Small Things Like These

Tijden en tickets

geen voorstellingen op het programma

Ierse Oscar-favoriet

Compassie tegen de stroom in

“Geef Cylian Murphy maar meteen zijn tweede Oscar,” kopte de Belgische krant De Morgen boven de recensie van Small Things Like These. Murphy zet in een geweldige rol een Ierse kolenboer neer, die in 1985 in de ijzige dagen voor Kerst worstelt met zijn geweten.

Het is de tijd van economische malaise. De katholieke kerk in Ierland is nog onaantastbaar en steekt zijn vingers overal in de gemeenschap. Over misbruik en de hardvochtige manier waarop meisjes in Magdalena-kloosters heropgevoed werden is dan nog niets ’openlijk’ bekend. Het is een groot contrast met een andere boekverfilming van Claire Keegan; in haar enorm succesvolle The Quiet Girl (2022) ging het juist over een meisje dat een gelukkige, zonnige zomer beleeft bij haar opa en oma op een boerderij.

Kolenboer Bill Furlong is een man van weinig woorden, maar grote emoties. Hij probeert het goede te doen, is aardig voor zijn werknemers en geeft een hongerig jochie wat geld voor eten als zijn vader weer dronken is. Als hij kolen aflevert bij het klooster ontdekt hij iets dat niet voor zijn ogen was bedoeld. Het raakt hem diep. Maar hij vermeldt deze belevenis niet als hij thuiskomt bij zijn vrouw en vijf dochters. In flashbacks zien we waarom deze introverte, zachtaardige man, steunpilaar voor velen, met één been buiten de gemeenschap staat. Hij kan zijn geweten minder goed opzij zetten.

Zijn interne strijd lees je alleen af in de opgetrokken schouders, het bijna dwangmatig handen wassen en de doordringende blauwe ogen van Murphy. Wat doe je tegen onrecht als de maatschappij en de kerk je dwingen een andere kant op te kijken? Bill botst hevig maar tegelijk in grote stilte met die kerk. In een boeiende sleutelscene zien we hoe de zich bedreigd voelende, ijzige moeder-overste (een indrukwekkende, bijna maffiose rol van Emily Watson) bij de thee aanstipt dat zijn dochters bij haar instelling les gaan volgen. Dat hij zich maar niks in zijn hoofd zal halen, hoeft niet toegevoegd te worden… In het korte tijdsbestek van hun ontmoeting weet ze achter haar woorden verstopt nog menig dubbelzinnige, manipulatieve en corrupte kaart te trekken.

Murphy draagt de film, in een compleet andere rol dan die van de arrogante wetenschapper Oppenheimer waarvoor hij vorig jaar een Oscar kreeg, maar ‘minstens even Oscarwaardig,’ aldus De Morgen. De Belgische regisseur Tim Mielants werkte eerder met Murphy samen in enkele afleveringen van Peaky Blinders. Nederlander Frank van den Eeden (bekend van Close en Girl) draagt met zijn sfeervolle camerawerk bij aan dit emotionele drama. Met Small Things Like These leveren zij een ongebruikelijke kerstfilm af waarin de fraai vastgelegde grauwheid van de mensen en het winterseizoen de positieve elementen in dit ingetogen verhaal doen oplichten. Keegan's verhaal maakt duidelijk dat niet een verzameling nonnen schuldig was aan deze misstanden, maar dat het de hele Ierse gemeenschap was die het voortbestaan van de Magdalena-kloosters (tot in de jaren negentig!) mogelijk maakten. Simpelweg omdat iedereen de andere kant op bleef kijken. 

Tim Mielants, IRL 2024 - 98 min
drama met: Cillian Murphy, Emily Watson, Michelle Fairley

De Volkskrant

Sterk, sober drama” – ”De stille goedheid van Bill in ‘Small Things Like These’ is een perfecte rol voor Cillian Murphy.”

VPRO cinema

De hoofdrolspelers zijn subliem en de heldere moraal is even urgent als hartverwarmend.”

NRC

Hoe spreek je je uit tegen onrecht, in een Iers, katholiek dorp waar zwijgen de norm is?” - “De melancholieke oogopslag van Cillian Murphy doet al het werk: we zien zijn verdriet, twijfel en morele worsteling van nabij.”

Filmkrant

Doordat Mielants visuele en sfeervolle cinema emotioneel indruk maakt, worden we meegesleept en blijft het pijnlijke verleden nazinderen.”

The Guardian

An absorbing, committed drama” – “A piercingly painful and sad story with a very literary intensity, juxtaposing the detail of the present with memories of the past.”

nieuw • plattelandsdrama

Kaas maken in de Jura

Vingt Dieux

Winnaar van een César voor beste debuut en een enorme filmhit in Frankrijk. In dit warme en authentieke portret van jonge boeren en hun cultuur in de Jura hoopt wildebras Totone op de hoofdprijs van een kaaswedstrijd voor de beste Comté van de regio.

verwacht vanaf filmweek 18

zo spannend als een spionagethriller

Ghost Trail

Spannend drama weet op een verhelderende manier spionagethriller en vluchtelingendrama samen te brengen. De jonge Syriër Hamid maakt deel uit van een geheime organisatie die probeert de bewaker uit zijn gevangenenkamp op te sporen.

literatuurverfilming

Wraak en liefde

Le comte de Monte-Cristo

Wervelend en weelderig vormgegeven kostuumdrama naar de beroemde roman van Alexandre Dumas waarin de bedrogen held na decennia gevangenschap schatrijk naar Frankrijk terugkeert, zinnend op zoete wraak.

zondagavond 4 mei - docu eenmalig

Filmmaker in oorlogstijd

De propagandist

Vanwege Dodenherdenking vertonen we eenmalig deze bijzondere documentaire over de opkomst en ondergang van de Nederlandse filmmaker Jan Teunissen (1898-1975) die tijdens de Tweede Wereldoorlog uitgroeide hij tot de machtigste man in de Nederlandse filmindustrie. 

verwacht vanaf speelweek 18

De psyche van een collaborateur

Quisling – The Final Days

Psychologisch portret van de laatste maanden in het leven van Vidkun Quisling, minister-president van Noorwegen tijdens de bezetting. Quisling, openlijk bewonderaar van Hitler, vormde vanaf april 1940 een regering en collaboreerde met de Duitse bezetters.

Italiaanse familiekroniek

Liefde in de bergen

Vermiglio

Prachtige Italiaanse familiekroniek in een afgelegen bergdorpje hoog in de Alpen. In vier seizoenen volgen we het gezin van de dorpsonderwijzer en dochter Lucia. Veelbelovend regisseur Maura Delpero putte uit haar eigen familiegeschiedenis.

muzikale feelgoodfilm

verbroederende muziek

En fanfare

In dit komische drama ontdekt een gerenommeerd dirigent dat hij geadopteerd is maar ook dat hij een jongere broer heeft in een fabrieksstad, mét een uitzonderlijk muzikaal talent. Hun ontmoeting is het begin van een sociaal en muzikaal avontuur.

Braziliaanse geschiedenis

Opboksen tegen de dictatuur

I'm Still Here

Ainda Estou Aqui

Oscar voor Beste buitenlandse film voor dit historische drama uit Brazilië, is een intiem en zorgvuldig portret van het gelukkige gezin van congreslid Rubens Paiva die in 1971 plots wordt opgepakt, om nooit mee terug te keren.

politieke thriller

Maatschappij en gezin in Teheran

The Seed of the Sacred Fig

De Oscar voor Beste buitenlandse film ging dit jaar net niet naar dit familiedrama dat uitmondt in een verpletterende politieke thriller binnen het gezin van een jonge onderzoeksrechter dat onder druk komt te staan door studentenprotesten.

kinderfilm in de Mei-vakantie

Prentenboeken komen tot leven

Vogelhuis-verhaaltjes

In de mei-vakantie komen illustraties van prachtige prentenboeken tot leven. Negen verhaaltjes voor kinderen verzameld in 45 minuten geanimeerde beelden over vogeltjes die vliegen, fluiten, tsjilpen en die bijzondere avonturen beleven.