wk2020_12intermezzo.jpg INTERMEZZO 1

INTERMEZZO 1

Het Filmhuis kan voorlopig geen publiek ontvangen. Helaas blijven onze films daarom een tijd op de plank liggen. Van cinema genieten kunt u in de tussentijd ook buiten de filmzaal.

Het online-filmaanbod is overweldigend en iets moois vinden wordt al gauw een tijdrovende klus. Bij uw zoektocht naar de speld in de hooiberg, zoeken we de komende weken met u mee, geven tips en serveren leuke trivia.


Grote spelers
★ Online film kijken
Films streamen via video-on-demand (VoD) is niks nieuws. Er zijn enkele grote partijen op de markt waar veel mensen gebruik van maken, zoals Netflix, HBO en Videoland. Sinds kort gooien Apple en Disney ook hun gewicht in de strijd. TV-series staan meer en meer op de voorgrond. Bekende regisseurs en acteurs halen hun neus niet meer op voor TV, waarbij de riante gages vast een rol spelen.

Wij richten ons hier echter vooral op cinema – daartoe rekenen we natuurlijk ook non-fictie (documentaires). De grote VoD-diensten werken alle met abonnementen, meestal onder €10 per maand. Ze onderscheiden zich vooral met zelfgeproduceerde series of hun filmcatalogus. Wat je krijgt voor je geld wisselt sterk. Soms is dat onbeperkte toegang tot een 'videotheek'. En die kan dan wel groot zijn, maar het is vaak ook dertien in een dozijn.

Klein maar fijn
★ Focus op Arthouse
Waar de grote spelers niet kunnen leveren, daar bloeien de kleinen. Zij hebben zich toegelegd op arthouse – de meer artistiek waardevolle films, waar wij zo van houden. Hun toegespitste collecties worden samengesteld door filmliefhebbers. En zoveel soorten filmliefhebbers, zoveel soorten aanbieders: landelijke en internationale filmdistributeurs, archieven, uitgevers, festivals, filmproducenten, bevlogen bedrijven en frisse start-ups.

Je rekent af per film, via een abonnement of een combinatie daarvan. Huren is in de regel veel goedkoper dan één bioscoopkaartje – voor dat bedrag koop je online al een film. Abonnementen kosten meestal minder dan €10 per maand. Daarmee krijg je onbeperkt toegang tot een grote catalogus, of juist een overzichtelijk klein pakket kwaliteitsfilms, waarvan de samenstelling telkens vernieuwd wordt. Er is voor iedereen wat wils.

Ook zonder geld te besteden, of maar weinig, is er op filmgebied volop keus, dankzij allerlei acties en proefperiodes. En daarnaast is er nog het 'publieke domein', waarover in een later INTERMEZZO meer.


In deze INTERMEZZO aandacht voor drie heel verschillende aanbieders – elk met z'n eigen formule.

Elke dag een nieuwe film
★ MUBI
Met een abonnement op deze portal van serieuze filmliefhebbers, kan je altijd kiezen uit dertig films – elke dag komt er een nieuwe bij en gaat er eentje af – van klassieker tot wereldcinema, maar altijd bijzonder. Daarnaast is er nog een huur-videotheek (€4 per film) met zo'n honderd wisselende films. Er zijn bundels en reeksen met een specifiek thema en uitgebreide toelichtingen. MUBI kijken betekent waarschijnlijk je grenzen verleggen. Proberen kan de eerste zeven dagen gratis (opzeggen kan te allen tijde). Een abonnement nemen kan ook via iTunes of Google Play Store. – info/aanmelden bij MUBI

Recente filmhuisfilms
★ Picl
Deze website verhuurt films die recent (max. vier maanden geleden) in première gingen in de filmhuizen. Picl presenteert zich wel eens als dienst in samenwerking met de Nederlandse filmtheaters, maar is net als de meeste aanbieders gewoon een commercieel bedrijf. Wanneer je via Picl een film kijkt, kan je een filmhuis selecteren, dat dan een klein deel van de ticketprijs ontvangt. Daarvoor moet een filmhuis echter wel eerst tekenen, elk jaar geld betalen en als pr-kanaal voor Picl dienen. Filmhuis Gouda is geen 'deelnemer' en ons steunen door via Picl te kijken, kan dus niet. Kies echter gerust een ander sympathiek theater als je Picl gebruikt. Een 'kaartje' kost €8,50 (voor wat oudere films soms €4,99). Veel van de films vind je overigens in de regel elders voor minder geld (meer hierover in onze volgende INTERMEZZO's). Picl heeft daarnaast geen collectie om uit te kiezen. – naar de Picl-website

Wereld-cinema
★ IFFR Unleashed
Menigeen dompelt zich elke januari onder in het Filmfestival Rotterdam en laaft zich aan films van over de hele wereld. Publieksfavorieten en ontdekkingen van het IFFR, inclusief interviews en masterclasses, biedt het festival nu ook online aan. Kijken kan voor €4,50 per film, of via een abonnement voor €5 per maand; voor 'Tiger Members' is er een speciaal tarief. De filmbeschrijvingen zijn in het Nederlands; net als op het festival zijn de films (nagenoeg altijd) Engels ondertiteld. – info/aanmelden bij IFFR Unleashed

------
V O L G E N D   I N T E R M E Z Z O

… het IDFA geeft 300 documentaire gratis weg. De Nederlandse filmdistributeurs bieden hun collecties aan via twee 'eigen' portals (CineTree en CineMember). En waarom heet cinema ook wel 'De zevende kunst'?

NB: het Filmhuis heeft met geen van de genoemde organisaties banden.