cursus_spaanse_cinema.jpg Filmspecial

Filmspecial Carmen

Na eerdere cursussen over de Europse cinema presenteert filmdocent Sara Hoogveld op zaterdag 3 oktober een filmspecial voor muziekliefhebbers. Een middag lang focust zij op de verschillende filmversies van de wereldberoemde opera CARMEN.

Met veel romantiek beschreef Prosper Mérimée’s in 1845 de vrijgevochten Spaanse zigeunerin Carmen. Zij was verleidelijk, hartstochtelijk en vooral erg op haar vrijheid gesteld. Georges Bizet bewerkte de novelle tot een opera, die in 1875 voor het eerst werd opgevoerd. Ontelbare ensceneringen en filmversies zouden volgen. Aan de hand van klassieke én eigentijdse filmfragmenten bespreekt Sara Hoogveld de rol van Carmen in verschillende culturen.

De archetypische Carmen die de Habanera zingt is voor iedereen herkenbaar – van Kaapstad tot Sevilla. Maar elke regisseur geeft toch een eigen invulling aan het personage. Zo maakte Mark Dornford-May in 2005 met U-CARMEN een Afrikaanse versie die zich afspeelt in de sloppenwijken. In 1938 werd de Spaanse regisseur Florian Rey met zijn steractrice Imperio Argentina door Hitler uitgenodigd om het fascistische CARMEN LA DE TRIANA op te nemen in de Berlijnse UFA-studio’s, zonder zigeuners maar met veel Spaanse folklore.

CARMEN JONES van Otto Preminger uit 1954 was een Afro-Amerikaanse musicalversie van de opera. En Jean-Luc Godard gaf in 1983 met PRÉNOM CARMEN een wel hele orginele kijk op het verhaal. Datzelfde jaar regisseerde Carlos Saura een flamencovariant met een moderne Carmen die het Spaanse machismo ver achter zich laat. We eindigen deze middag met de operaverfilming van Francesco Rosi uit 1984, op locatie geschoten in Andalusië.

tijd: zaterdag 3 oktober 2015 vanaf 15:00 (aanmeldformulier)
docent: Sara Hoogveld
prijs: € 20,-

Voor meer informatie kunt u mailen naar info@filmhuisgouda of onder kantoortijd bellen met het Filmhuis (0182-522200).