The Promise

Tijden en tickets

geen voorstellingen op het programma

22 apr: Movies that Matter + Q&A

De vergeten strijd van West-Papoea

Eenmalige voorstelling 

nagesprek met regisseur Daan Veldhuizen

   

Nota bene: Deze documentaire behandelt gevoelige en mogelijk schokkende onderwerpen, zoals koloniaal en imperialistisch geweld, waaronder massamoorden en schendingen van mensenrechten. Deze onderwerpen kunnen als verontrustend worden ervaren. Kijkers wordt geadviseerd om hier rekening mee te houden.

   
Een vergeten strijd

The Promise is een indringende documentaire van de Nederlandse filmmaker Daan Veldhuizen over de vergeten strijd en een verloren toekomst van West Papoea, onderdeel van het voormalige Nederlands Indië, het huidige Indonesië.

Een vergeten strijd, een verloren toekomst. In de jaren zestig leek het erop dat West-Papoea onafhankelijk zou worden. Maar internationale belangen, geopolitieke machtsverhoudingen en economische winstoverwegingen beslisten anders. Met uniek en indrukwekkend gerestaureerd 35mm-archiefmateriaal brengt The Promise deze geschiedenis opnieuw tot leven en onthult de film hoe een volk systematisch wordt verraden en onderdrukt.

Wanneer Nederland zich voorbereidt op de onafhankelijkheid van Nederlands Nieuw-Guinea, komt Indonesië in verzet. Onder druk van de Verenigde Staten en de Verenigde Naties wordt in 1962 het gebied overgedragen aan Indonesië, met de belofte van een volksraadpleging. Maar die zogenaamde ‘Act of Free Choice’ blijkt een schijnvertoning. Sindsdien worden Papoea’s in Indonesië op grote schaal vervolgd, verdreven en vermoord – een van de meest genegeerde genocides ter wereld.

Tegen de achtergrond van de Koude Oorlog laat de film zien hoe de toekomst van West-Papoea niet alleen werd bepaald in diplomatieke achterkamertjes, maar ook door het bedrijfsleven, waar invloedrijke westerse elites, waaronder Prins Bernhard, economische belangen boven mensenrechten leken te stellen. Terwijl de enorme bodemschatten van West-Papoea tot op de dag van vandaag worden ontgonnen door veelal westerse bedrijven, wordt de inheemse bevolking stelselmatig onderdrukt.

Met aangrijpende verhalen van Papoea’s in ballingschap en hun strijd voor erkenning schetst regisseur Daan Veldhuizen in The Promise een pijnlijk beeld van hoe kolonialisme plaatsmaakte voor neokolonialisme – en hoe de wereld bleef zwijgen.

Daan Veldhuizen, NLD 2025 - 115 min
taal: Nederlands, Engels, Maleis

nieuw • plattelandsdrama

Kaas maken in de Jura

Vingt Dieux

Winnaar van een César voor beste debuut en een enorme filmhit in Frankrijk. In dit warme en authentieke portret van jonge boeren en hun cultuur in de Jura hoopt wildebras Totone op de hoofdprijs van een kaaswedstrijd voor de beste Comté van de regio.

verwacht vanaf filmweek 18

zo spannend als een spionagethriller

Ghost Trail

Spannend drama weet op een verhelderende manier spionagethriller en vluchtelingendrama samen te brengen. De jonge Syriër Hamid maakt deel uit van een geheime organisatie die probeert de bewaker uit zijn gevangenenkamp op te sporen.

literatuurverfilming

Wraak en liefde

Le comte de Monte-Cristo

Wervelend en weelderig vormgegeven kostuumdrama naar de beroemde roman van Alexandre Dumas waarin de bedrogen held na decennia gevangenschap schatrijk naar Frankrijk terugkeert, zinnend op zoete wraak.

zondagavond 4 mei - docu eenmalig

Filmmaker in oorlogstijd

De propagandist

Vanwege Dodenherdenking vertonen we eenmalig deze bijzondere documentaire over de opkomst en ondergang van de Nederlandse filmmaker Jan Teunissen (1898-1975) die tijdens de Tweede Wereldoorlog uitgroeide hij tot de machtigste man in de Nederlandse filmindustrie. 

verwacht vanaf speelweek 18

De psyche van een collaborateur

Quisling – The Final Days

Psychologisch portret van de laatste maanden in het leven van Vidkun Quisling, minister-president van Noorwegen tijdens de bezetting. Quisling, openlijk bewonderaar van Hitler, vormde vanaf april 1940 een regering en collaboreerde met de Duitse bezetters.

Italiaanse familiekroniek

Liefde in de bergen

Vermiglio

Prachtige Italiaanse familiekroniek in een afgelegen bergdorpje hoog in de Alpen. In vier seizoenen volgen we het gezin van de dorpsonderwijzer en dochter Lucia. Veelbelovend regisseur Maura Delpero putte uit haar eigen familiegeschiedenis.

muzikale feelgoodfilm

verbroederende muziek

En fanfare

In dit komische drama ontdekt een gerenommeerd dirigent dat hij geadopteerd is maar ook dat hij een jongere broer heeft in een fabrieksstad, mét een uitzonderlijk muzikaal talent. Hun ontmoeting is het begin van een sociaal en muzikaal avontuur.

Braziliaanse geschiedenis

Opboksen tegen de dictatuur

I'm Still Here

Ainda Estou Aqui

Oscar voor Beste buitenlandse film voor dit historische drama uit Brazilië, is een intiem en zorgvuldig portret van het gelukkige gezin van congreslid Rubens Paiva die in 1971 plots wordt opgepakt, om nooit mee terug te keren.

politieke thriller

Maatschappij en gezin in Teheran

The Seed of the Sacred Fig

De Oscar voor Beste buitenlandse film ging dit jaar net niet naar dit familiedrama dat uitmondt in een verpletterende politieke thriller binnen het gezin van een jonge onderzoeksrechter dat onder druk komt te staan door studentenprotesten.

kinderfilm in de Mei-vakantie

Prentenboeken komen tot leven

Vogelhuis-verhaaltjes

In de mei-vakantie komen illustraties van prachtige prentenboeken tot leven. Negen verhaaltjes voor kinderen verzameld in 45 minuten geanimeerde beelden over vogeltjes die vliegen, fluiten, tsjilpen en die bijzondere avonturen beleven.