Stones Have Laws

Dee Sitonu A Weti

Tijden en tickets

eenmalig • Q&A

Surinaams slavernijverleden

Verhalen van de marrons

(Co-)filmmakers Lonnie van Brummelen, Siebren de Haan en Tolin Alexander zijn te gast voor een Q&A na de voorstelling

Kunstenaarsduo Van Brummelen en De Haan bracht vier jaar door in de Surinaamse jungle. Ze luisterende er naar verhalen van de marrons, de nakomelingen van Afrikanen die zich uit de slavernij op de Nederlandse plantages hadden bevrijd. Daarna verfilmden ze samen met hen en bijgestaan door theatermaker Tolin Erwin Alexander, hun rituelen en de vertellingen over het leven in het bos en met de natuur, dat dreigt te verdwijnen, en over het wrede kolonialisme. De film volgt het kalmerende ritme van de natuur, ondersteund door een bijzondere geluidsband, waarin stenen en water als getuigen dienen van deze gemeenschap die spiritueel verbonden is met de aarde. Van westerse ‘geldlanders’ verwachten ze met reden niks goeds, begrijp je na het zien van deze bijzondere documentaire tussen beeldende kunst en ‘participerend theater’.

Lonnie van Brummelen, Siebren de Haan, Tolin Alexander, NLD/SUR 2019 - 100 min
documentaire met:

VPRO cinema

Pientere, theatrale documentaire over de actualiteit van het koloniale verleden, die een alternatieve kijk biedt op hoe westerse ‘geldlanders’ met de aarde omgaan.”

Volkskrant

Een uniek portret van de Surinaamse marrons”

Filmkrant

Een andere wereld met een pre-industrieel leeftempo” – “Het regieduo Van Brummelen en De Haan weet voortdurend de juiste toon te treffen.”

The Guardian

Een fascinerende fusie van documentaire, dichtkunst en theater”

NRC

‘Stones Have Laws’ is loom luisteren naar verhalen van Surinaamse marrons, afstammelingen van naar de jungle gevluchte slaven.”

nieuw

Een familie houdt van film

The Movie Teller

La contadora de películas

Nieuw vanaf filmweek 25: nostalgische romanverfilming over de magie van de cinema en verhalen vertellen in het Chili van de vroege jaren zeventig, van Lone Scherfig, de Deense regisseuse van arthouse-hit Italian for Beginners.

natuur-documentaire

De rivier is iemand

I Am the River, The River is Me

Slechts vier voorstellingenNed Tapa, Maori-voogd van de Whanganui-rivier in Nieuw-Zeeland, zakt in vijf dagen met twee kano's zijn wonderschone rivier af met enkele waterwetenschappers en natuurbeschermers, en twee Aboriginals. Onderweg vertelt hij met humor en hoop over de natuur, zijn gemeenschap en het wereldbeeld van de Maori.

western maar anders

Bloemen in de woestenij

The Dead Don't Hurt

Prachtig spel van Vicky Krieps en Viggo Mortensen (tevens regisseur) in deze eigenzinnige variatie op de western. Een mooie tragedie in het droge 19e-eeuws Nevada rond twee onafhankelijke zielen, een wat oudere boer/veteraan en een Franstalige bloemenverkoopster, die als een blok voor elkaar vallen.

Sundance Festival Favorite

Iedereen heeft potentie

Radical

Waargebeurd Mexicaans onderwijs-drama over een achtergestelde basisschool en een idealistische, tegendraadse onderwijzer. Hij weet in zijn leerlingen het beste naar boven te brengen. Heerlijk opbeurend verhaal met een ontwapenende cast.

De nieuwe Guadagnino

Game, Set and Match

Challengers

Luca Guadagnino (Call Me by Your Name) pakkende portret van de strijd tussen drie mensen die bezeten zijn van tennis. Rond één verhitte en razendknap vastgelegde wedstrijd vermengd met flashbacks, zien we hoe Josh O’Connor, Mike Faist en Zendaya elkaar tegelijkertijd aantrekken, afstoten en tot elkaar veroordeeld zijn.

historisch drama

Haar tijd ver vooruit

Maria Montessori

La nouvelle femme

Dit fraaie historische drama speelt in de baanbrekende periode rond 1900 in Rome, waarin we Maria Montessori zien als een voor die tijd enorm onafhankelijke vrouw, die toen de basis legde voor een geheel nieuwe kijk op onderwijs en voor haar eigen leven. 

Tien jaar na Ventoux

Vriendschap en een bouwval

Laatste ronde

De vier wielervrienden uit Ventoux treffen elkaar tien jaar later opnieuw. Ze zijn ouder (en wat strammer) en vrouw en kinderen zijn het huis uit. Wat nu met het leven? Ze gaan wat morrend samen een charmante bouwval in een Belgisch dorpje omtoveren tot bistro. Leuk plan maar ondertussen blijkt dat ook hun vriendschap wel een opknapbeurt kan gebruiken. 

Klap uit  

Elke derde vrijdag van de maand (9x)

Een bonte mix van mooie en actuele films

Filmclub 2023/2024

(besloten)

Het Filmhuis heeft een eigen Filmclub – of eigenlijk twee: elke derde vrijdag van de maand, één op de ochtend en één op de middag. Telkens met een nieuwe film, iets lekkers en gezellig napraten in de foyer. Alleen bij het begin van het seizoen kunt u instappen.