javier_bardem.jpg Informatie

Cursus Spaanse Cinema: Javier Bardem

Als vervolg op de cursus over Carlos Saura bespreekt filmdocent Sara Hoogveld op 15 maart de moderne Spaanse cinema. Dat gebeurt aan de hand van films met topacteur Javier Bardem, waarbij vooral is gekozen uit fragmenten die de Spaanse cultuur en samenleving van een bijzondere kant laten zien.

Javier Bardem wordt in 1969 geboren in een echte filmfamilie van acteurs en regisseurs. Zelf debuteert hij in 1990 in het erotische drama LAS EDADES DE LULÚ van regisseur Bigas Luna. Die vraagt hem vervolgens voor de trilogie JAMÓN JAMÓN (1992), HUEVOS DE ORO (1993) en LA TETA Y LA LUNA (1994). Stuk voor stuk films die de ‘Iberische passie’ verbeelden en waarin Bardem met verve de vleesgeworden hartstocht speelt.

In de jaren daarna ontwikkelt hij zich tot een sociaal bewogen acteur met hoofdrollen in films over actuele problemen in Spanje. Bijvoorbeeld het werkloosheidsdrama LOS LUNES AL SOL (2003) van Fernando León de Aranoa en de euthanasiefilm MAR ADENTRO (2004) waarvoor Alejandro Amenábar een Oscar krijgt. Kenmerkend voor Bardem is dat hij sterk uiteenlopende rollen speelt, waarin hij soms bijna onherkenbaar is. Een succesvolle oversteek naar Hollywood kan niet uitblijven. Daar wint hij al snel zélf een Oscar voor zijn rol als verknipte huurmoordenaar in NO COUNTRY FOR OLD MEN (2007) van de Coen-broers.

Woody Allen brengt Bardem terug naar Spanje voor VICKY CHRISTINA BARCELONA (2008), waarin hij prachtig schmiert als stereotype latin lover. Tijdens de opnames van deze komedie wordt hij herenigd met Penélope Cruz, zijn tegenspeelster uit JAMÓN JAMÓN en sinds een paar jaar zijn echtgenote. Maar zijn mooiste rol moet dan nog komen: als armoedige sjacheraar in BIUTIFUL (2010), waarin Alejandro Inárritu de duistere kanten van Barcelona laat zien. Op dit moment speelt Bardem vooral in Amerikaanse films, zoals het recente drugsdrama THE COUNSELOR (2013) van Ridley Scott.

tijd: zaterdag 15 maart 2014 van 14.00 tot 16.30 uur
docent: Sara Hoogveld
prijs: € 20,-

U kunt zich online opgeven via dit aanmeldformulier. Voor meer informatie kunt u mailen naar info@filmhuisgouda of onder kantoortijd bellen met het Filmhuis (0182-522200).

NB: Beide cursussen kunnen los van elkaar worden gevolgd.