cursus_spaanse_cinema.jpg Informatie

Cursus Spaanse Cinema: Carlos Saura

Na eerdere cursussen over de Italiaanse en Franse film is het nu de beurt aan de Spaanse cinema. Op zaterdag 15 februari bespreekt onze vaste filmdocent Sara Hoogveld een middag lang de hoogtepunten uit het werk van regisseur Carlos Saura. Samen vormen ze een fascinerende caleidoscoop van de Spaanse cultuur.

De inmiddels 81-jarige Spanjaard is wereldberoemd geworden als regisseur en fotograaf. In zijn werk heeft Saura de roerige Spaanse geschiedenis een gezicht gegeven. Als kind was hij getuige van de Spaanse Burgeroorlog en toen hij eind jaren vijftig begon met filmen was generalissimo Franco nog allesoverheersend als dictator. Vanwege de strenge censuur ontwikkelde Saura een stijl die ‘cine metafórico’ wordt genoemd: zijn kritiek op het franquismo verpakte hij in filmische metaforen.

Mooi voorbeeld hiervan is de klassieker CRÍA CUERVOS, over een meisje dat opgroeit in een streng conservatief gezin met aan het hoofd een vader die militair is. De film werd gemaakt in het jaar dat Franco overleed, waarna er natuurlijk veel meer mogelijkheden kwamen voor Spaanse regisseurs. We bespreken ook een ander meesterwerk van Saura: AY CARMELA, een drama over de burgeroorlog en de gevolgen daarvan voor de Spaanse cultuur.

Na de pauze komt Saura’s flamenco-trilogie aan bod: de dansfilms BODAS DE SANGRE (1981), CARMEN (1983) en EL AMOR BRUJO (1986). Veruit het bekendst is CARMEN, een vrije verfilming van de gelijknamige opera van Georges Bizet. De film geldt als Saura’s opus magnum en won onder andere een Bafta, een César en prijzen op het Filmfestival van Cannes. Een grensverleggende productie, waarin de regisseur haast onnavolgbaar dans, muziek en film weet te mengen.

tijd: zaterdag 15 februari 2014 van 14.00 tot 16.30 uur
docent: Sara Hoogveld
prijs: € 20,-

U kunt zich online opgeven via dit aanmeldformulier. Voor meer informatie kunt u mailen naar info@filmhuisgouda of onder kantoortijd bellen met het Filmhuis (0182-522200).

NB: Op zaterdag 15 maart volgt een tweede cursus over de Spaanse Cinema, waarin acteur Javier Bardem (MAR ADENTRO, VICKY CHRISTINA BARCELONA, NO COUNTRY FOR OLD MEN) centraal staat. Beide cursussen kunnen los van elkaar worden gevolgd.