wk2020_14intermezzo.jpg intermezzo 3

INTERMEZZO 3


Totdat het echte leven niet meer voelt als een film, gaan we wekelijks op zoek naar cinema buiten de filmzaal. – Deze week aandacht voor de korte film, streamen vanuit het buitenland, het eigen kanaal van de Filmkrant en het fenomeen filmposter.


Buitenlands aanbod
★ Over de grens kijken met Vimeo
Buitenlandse streamingsites zijn in Nederland vaak onbruikbaar. Filmvertoningsrechten worden nu eenmaal per territorium geregeld. Veel films – en niet perse de minste – vinden echter niet overal een koper, waarna de maker ze soms zelf distribueert of online zet.

De website Vimeo heeft een on-demand-deel dat daarvoor populair is. Helaas is die lastig te doorzoeken. Met hun collecties bieden ze een beetje houvast, waarin prominente festivals als Sundance, Toronto (TIFF), SXSW en IDFA films hebben verzameld. Op genre zoeken werkt wellicht beter – zo vind je bijvoorbeeld al gauw veel (goede) docu's over klimaat of duurzaamheid.

De keuze blijft echter overweldigend. We prikken er daarom gewoon een: het uitstekende RIVERBLUE is een aangrijpende docu over de impact van de mode- en textielwereld op de wereld (Engels gesproken, niet altijd goed verstaanbaar, maar het uitkijken waard…). Onze kleren maken blijkt geen feestje te zijn voor mens en milieu, maar er zijn ook hoopvolle ontwikkelingen.

Buitenlands aanbod via uitgevers
★ Filmkrant: Eyelet
Er is sinds kort een internationaal kanaal in Nederland, verstopt in de Filmkrant-website: Eyelet werkt via uitgevers van filmbladen. Ze bieden een indrukwekkende collectie met klassiekers en recente titels, waarbij opvalt dat alle continenten zijn vertegenwoordigd.

Het werkt zonder abonnement en lijkt in de regel heel goedkoop. Registreren is nodig; betalen kan op het moment alleen via creditcard of PayPal.

Zo'n Eyeletfilm kom je tegen in de artikelen van de Filmkrant. Direct films zoeken en kijken op de Eyelet-website kan natuurlijk ook. Een aandachtspunt is er wel: de ondertitels zijn niet vaak in het Nederlands beschikbaar, en ook niet altijd in het Engels. Opletten dus voordat u op betalen klikt. Eyelet is een kersvers en veelbelovend work-in-progress – de Filmkrant liet ons weten hard aan verbeteringen te werken.

Iedere vrijdag presenteert de Filmkrant ook een gedegen artikel met een selectie uit het Eyelet-aanbod, onder de noemer Eyelet Spotlight. De Spotlights van dit moment zijn betreffen twee Franse regisseurs: de maatschappelijk geëngageerde Olivier Assayas (twee films, beide met Engelse ondertitels), en Nouvelle Vague-cineast François Truffaut (vijf films, waarvan twee Engels ondertiteld).  

Inspiratie • kort maar krachtig
★ Darling Quarantine
De korte film lukt het in de bioscopen niet zo goed een vaste plek te bemachtigen en ook op tv vindt het genre maar geen goede plek. Ga er daarom gewoon eens rustig voor zitten en laat je inspireren.

Om je daarbij te helpen streamen 26 Europese festivals voor de korte film (Go Short in Nederland) tijdens deze pandemie elke week gratis zeven kortfilms uit hun festivals, onder de noemer Darling Quarantine.

Kijkers kunnen elke week stemmen op de beste film en er is een donatie-pagina die kwetsbare groepen die door corona het hardst worden getroffen, financieel ondersteunt via Artsen zonder grenzen.

Een heel festival onlline
★ GoShort 2020
Het grootste kortfilmfestival van Nederland komt dit jaar niet uit Nijmegen, maar uit het internet. Iedereen kan van 15 april t/m 13 mei het festival online meebeleven.

Meer kort, meer inspiratie
★ De Korte Filmcollectie
Het Filmfonds en CineSud steunen jonge Europese filmmakers. Hun mooie kortfilms – fictie, docu of animatie – staan te wachten om gezien te worden bij CineTree op hun korte-film-pagina (gratis/registreren vereist).

Grafisch genieten
★ Filmposters
Naast de film zelf heeft ook de filmposter een lange, indrukwekkende historie, gevoed vanuit vele stromingen – het is een inspirerende kunstvorm op zich. Streamingsite MUBI brengt dagelijks een fraai exemplaar voor het voetlicht, maar je kunt ze ook verzameld vinden onder de noemer Movie Poster of the Day. Wij kunnen er niet genoeg van krijgen – grasduinend in online (film)archieven, vergeten we wel eens de tijd.


------
V O L G E N D   I N T E R M E Z Z O
Over de inspirerende start van de filmgeschiedenis…

------
V O R I G E   I N T E R M E Z Z O ' S
…over online film kijken in het algemeen. Info over IFFR Unleashed, het portal van serieuze filmliefhebbers MUBI, en recente films kijken via Picl. 300 gratis documentaire bij het IDFA. De collecties van de Nederlandse filmdistributeurs (CineTree en CineMember). Waarom heet cinema ook wel 'De zevende kunst'? • INTERMEZZO 1INTERMEZZO 2

NB: het Filmhuis heeft met geen van de genoemde organisaties banden.