Radical

Tijden en tickets

nieuw

nieuw

nieuw

Sundance Festival Favorite

Iedereen heeft potentie

Waargebeurd en hartverwarmend Mexicaanse onderwijsdrama op een disfunctionele basisschool, met de slechtste testscores van het land. In Matamaros aan de grens met Texas heersen straatgeweld, armoede en corruptie. Maar de nieuwe, idealistische leraar Sergio Correa laat zich door deze kansloosheid niet in het minst uit het veld slaan. Hij ziet slechts mooie mensen met veel potentie. 

Geïnspireerd door een YouTube-filmpje over een onconventionele, radicale lesmethode gooit Sergio vanaf het begin de kont tegen de krib. Daardoor botst hij met zo ongeveer iedereen, behalve met zijn klas. Zelfs de beste bedoelingen delven in de realiteit soms het onderspit, ook hier, waardoor dit verhaal authentiek blijft en niet zoetsappig wordt. Een ontroerende èn grappige film dankzij de ontwapenende vertolking van Sergio door Eugenio Derbez (uit het Oscarwinnende Coda) en de innemende jonge cast. Deze inspirerende aanklacht tegen conventies was de Festival Favorite op Sundance.

Christopher Zalla, MEX 2023 - 125 min
drama met: Eugenio Derbez, Daniel Haddad, Jennifer Trejo

Trouw

Het is bepaald geen onontgonnen terrein … maar de film doet het met zoveel ziel, dat je als kijker helemaal meegaat in Sergio's enthousiasme.”

NRC

Goede wil verzet bergen, Sergio’s onorthodoxe aanpak maakt het verschil. Zijn opbeurende verhaal leidt tot een artikel in Wired dat diende als basis voor de film.”

Parool

In dit hartverwarmende klaslokaal gaat het niet om cijfers en is een fout antwoord ook goed.”

Bestseller-verfilming

Vervlochten levens

The braid

Verfilming van bestseller De vlecht (door de schrijfster zelf) is een prachtig mozaïek-drama rond drie vrouwen op drie continenten. Canada, Italië en India zijn ver van elkaar verwijderd en toch raken hun levens vervlochten. Over verdriet, hoop en voor jezelf opkomen.

Movies that Matter

Cartoon-protest in India

Drawing a Line

Dinsdag 28 mei: In de laatste film van de Movies that Matter-reeks van dit seizoen vecht de Indiase cartooniste Rachita Taneja voor de vrijheid van meningsuiting met humor en eerlijkheid. De nabespreking is deze keer in de vorm van een gratis cursus cartoons tekenen! – NB: Nederlands ondertiteld

Historisch drama

De magie van een ritme

Boléro

Roaring twenties, Parijs. De extravagante Russische choreografe Ida Rubinstein vraagt Maurice Ravel de muziek voor een ballet te schrijven. Iets gewaagds, zinderend en erotisch. In dit prachtig geschoten historische drama zien we dat hij na lang ploeteren met een grensverleggend, ritmisch en opzwepend meesterwerk komt vol herhaling, dat iedereen kent: de Boléro

Klap uit  

Slavernijverleden

De wortels van discriminatie

Origin

Dinsdag 4 juni: speciale voorstelling bij het Herdenkingsjaar Slavernijverleden. Gerlinda Heywegen leidt de film in en bespreekt daarbij ook de bestseller van Pulitzerprijs-winnaar Isabel Wilkerson. In de film zien we hoe haar boek tot stand kwam met haar analyse van de samenhang tussen racisme, antisemitisme en het kastensysteem. Ze reist daarvoor van de VS naar Duitsland (en onderzoekt de Holocaust) en naar India in een periode die ook in haar persoonlijke leven zeer bewogen is. Nagesprek in de foyer met de heerlijke hapjes van Dushi.

Klap uit  

Slot Italië-trilogie

Een bont stel grafschenders

La chimera

Italiaans schelmenavontuur in de jaren tachtig rond droevige archeoloog Arthur (Josh O'Connor uit The Crown), een bonte bende rovers van Etruskische kunst en verloren liefde Beniamina. Haar moeder (Isabella Rossellini) bestiert in haar rolstoel een groot vervallen landhuis. Sociaal drama, gekweld verlangen en dromerige romantiek van de (zeer onderscheidende) hand van Alice Rohrwacher.

Klap uit  

Nederlandse road-movie

Samen terug in de tijd

De terugreis

Nostalgie, een lach en een traan in deze heerlijke Nederlandse feelgood roadmovie met Martin van Waardenberg en Leny Breederveld. Jaap en Maartje zijn al bijna 50 jaar samen. Nu is het tijd om nog één laatste keer naar Spanje af te reizen. Dat gaat echter niet van een leien dakje. Een kleine Odyssee vol ontroerende en grappige situaties waarin onze helden uiteindelijk de eindbestemming halen èn elkaar terugvinden.

Klap uit  

Elke derde vrijdag van de maand (9x)

Een bonte mix van mooie en actuele films

Filmclub 2023/2024

(besloten)

Het Filmhuis heeft een eigen Filmclub – of eigenlijk twee: elke derde vrijdag van de maand, één op de ochtend en één op de middag. Telkens met een nieuwe film, iets lekkers en gezellig napraten in de foyer. Alleen bij het begin van het seizoen kunt u instappen.