intermezzo6.jpg INTERMEZZO 6

INTERMEZZO 6

Totdat het echte leven niet meer voelt als een film, gaan we wekelijks op zoek naar cinema buiten de filmzaal – Deze week draait het allemaal om leren over film.

Cinema is altijd een soort magisch tapijt geweest dat ons naar nog onbekende landen en tijden voert. In de bios wordt je geïnspireerd, geprikkeld en kan je dromen. Het is niet verwonderlijk dat leren over film – bij zowel jong als oud – iets vergelijkbaars met je doet.

Test je filmkennis: DIAL Q
Juniorspel voor thuis
Dat leren leuker is in spelvorm, bewijst bijv. de populariteit van het fenomeen filmquiz. Vijf ‘filmtotaalidioten’ uit Hoorn organiseren die jaren onder de naam Dial Q, als avondvullende, vrolijke events. Nu ze dat voorlopig niet meer kunnen, hebben zij hun Dial Q Junior Filmquiz online gezet, om thuis te spelen – ondertussen pik je dan, op luchtige wijze, nog wat over film op ook. Downloaden dus!

Een film binnenste buiten keren
Filmschool @ Home
Je kunt je natuurlijk ook helemaal storten op één bepaalde film. EYE in Amsterdam (vroeger Het Filmmuseum) heeft daarvoor een speciale website gemaakt met de naam Kijk-goed. Je vind er zo'n 200 speelfilms, met uitleg voor alle niveau's van het middelbaar onderwijs. Op vele manieren kan je in deze verzameling zoeken, op vakgebied, thema en film-kenmerken. Om ze te kijken, moet je wel elders zijn, maar misschien ken je sommige al of weet je iemand die de film op Blu-ray heeft. Film is niet meer weg te denken uit het dagelijks leven. Daardoor sta je vaak niet stil bij wat er allemaal achter zit – laat je dus verrassen bij Kijk-goed.

één film, veertig onderwerpen
Slow learning
Gelukkig zijn we nooit te oud om te leren en kunnen ook grote mensen naar filmschool. Maar helaas kan niet iedere docent even boeiend over film vertellen. De Schotse filmcriticus Mark Cousins vormt daarop een prettige uitzondering. Als journalist interviewde hij voor de BBC vele grote filmmakers. In 2009 gooide hij hoge ogen met de reeks The Story of Film: An Odyssey – de hele filmgeschiedenis gevat in vijftien uur film. Kijkers waren aan zijn lippen gekluisterd, ook omdat Cousin zijn verhaal heel persoonlijk uit de doeken deed.

Nu ook Cousins binnen moet blijven, maakt hij van de nood een deugd, door ons vanuit zijn huis mee een negen kwartier durend, geïmproviseerd filmcollege te serveren. "Met film hoeven we nooit helemaal alleen te zijn", is daarbij zijn boodschap.

De titel ‘40 Days to Learn Film’ geeft al aan dat je zijn verhaal niet perse achterelkaar hoeft te bekijken. In alle rust behandelt Cousins, vrij associërend en verwijzend naar andere kunstvormen, een bonte mix aan onderwerpen. Daarbij wijst hij op zaken die jou als kijker vermoedelijk niet waren opgevallen – eye openers. Aan de hand van foto's en filmbeelden bespreekt hij bijvoorbeeld kleur en montage. Hij laat zien hoe je een dagje uit of een vluchtelingenkamp verbeeldt. Er is aandacht voor leven, vrijheid en liefde in films. Voor herinnering en scherpstellen. En voor spanning en poëzie – en meer, veertig korte hoofdstukken lang.

Hierop valt als officieel lesmateriaal vast van alles aan te merken. Als 'slow watching in corona-tijden' echter – gesproken met een fijn Schots accent – steek je er, op een meer meditatieve wijze, toch nog heel wat van op. Als je wat tijd over hebt: laat je dan door Cousins lekker bijscholen …

------
V O L G E N D   I N T E R M E Z Z O :
Kleren maken de man, en nog veel meer …

------
V O R I G E   I N T E R M E Z Z O ' S

Over online film kijken: Festival-films via IFFR Unleashed en IDFA. Abonneren op, of huren bij MUBI, CineTree, CineMember en Picl. Het kanaal van De Filmkrant (Eyelet). Buitenlands aanbod en public domain, o.a. via Vimeo. Korte films op Darling Quarantine en De korte filmcollectie. Waarom cinema ook wel 'De zevende kunst' heet? De kunst van de filmposter. De geboorte van de film, cinematheken en het werk van filmpioniers. Scenario-schrijven volgens de Hollywood-toverformule.

Zie: INTERMEZZO 1INTERMEZZO 2INTERMEZZO 3INTERMEZZO 4INTERMEZZO 5

NB: het Filmhuis heeft met geen van de genoemde organisaties banden.