Photophobia

Tijden en tickets

geen voorstellingen op het programma

Movies that Matter + muziek + Q&A

Leven in een metrostation

  • • Eenmalig op woensdag 20 maart
  • • Voorafgaand zingen enkele Oekraïense kinderen uit Gouda en Reeuwijk liedjes, begeleid op piano. 
  • • Na de film een Q&A
  • • NB: Engels ondertiteld

De vertoning van deze bijna tedere docu-fictie wordt vooraf gegaan door een optreden en afgesloten met een Q&A.

Te gast is Bart Kessel, die ervaring heeft als programma-manager voor de opvang van vluchtelingen, o.a. uit de Oekraïne. Een koor met Oekraïense kinderen uit Gouda en Reeuwijk zingt begeleid op piano vooraf enkele liedjes, o.a. uit hun land.

De milde, soms ook grappige film gaat niet zozeer ‘over’ oorlog, maar over samen het alledaagse leven voortzetten onder de grond, in afwachting van een mooiere toekomst. Twee kinderen, Niki en Vika, vormen een luchtige rode draad in het verhaal.
  

Het alledaagse leven in tijden van oorlog

Deze bijna tedere documentaire, gecombineerd met een stukje fictie, is niet wat je van een oorlogsfilm verwacht. Photophobia is allesbehalve duister, toont geen geweld noch hijgerige beelden van vreselijk nieuws. Dit is een film over leven in tijden van oorlog. Het leven dat doorgaat. In dit geval onder de stad, in de metro van het belegerde Kharkiv in het oosten van de Oekraïne. Daarheen hebben burgers hun alledaagse leven verplaatst, in mini-uitvoering. Met de hoop dat ze snel weer veilig naar boven kunnen, maar wanneer valt niet te voorspellen. Tot die tijd maken ze er daar (samen) het beste van, van dag tot dag.

Een thuis weg van huis

Het Slowaakse filmmakersduo Ivan Ostrochovský en Pavol Pekarčík richt zich op die hoop. Ze kiezen het perspectief van de metrobewoners die zich ondergronds aan het geweld onttrekken, waardoor ook voor de kijker de oorlog buiten blijft. Uit het oog is niet uit het hart, zoals we meekrijgen via gesprekken, telefoontjes en de mensen die elke ochtend van boven arriveren. In de helder verlichte metro is het krap. Met een paar spulletjes bouwt ieder daar een plekje, een eigen thuis-op-locatie. Thuis zijn is vooral bij elkaar zijn. Dat levert regelmatig grappige scenes op. Een man komt naar buiten en vraagt zijn vrouw of ze niet ook al wil slapen. Maar in plaats van een huis met een veranda, komt de man uit een treinstel en ligt de vrouw lekker te appen op de spoorbaan, in een zitzak. Een ander stel ligt te keuvelen in bed, wanneer een schoonmaakster verschijnt die onverstoorbaar de perronvloer om hun matras mopt. Een omroepbericht meldt dat de tandarts maandag op perron 1 langskomt.

Kind zijn

Nadat de regisseurs een tijd in de metro verbleven kozen ze ervoor zich te focussen op het gezin van de 12-jarige Niki en naast puur observeren een klein beetje fictie te introduceren in Niki's ‘verhaallijn’, die het eigenwijze meisje Vika ontmoet. Hoewel ze liever in de zon zouden rennen, is er beneden zat te ontdekken op sporen, in treinen en seinhuisjes. Een oude hippie met gitaar geeft Niki advies over de liefde. En met een knipoog naar hun eigen vak, laten de regisseurs Niki en Viki een persiflage doen van buitenlandse journalisten, die altijd hetzelfde soort vragen komen stellen.

Optreden en Q&A

Voor aanvang van de film zingen 13 Oekraïense kinderen uit Gouda en Reeuwijk liedjes, ook uit hun land, begeleid op piano door Olena Khmelova. De pianiste en koorleidster van twee koren woont nu bijna twee jaar in Nederland.

Na de film is er een nagesprek met Bart Kessels, voorheen programmamanager opvang vluchtelingen, waaronder Oekraïners, in de gemeenten Haarlem en Zandvoort.

NB: deze maart-film in de reeks Movies that Matter is Engels ondertiteld
  

Ivan Ostrochovský en Pavol Pekacík, CZE/SVK/UKR 2023 - 71 min
docu-fictie

nieuw

Een bont stel grafschenders

La chimera

Een Italiaans schelmenavontuur in de jaren tachtig rond een droevige archeoloog, verloren liefde en verborgen kunstschatten van de (zeer onderscheidende) hand van Alice Rohrwacher.

Slavernijverleden

activist en inspirerend schrijver

Anton de Kom, wij slaven van Suriname

Woensdag 24 april: speciale voorstelling bij het Herdenkingsjaar Slavernijverleden op de sterfdag van Anton de Kom. Regisseur Frank Zichem is te gast voor een korte inleiding en Q&A na afloop. De documentaire schetst niet alleen het levensverhaal van de inspirerende vrijheidsstrijder en schrijver Anton de Kom, maar ook de geschiedenis van Suriname en de slavernij.

Klap uit  

Kinderfilm in de meivakantie

Op avontuur met de twee helden

Vos en haas redden het bos

Uil is kwijt en midden in het bos ligt plotseling een groot meer. Vos en Haas gaan uitzoeken wat er aan de hand is en ontdekken een onderwaterwereld van de slimme Bever – Komisch, hartverwarmend avontuur voor kinderen vanaf 6 jaar.

Frans luchtig drama

uitdagend beroep, bevlogen leraren

Un métier sérieux

Luchtig-realistisch drama schetst een serieus maar tegelijk warm portret van het Franse onderwijs en het wel en wee van een groep bevlogen docenten. Een mooi beroep, niet altijd makkelijk maar de leraren laten elkaar nooit in de kou staan. Met een handvol Franse filmsterren waaronder François Cluzet (Intouchables).

Kinderfilm in de meivakantie

Spannende muizen avonturen

Het muizenhuis - Sam & Julia in de bioscoop

Een compilatie van acht afleveringen waarvan zes nooit eerder zijn vertoond. De muizen Sam en Julia beleven spannende avonturen in het Muizenhuis. Een leuke poppenanimatie met waardevolle lessen over vriendschap en verdraagzaamheid voor kinderen vanaf 4 jaar.

Nederlandse road-movie

Met elkaar terug in de tijd

De terugreis

Nostalgie, een lach en een traan in deze heerlijke Nederlandse feelgood roadmovie met Martin van Waardenberg en Leny Breederveld. Jaap en Maartje zijn al bijna 50 jaar samen. Nu is het tijd om nog één laatste keer naar Spanje af te reizen. Dat gaat echter niet van een leien dakje. Een kleine Odyssee vol ontroerende en grappige situaties waarin onze helden uiteindelijk de eindbestemming halen èn elkaar terugvinden.

Klap uit  

Beste actrice en scenario

Kleurrijk leven aan de Tiber

El Paraíso

Julio is bijna veertig. Hij woont nog altijd bij zijn charismatische moeder aan de rand van Rome, waar ze met illegale handel de eindjes aan elkaar knopen. Hun band is hecht en liefdevol maar ook ambivalent. Ze delen decennia aan herinneringen maar misschien niet dezelfde dromen. Een warme, levendige film vol onverwachte wendingen en kleurrijk zoals het leven nu eenmaal is. Overtuigend acteerwerk van beide acteurs. Prijs voor beste actrice en beste scenario in Venetië.

Klap uit  

Italiaanse bioscoophit

Huisvrouw in naoorlogs Rome

C'è ancora domani

De Italiaanse vrouw anno 1946 is het onderwerp van deze hoopvolle tragikomedie die terecht de bestbezochte film van Italië van 2023 werd. Debuterend regisseur Paola Cortellesi, die zelf een onderdrukte Romeinse huisvrouw vertolkt, maakte opmerkelijke keuzes: hedendaagse popsongs onderbreken het verhaal dat ze sfeervol vastlegde als een zwart-wit tv-drama en dat boordevol zit met nostalgie, knipogen en (ook grappige) details van het Italiaanse (familie)leven. Plus een onverwachte finale.

Klap uit  

eenmalig: Movies that Matter

De buurt in tegen geweld

The Body Politic

Dinsdag 30 april: deze maand een documentaire die de jonge burgemeester van Baltimore volgt, een arme stad die gebukt gaat onder een epidemie van dodelijk geweld. Hij wil het over een heel andere boeg gooien met een bijzondere en bewerkelijke aanpak, waarvoor hij bovendien van anderen geen ondersteuning krijgt. Aansluitend een nagesprek over de situatie in Gouda.

Klap uit  

Elke derde vrijdag van de maand (9x)

Een bonte mix van mooie en actuele films

Filmclub 2023/2024

(besloten)

Het Filmhuis heeft een eigen Filmclub – of eigenlijk twee: elke derde vrijdag van de maand, één op de ochtend en één op de middag. Telkens met een nieuwe film, iets lekkers en gezellig napraten in de foyer. Alleen bij het begin van het seizoen kunt u instappen.