sophia_loren.jpg Informatie

Cursus Italiaanse filmgeschiedenis

Filmhuis Gouda organiseert op zaterdag 5 oktober 2013 een reprise can de cursus over de Italiaanse filmgeschiedenis. Speciaal voor cinefielen en liefhebbers van de Italiaanse cultuur bespreekt historicus en filmkenner Sara Hoogveld een middag lang fragmenten uit films van Vittorio de Sica.

De Sica (1902-1974) wordt samen met Fellini, Antonioni, Visconti, Rosselini en Pasolini gerekend tot de grootste regisseurs van Italië. Zijn veelzijdige carrière begon in de jaren dertig van de vorige eeuw en duurde tot in de jaren zeventig. Hij geldt als pionier van het neo-realisme – de filmstroming die na de Tweede Wereldoorlog opbloeide – en werkte als één van de eerste regisseurs met niet-professionele acteurs. Het bekendst is ongetwijfeld zijn meesterwerk LADRI DI BICICLETTE (FIETSENDIEVEN), dat alom wordt beschouwd als het hoogtepunt van het neo-realisme. Maar ook zijn minder bekende film UMBERTO D behoort hiertoe. Beide films geven een indringend beeld van de armoede in het na-oorlogse Rome.
De jaren vijftig en zestig brachten dankzij de economische bloeiperiode meer welvaart voor Italië. De Sica koos toen voor kleurenfilms, waarin hij een lichtvoetigere en komische kijk gaf op de Italiaanse zeden en gewoonten. Zijn films uit die tijd worden vooral gedragen door Sophia Loren, die vaak de archetypische Italiaanse vrouw of moeder speelt. Bijvoorbeeld in MATRIMONIO ALL’ITALIANA, waarin zij samen met Marcello Mastroanni streeft naar een eerzaam huwelijk.
De laatste belangrijke film van De Sica is IL GIARDINO DEI FINZI-CONTINI, een drama over het onontkoombare lot van een rijke Italiaans-joodse familie tijdens de Tweede Wereldoorlog. Ook in deze film bewees hij zich weer als een messcherp observator van de Italiaanse samenleving.

tijd: zaterdag 5 oktober 2013 van 14.00 tot 16.30
docent: Sara Hoogveld
prijs: € 20,-

U kunt zich online opgeven via dit aanmeldformulier. Voor meer informatie kunt u mailen naar info@filmhuisgouda of onder kantoortijd bellen met het Filmhuis (0182-522200).