
      

ALLE FILMS OP EEN RIJ:
  

Movies that Matter

Cartoon-protest in India

Drawing a Line

Dinsdag 28 mei: In de laatste film van de Movies that Matter-reeks van dit seizoen vecht de Indiase cartooniste Rachita Taneja voor de vrijheid van meningsuiting met humor en eerlijkheid. De nabespreking is deze keer in de vorm van een gratis workshop cartoons tekenen! – NB: Nederlands ondertiteld

Beste fictiefilm

Iran in negen ontmoetingen

Terrestrial Verses

Negen droogkomische scènes met doodnormale burgers en een (voor onze begrippen) triviale vraag. De gezagsdragers tegenover hen blijven consequent buiten beeld, wat de absurditeit van deze reeks een-op-eengesprekken nog groter maakt. De Iraniërs blijken vastberaden meesters in de omgang met hun verloren strijd – Een ode aan hun veerkracht.

Europa

Over grenzen gaan

Green Border

De Oscar-genomineerde Agnieszka Holland laat zien hoe wij, hoe òns Europa ver over eigen grenzen gaat in de bossen tussen Polen en Belarus. Goed om te gaan kijken, maar los daarvan sowieso een uitstekende film, met opvallend veel menselijkheid waar je dat misschien niet verwacht.

Sundance Festival Favorite

Iedereen heeft potentie

Radical

Waargebeurd Mexicaans onderwijs-drama over een achtergestelde basisschool en een idealistische, tegendraadse onderwijzer. Hij weet in zijn leerlingen het beste naar boven te brengen. Heerlijk opbeurend verhaal met een ontwapenende cast.

Slot Italië-trilogie

Een bont stel grafschenders

La chimera

Italiaans schelmenavontuur in de jaren tachtig rond droevige archeoloog Arthur (Josh O'Connor uit The Crown), een bonte bende rovers van Etruskische kunst en verloren liefde Beniamina. Haar moeder (Isabella Rossellini) bestiert in haar rolstoel een groot vervallen landhuis. Sociaal drama, gekweld verlangen en dromerige romantiek van de (zeer onderscheidende) hand van Alice Rohrwacher.

Bestseller-verfilming

Vervlochten levens

The Braid

Verfilming van bestseller De vlecht (door de schrijfster zelf) is een prachtig mozaïek-drama rond drie vrouwen op drie continenten. Canada, Italië en India zijn ver van elkaar verwijderd en toch raken hun levens vervlochten. Over verdriet, hoop en voor jezelf opkomen.

Historisch drama

De magie van een ritme

Boléro

Roaring twenties, Parijs. Extravagante Russische choreografe Ida Rubinstein vraagt Maurice Ravel de muziek voor een ballet te schrijven. Iets gewaagds, zinderend en erotisch. In dit prachtig geschoten historische drama zien we dat hij na lang ploeteren met een grensverleggend, ritmisch en opzwepend meesterwerk komt vol herhaling, dat iedereen kent: de Boléro

Nederlandse road-movie

Samen terug in de tijd

De terugreis

Nostalgie, een lach en een traan in deze heerlijke Nederlandse feelgood roadmovie met Martin van Waardenberg en Leny Breederveld. Jaap en Maartje zijn al bijna 50 jaar samen. Nu is het tijd om nog één laatste keer naar Spanje af te reizen. Dat gaat echter niet van een leien dakje. Een kleine Odyssee vol ontroerende en grappige situaties waarin onze helden uiteindelijk de eindbestemming halen èn elkaar terugvinden.

© 2024 Filmhuis Gouda