Photophobia

Tijden en tickets

geen voorstellingen op het programma

Movies that Matter + muziek + Q&A

Leven in een metrostation

  • • Eenmalig op woensdag 20 maart
  • • Voorafgaand zingen enkele Oekraïense kinderen uit Gouda en Reeuwijk liedjes, begeleid op piano. 
  • • Na de film een Q&A
  • • NB: Engels ondertiteld

De vertoning van deze bijna tedere docu-fictie wordt vooraf gegaan door een optreden en afgesloten met een Q&A.

Te gast is Bart Kessel, die ervaring heeft als programma-manager voor de opvang van vluchtelingen, o.a. uit de Oekraïne. Een koor met Oekraïense kinderen uit Gouda en Reeuwijk zingt begeleid op piano vooraf enkele liedjes, o.a. uit hun land.

De milde, soms ook grappige film gaat niet zozeer ‘over’ oorlog, maar over samen het alledaagse leven voortzetten onder de grond, in afwachting van een mooiere toekomst. Twee kinderen, Niki en Vika, vormen een luchtige rode draad in het verhaal.
  

Het alledaagse leven in tijden van oorlog

Deze bijna tedere documentaire, gecombineerd met een stukje fictie, is niet wat je van een oorlogsfilm verwacht. Photophobia is allesbehalve duister, toont geen geweld noch hijgerige beelden van vreselijk nieuws. Dit is een film over leven in tijden van oorlog. Het leven dat doorgaat. In dit geval onder de stad, in de metro van het belegerde Kharkiv in het oosten van de Oekraïne. Daarheen hebben burgers hun alledaagse leven verplaatst, in mini-uitvoering. Met de hoop dat ze snel weer veilig naar boven kunnen, maar wanneer valt niet te voorspellen. Tot die tijd maken ze er daar (samen) het beste van, van dag tot dag.

Een thuis weg van huis

Het Slowaakse filmmakersduo Ivan Ostrochovský en Pavol Pekarčík richt zich op die hoop. Ze kiezen het perspectief van de metrobewoners die zich ondergronds aan het geweld onttrekken, waardoor ook voor de kijker de oorlog buiten blijft. Uit het oog is niet uit het hart, zoals we meekrijgen via gesprekken, telefoontjes en de mensen die elke ochtend van boven arriveren. In de helder verlichte metro is het krap. Met een paar spulletjes bouwt ieder daar een plekje, een eigen thuis-op-locatie. Thuis zijn is vooral bij elkaar zijn. Dat levert regelmatig grappige scenes op. Een man komt naar buiten en vraagt zijn vrouw of ze niet ook al wil slapen. Maar in plaats van een huis met een veranda, komt de man uit een treinstel en ligt de vrouw lekker te appen op de spoorbaan, in een zitzak. Een ander stel ligt te keuvelen in bed, wanneer een schoonmaakster verschijnt die onverstoorbaar de perronvloer om hun matras mopt. Een omroepbericht meldt dat de tandarts maandag op perron 1 langskomt.

Kind zijn

Nadat de regisseurs een tijd in de metro verbleven kozen ze ervoor zich te focussen op het gezin van de 12-jarige Niki en naast puur observeren een klein beetje fictie te introduceren in Niki's ‘verhaallijn’, die het eigenwijze meisje Vika ontmoet. Hoewel ze liever in de zon zouden rennen, is er beneden zat te ontdekken op sporen, in treinen en seinhuisjes. Een oude hippie met gitaar geeft Niki advies over de liefde. En met een knipoog naar hun eigen vak, laten de regisseurs Niki en Viki een persiflage doen van buitenlandse journalisten, die altijd hetzelfde soort vragen komen stellen.

Optreden en Q&A

Voor aanvang van de film zingen 13 Oekraïense kinderen uit Gouda en Reeuwijk liedjes, ook uit hun land, begeleid op piano door Olena Khmelova. De pianiste en koorleidster van twee koren woont nu bijna twee jaar in Nederland.

Na de film is er een nagesprek met Bart Kessels, voorheen programmamanager opvang vluchtelingen, waaronder Oekraïners, in de gemeenten Haarlem en Zandvoort.

NB: deze maart-film in de reeks Movies that Matter is Engels ondertiteld
  

Ivan Ostrochovský en Pavol Pekacík, CZE/SVK/UKR 2023 - 71 min
docu-fictie

VANAVOND (15 SEP): Open Air Cinema bij So What!

live DJ bij Oekraïense zwijgende klassieker

De man met de camera (1928)

Людина з кіноапаратом (Ljoedyna z kinoaparatom)

Vergezel ons zondagavond 15 september om 21.00u in de openlucht buiten bij So What! bij deze beroemde filmklassieker in combinatie met een moderne soundtrack live gedraaid door DJ KLUMSI – gratis entree (geen kaartverkoop) – inloop 20.30u – beperkt plek (komt op tijd!) – stoelen aanwezig.

biopic/historisch kostuumdrama

Op zoek naar sprankeling

Widow Clicquot

Grote, hartverscheurende liefde naast vrouwelijk ondernemerschap in een sfeervol, meeslepend kostuumdrama over de 19-eeuwse weduwe die de sprankelende champagne creëerde zoals we die sindsdien kennen: Veuve Clicquot

Oscar-inzending Armenië

Positivisme in Armenië

Amerikatsi

Tragikomisch historisch drama tijdens de grimmige Stalinistische jaren van Armenië. De Amerikaanse gevangene Charlie beantwoordt rampspoed en terreur met onschuldig positivisme, geholpen door het gat in de muur, dat hem een blik gunt op het leven buiten. Een liefdesbrief aan Armenië die doet denken aan La vita è bella (1997).

Beste docu Sundance

Terug naar de beschaving

A New Kind of Wilderness

De prijs voor beste documentaire op het Sundance-festival ging naar dit warme, ontroerende portret van een uniek, liefdevol Noors-Brits gezin dat ‘terugkeert’ naar de maatschappij, na het voortijdige verlies van hun moeder.

Sundance publieksfavoriet

Voor de duvel niet bang

Thelma

In deze favoriet van het Sundance-festival verliest de 93-jarige Thelma al haar spaargeld met een babbeltruuk. Maar deze oma laat het er niet bij zitten en gaat met een stokoude vriend en haar kleinzoon op zoek naar de daders. Een heerlijke zomerkomedie vol familiedynamiek.

Franse ‘dramedie’

Burn-out aan de Bretonse kust

Hors-saison

Melancholie rond een chic wellness-complex aan de Bretonse kust, waar een bekende acteur met zijn burn-out onderduikt, en een oude liefde, hun dromen en zelftwijfel. Komisch, gevoelig en met ruimte voor mooie zijpaden. Een fijne film om even uit de waan van de dag te vluchten.