roman_holiday.jpg Filmcursus ROME

Filmcursus Rome

Na eerdere cursussen over de Spaanse, Italiaanse en Franse film presenteert het Filmhuis nu een filmcursus over Rome. Onze vaste filmdocent Sara Hoogveld neemt u een middag lang mee naar de Eeuwige Stad. Althans: virtueel, met filmfragmenten uit oude en nieuwe klassiekers waarin Rome de hoofdrol speelt.

De Italiaanse succesregisseur Paolo Sorrentino noemde Rome ooit ‘the greatest holiday resort in the world’. Waar Sorrentino de illusie van eeuwige schoonheid van de Italiaanse hoofdstad laat zien, kozen oudere regisseurs juist voor een realistische aanpak. Zij filmden vooral het leven op straat en in de arme Romeinse buitenwijken.
Tijdens deze filmcursus wandelen we in twaalf filmfragmenten door de Eeuwige Stad. Vertrekpunt is het fascistische Rome onder Mussolini, prachtig verbeeld in Ettore Scola’s UNA GIORNATA PARTICOLARE. Het oorlogsdrama ROMA CITTA APERTA van Roberto Rossellini, letterlijk gefilmd onder de ogen van de Duitse bezetter, markeerde het begin van het neorealisme. Die rauwe en rafelige kijk op het alledaagse leven in Rome werd voortgezet door regisseurs als Vittorio de Sica en Pier Paolo Pasolini. Cinecittá, het legendarische filmstudio-complex van Rome, vormt het decor van Luchino Visconti’s BELLISSIMA. De beroemde actrice Anna Magnani speelt hierin een arme vrouw die haar dochter inschrijft voor een talentenjacht.
Toen het economisch beter ging met Italië maakte het neorealisme plaats voor de rijkdom en spirituele leegte in Federico Fellini’s LA DOLCE VITA. Dat is ook het thema van Paolo Sorrentino’s LA GRANDE BELLEZZA, waarmee we onze reis door Rome besluiten. In die duizelingwekkende Oscarwinnaar gaat de decadente stedelijke elite feestend ten onder. Maar desondanks overleeft de Eeuwige Stad altijd.

tijd: zaterdag 11 april 2015 van 15:00 tot 17:30 uur (aanmeldformulier)
     
docent: Sara Hoogveld
prijs: € 20,-