The Dead Don't Hurt

Tijden en tickets

western maar anders

Bloemen in de woestenij

Viggo Mortensen speelt, regisseert en schreef zowel script als muziek voor deze eigenzinnige ‘western’. Het is meer een portret van 19e-eeuws Amerika en twee onafhankelijke geesten dan de gebruikelijke mythologie van ‘The Frontier’. In San Franscisco vallen de Franstalige bloemenverkoopster Vivienne (Vicky Krieps) en de al wat oudere boer/veteraan Holger (Mortensen) als een blok voor elkaar. Hij neemt haar mee naar zijn afgelegen huisje in de gortdroge woestenij. De gemeenschap daar in landelijk Nevada, vlak voor de burgeroorlog, is nog in opbouw. Geen voor de hand liggende plek voor deze twee mooie zielen om een fijne toekomst op te bouwen. Maar de ingetogen, liefdevolle old-school-held en zijn vooruitstrevende hands-on heldin zie je het zomaar doen. Een mooie, soms harde tragedie in wonderschone beelden.

Viggo Mortensen, MEX 2023 - 129 min
western met: Vicky Krieps, Viggo Mortensen, Solly McLeod

VPRO cinema

Fraai geschoten en klassiek vertelde western, waarin nu eens niet een brute cowboy maar een doorvoelde, tedere liefde centraal staat”

NRC

The Dead Don’t Hurt is smullen, ook al weten we al bij het eerste shot: dit gaat in tranen eindigen.”

Trouw

Vicky Krieps is geweldig als de onafhankelijke Vivienne die in de lokale saloon gaat werken. Niet de cowboy, maar de cowgirl steelt de show.”

Volkskrant

Mortensens onderzoekende kalmte biedt alle ruimte aan Krieps voortreffelijk verbeelde levenslust.”

De Groene Amsterdammer

Krieps vormt de western om tot háár verhaal… Ze vindt macht in tederheid en morele integriteit. Dat is revolutionair. De wereld, de western, op zijn kop.”

Filmkrant

The Dead Don’t Hurt is een van die eigenzinnige westerns die vooral geïnteresseerd zijn in mensen en minder in de mythologie van de frontier.”

nieuw

Een familie houdt van film

The Movie Teller

La contadora de películas

Nieuw vanaf filmweek 25: nostalgische romanverfilming over de magie van de cinema en verhalen vertellen in het Chili van de vroege jaren zeventig, van Lone Scherfig, de Deense regisseuse van arthouse-hit Italian for Beginners.

natuur-documentaire

De rivier is iemand

I Am the River, The River is Me

Slechts vier voorstellingenNed Tapa, Maori-voogd van de Whanganui-rivier in Nieuw-Zeeland, zakt in vijf dagen met twee kano's zijn wonderschone rivier af met enkele waterwetenschappers en natuurbeschermers, en twee Aboriginals. Onderweg vertelt hij met humor en hoop over de natuur, zijn gemeenschap en het wereldbeeld van de Maori.

Sundance Festival Favorite

Iedereen heeft potentie

Radical

Waargebeurd Mexicaans onderwijs-drama over een achtergestelde basisschool en een idealistische, tegendraadse onderwijzer. Hij weet in zijn leerlingen het beste naar boven te brengen. Heerlijk opbeurend verhaal met een ontwapenende cast.

Surinaams slavernijverleden

Verhalen van de marrons

Stones Have Laws

Dee Sitonu A Weti

De drie (co-)filmmakers zijn te gast voor een Q&A bij hun bijzondere productie, gemaakt samen met en over marrons in de Surinaamse binnenlanden. Zij zijn de nakomelingen van Afrikanen die de slavernij op de Nederlandse plantages zijn ontvlucht en leven nog steeds verbonden met natuur en aarde, letterlijk en figuurlijk veraf van de westerse wereld. Eenmalige voorstelling i.h.k.v. het Herdenkingsjaar slavernijverleden.

Klap uit  

De nieuwe Guadagnino

Game, Set and Match

Challengers

Luca Guadagnino (Call Me by Your Name) pakkende portret van de strijd tussen drie mensen die bezeten zijn van tennis. Rond één verhitte en razendknap vastgelegde wedstrijd vermengd met flashbacks, zien we hoe Josh O’Connor, Mike Faist en Zendaya elkaar tegelijkertijd aantrekken, afstoten en tot elkaar veroordeeld zijn.

historisch drama

Haar tijd ver vooruit

Maria Montessori

La nouvelle femme

Dit fraaie historische drama speelt in de baanbrekende periode rond 1900 in Rome, waarin we Maria Montessori zien als een voor die tijd enorm onafhankelijke vrouw, die toen de basis legde voor een geheel nieuwe kijk op onderwijs en voor haar eigen leven. 

Tien jaar na Ventoux

Vriendschap en een bouwval

Laatste ronde

De vier wielervrienden uit Ventoux treffen elkaar tien jaar later opnieuw. Ze zijn ouder (en wat strammer) en vrouw en kinderen zijn het huis uit. Wat nu met het leven? Ze gaan wat morrend samen een charmante bouwval in een Belgisch dorpje omtoveren tot bistro. Leuk plan maar ondertussen blijkt dat ook hun vriendschap wel een opknapbeurt kan gebruiken. 

Klap uit  

Elke derde vrijdag van de maand (9x)

Een bonte mix van mooie en actuele films

Filmclub 2023/2024

(besloten)

Het Filmhuis heeft een eigen Filmclub – of eigenlijk twee: elke derde vrijdag van de maand, één op de ochtend en één op de middag. Telkens met een nieuwe film, iets lekkers en gezellig napraten in de foyer. Alleen bij het begin van het seizoen kunt u instappen.