Origin

Tijden en tickets

eenmalig + inleiding

Slavernijverleden

De wortels van discriminatie

Inleiding door filmkenner Gerlinda Heywegen

Achteraf napraten onder het genot van heerlijke hapjes van Dushi

Nederlands ondertiteld

Wanneer Pulitzerprijs-winnares Isabel Wilkerson gevraagd wordt een nieuw boek te schrijven, twijfelt ze. Haar uitgever vraagt haar in de zaak van Trayvon Martin te duiken. Martin was een jongen die op weg terug van de supermarkt werd vermoord, omdat hij als zwarte man in een witte wijk geacht werd daar niet te zijn. Isabel raakt na het luisteren van de politie-tapes gefascineerd: hoe kan het dat latino-mannen in een witte wijk een zwarte jongen aanvallen? Is racisme zo zwart-wit als mensen denken? Het is het startpunt voor de research voor Caste: The Origins of Our Discontents, haar bestseller die ondermeer pijnlijke verbanden legt tussen de slavernij, het nazisme en het kastenstelsel. Wat zijn de gemeenschappelijke wortels van deze misstanden?

Origin verbeeldt de literaire en spirituele reis die Isabel Wilkerson (fraai vertolkt door Aunjanue Ellis-Taylor) maakt terwijl ze onderzoek doet voor haar boek dat gelijk bij publicatie al tot klassieker werd bestempeld. En door Oprah Winfrey “het meest essentiële boek ooit” werd genoemd. Zowel het boek als deze film van Ava DuVernay (Selma, When They See Us) bieden volop stof tot nadenken.

Ava DuVernay, USA 2023 - 141 min
drama met: Aunjanue Ellis-Taylor, Jon Bernthal

VPRO cinema

Een lovenswaardig ambitieuze film, die zowel hoofd als hart weet te beroeren.”

De Tijd

Speuren naar de wortels van discriminatie”

The Guardian

Aunjanue Ellis vertolkt Wilkerson evenwichtig en charismatisch.” – “Een sterke, betekenisvolle film”

Humo

‘Origin’ houdt het midden tussen een biopic, een melodrama en een lezing. Niet evident, maar ons wereldbeeld werd wel danig door elkaar geschud.”

De Morgen

Met ‘Origin’ daagt Ava DuVernay de kijker uit om zijn wereldbeeld te ‘herdenken‘ ” – “Een boeiende mengeling van academisch hoorcollege en persoonlijk melodrama”

VPRO (interview)

Filmmaker Ava DuVernay: “Ik wil bijdragen aan een gesprek over thema’s die alle mensen op de wereld aangaan. Hoe bekijken we elkaar? Hoe gaan we met elkaar om?”

Sundance Festival Favorite

Iedereen heeft potentie

Radical

Waargebeurd Mexicaanse onderwijsdrama over een achtergestelde basisschool en een idealistische, tegendraadse onderwijzer. Hij weet in zijn leerlingen het beste naar boven te brengen. Heerlijk opbeurend verhaal met een ontwapenende cast.

Bestseller-verfilming

Vervlochten levens

The braid

Verfilming van bestseller De vlecht (door de schrijfster zelf) is een prachtig mozaïek-drama rond drie vrouwen op drie continenten. Canada, Italië en India zijn ver van elkaar verwijderd en toch raken hun levens vervlochten. Over verdriet, hoop en voor jezelf opkomen.

Movies that Matter

Cartoon-protest in India

Drawing a Line

Dinsdag 28 mei: In de laatste film van de Movies that Matter-reeks van dit seizoen vecht de Indiase cartooniste Rachita Taneja voor de vrijheid van meningsuiting met humor en eerlijkheid. De nabespreking is deze keer in de vorm van een gratis cursus cartoons tekenen! – NB: Nederlands ondertiteld

Historisch drama

De magie van een ritme

Boléro

Roaring twenties, Parijs. De extravagante Russische choreografe Ida Rubinstein vraagt Maurice Ravel de muziek voor een ballet te schrijven. Iets gewaagds, zinderend en erotisch. In dit prachtig geschoten historische drama zien we dat hij na lang ploeteren met een grensverleggend, ritmisch en opzwepend meesterwerk komt vol herhaling, dat iedereen kent: de Boléro

Klap uit  

Slot Italië-trilogie

Een bont stel grafschenders

La chimera

Italiaans schelmenavontuur in de jaren tachtig rond droevige archeoloog Arthur (Josh O'Connor uit The Crown), een bonte bende rovers van Etruskische kunst en verloren liefde Beniamina. Haar moeder (Isabella Rossellini) bestiert in haar rolstoel een groot vervallen landhuis. Sociaal drama, gekweld verlangen en dromerige romantiek van de (zeer onderscheidende) hand van Alice Rohrwacher.

Klap uit  

Nederlandse road-movie

Samen terug in de tijd

De terugreis

Nostalgie, een lach en een traan in deze heerlijke Nederlandse feelgood roadmovie met Martin van Waardenberg en Leny Breederveld. Jaap en Maartje zijn al bijna 50 jaar samen. Nu is het tijd om nog één laatste keer naar Spanje af te reizen. Dat gaat echter niet van een leien dakje. Een kleine Odyssee vol ontroerende en grappige situaties waarin onze helden uiteindelijk de eindbestemming halen èn elkaar terugvinden.

Klap uit  

Elke derde vrijdag van de maand (9x)

Een bonte mix van mooie en actuele films

Filmclub 2023/2024

(besloten)

Het Filmhuis heeft een eigen Filmclub – of eigenlijk twee: elke derde vrijdag van de maand, één op de ochtend en één op de middag. Telkens met een nieuwe film, iets lekkers en gezellig napraten in de foyer. Alleen bij het begin van het seizoen kunt u instappen.