The Movie Teller

La contadora de películas

Tijden en tickets

nieuw

nieuw

nieuw

Een familie houdt van film

Lone Scherfig, de Deense regisseuse van arthouse-hit Italian for Beginners, maakte deze nostalgische boekverfilming over de magie van de cinema in het Chili van de vroege jaren zeventig. In een afgelegen mijnstadje, nog net voor de tijd van de televisie, wordt de jonge María dankzij haar uitstekende geheugen en dramatische flair ‘filmverteller’. Eerst alleen voor haar filmminnenden ouders en broers waarmee ze voorheen elke zondag naar de bioscoop ging. Maar als het geld niet meer toereikend is voor wekelijkse kaartjes voor elk, mag zij als ‘afgevaardigde’ gaan kijken om daarna alles levendig na te vertellen. Ze weet daar een wervelende voordracht van te maken. Al snel bouwt ze met haar aanstekelijke talent een eigen publiek op, ook goed voor wat broodnodige inkomsten. Maar het leven gaat niet over rozen, voor elk gezinslid op een andere manier. Bovendien staan voor het gezin en voor Chili grote veranderingen op stapel. Een warm verhaal en een bitterzoete ode aan vroeger en aan de kracht van verbeelding.

Lone Scherfig, CHL/FRA/ESP 2023 - 116 min
drama met: Bérénice Bejo, Sara Becker, Daniel Brühl, Antonio de la Torre

Parool

Het vakkundige The Movie Teller is een coming-of-ageverhaal dat tegelijk een ode is aan film en een portret van een verdwijnende gemeenschap in Chili.”

Filmkrant

Nostalgie zegeviert in The Movie Teller.” – “Hoewel dit een film is over de magie van cinema, toont het cinema (of in ieder geval de bioscoopervaring) ook als een relikwie uit het verleden.”

The Hollywood Reporter

Lone Scherfig finds a fine balance between love of movies and the harsh wider world in The Movie Teller, a beautifully made coming-of-age film.”

natuur-documentaire

De rivier is iemand

I Am the River, The River is Me

Slechts vier voorstellingenNed Tapa, Maori-voogd van de Whanganui-rivier in Nieuw-Zeeland, zakt in vijf dagen met twee kano's zijn wonderschone rivier af met enkele waterwetenschappers en natuurbeschermers, en twee Aboriginals. Onderweg vertelt hij met humor en hoop over de natuur, zijn gemeenschap en het wereldbeeld van de Maori.

western maar anders

Bloemen in de woestenij

The Dead Don't Hurt

Prachtig spel van Vicky Krieps en Viggo Mortensen (tevens regisseur) in deze eigenzinnige variatie op de western. Een mooie tragedie in het droge 19e-eeuws Nevada rond twee onafhankelijke zielen, een wat oudere boer/veteraan en een Franstalige bloemenverkoopster, die als een blok voor elkaar vallen.

Sundance Festival Favorite

Iedereen heeft potentie

Radical

Waargebeurd Mexicaans onderwijs-drama over een achtergestelde basisschool en een idealistische, tegendraadse onderwijzer. Hij weet in zijn leerlingen het beste naar boven te brengen. Heerlijk opbeurend verhaal met een ontwapenende cast.

Surinaams slavernijverleden

Verhalen van de marrons

Stones Have Laws

Dee Sitonu A Weti

De drie (co-)filmmakers zijn te gast voor een Q&A bij hun bijzondere productie, gemaakt samen met en over marrons in de Surinaamse binnenlanden. Zij zijn de nakomelingen van Afrikanen die de slavernij op de Nederlandse plantages zijn ontvlucht en leven nog steeds verbonden met natuur en aarde, letterlijk en figuurlijk veraf van de westerse wereld. Eenmalige voorstelling i.h.k.v. het Herdenkingsjaar slavernijverleden.

Klap uit  

De nieuwe Guadagnino

Game, Set and Match

Challengers

Luca Guadagnino (Call Me by Your Name) pakkende portret van de strijd tussen drie mensen die bezeten zijn van tennis. Rond één verhitte en razendknap vastgelegde wedstrijd vermengd met flashbacks, zien we hoe Josh O’Connor, Mike Faist en Zendaya elkaar tegelijkertijd aantrekken, afstoten en tot elkaar veroordeeld zijn.

historisch drama

Haar tijd ver vooruit

Maria Montessori

La nouvelle femme

Dit fraaie historische drama speelt in de baanbrekende periode rond 1900 in Rome, waarin we Maria Montessori zien als een voor die tijd enorm onafhankelijke vrouw, die toen de basis legde voor een geheel nieuwe kijk op onderwijs en voor haar eigen leven. 

Tien jaar na Ventoux

Vriendschap en een bouwval

Laatste ronde

De vier wielervrienden uit Ventoux treffen elkaar tien jaar later opnieuw. Ze zijn ouder (en wat strammer) en vrouw en kinderen zijn het huis uit. Wat nu met het leven? Ze gaan wat morrend samen een charmante bouwval in een Belgisch dorpje omtoveren tot bistro. Leuk plan maar ondertussen blijkt dat ook hun vriendschap wel een opknapbeurt kan gebruiken. 

Klap uit  

Elke derde vrijdag van de maand (9x)

Een bonte mix van mooie en actuele films

Filmclub 2023/2024

(besloten)

Het Filmhuis heeft een eigen Filmclub – of eigenlijk twee: elke derde vrijdag van de maand, één op de ochtend en één op de middag. Telkens met een nieuwe film, iets lekkers en gezellig napraten in de foyer. Alleen bij het begin van het seizoen kunt u instappen.