filmcursus_vermeer.jpg VROUWEN VAN VERMEER

Filmcursus ‘Vrouwen van Vermeer’

Onze vaste filmdocent Sara Hoogveld geeft op zaterdag 19 november om 14:00 uur een middagvullende filmcursus over ‘s werelds meest filmische schilder: Johannes Vermeer. Sara’s cursus is niet alleen een filmhistorische verkenning met fragmenten uit klassiekers, maar ook een zoektocht naar de vrouwen die Vermeer zo bijzonder heeft geportretteerd.

Het is nog altijd een mysterie wie precies de vrouwen waren op de schilderijen van Johannes Vermeer. Zijn genrestukken beantwoorden aan het ideaalbeeld van de vrouw in de 17e eeuw: kalm, beheerst, deugdzaam, kuis en toegewijd. De concentratie waarmee ze een brief lezen of handwerken spreekt nog steeds tot onze verbeelding. Met zijn precieze, fotografische weergave en belichting is Vermeer tot op de dag van vandaag een belangrijke inspiratiebron voor zowel de fotografie als de filmkunst.
Deze cursus begint natuurlijk met Peter Webber’s succesfilm GIRL WITH A PEARL EARRING uit 2003. Het verhaal is fictie en gaat eigenlijk over het dienstmeisje van Vermeer – een glansrol van Scarlett Johansson. Over dienstmeisjes deden in de 17e eeuw allerlei verhalen de ronde die verwerkt zijn in deze film.
Daarnaast komt BLACK NARCISSUS uit 1947 aan bod, een Technicolor-drama over een groep Anglicaase nonnen die op een speciale missie gaan in de Himalaya. Cameraman Jack Cardiff won er destijds een Oscar mee. Voor zijn belichting keek hij de kunst af bij de schilderijen van Vermeer, terwijl regisseurs Michael Powell en Emeric Pressburger hun inspiratie vonden in de vrouwen van Vermeer.
Ook de Poolse cineast Pawel Pawlikowski liet zich in IDA uit 2013 inspireren door Vermeer. In zijn superieure zwart-wit drama over een jonge non komen deugdzaamheid en zelfbeheersing tot uitdrukking in sobere interieurs met gefilterd licht. Vanaf donderdag 8 december vertonen wij de nieuwe Nederlandse speelfilm EEN ECHTE VERMEER van Rudolf van den Berg. Hij maakte een historisch drama over kunstschilder en meestervervalser Han van Meegeren.

tijd: zaterdag 19 november 2016 van 14:00 tot 16:30 uur
docent: Sara Hoogveld
prijs: € 20,-

U kunt zich online opgeven via dit aanmeldformulier. Voor meer informatie kunt u mailen naar info@filmhuisgouda of onder kantoortijd bellen met het Filmhuis (0182-522200).