On the Fringe

Tijden en tickets

geen voorstellingen op het programma

Movies that Matter + Q&A

Leven in een geprivatiseerde wereld

• Nagesprek met Mozaïek Wonen en Sociaal Team Gouda
• Q&A bespreekt dakloosheid en huisuitzettingen in Gouda
• NB: Engels ondertiteld

Donderdag 22 februari vertoont Filmhuis Gouda het bewogen Spaanse drieluik ON THE FRINGE over het leven onder dreiging van dakloosheid. Medewerkers van Mozaïek Wonen en Sociaal Team Gouda belichten in een nagesprek dit onderwerp vanuit lokaal perspectief.

Spanje kent meer dan honderd huisuitzettingen per dag waarbij financieel kwetsbare gezinnen op straat komen te staan. Debuterend regisseur Juan Diego Botto geeft deze economische uitzettingscrisis een persoonlijk gezicht door een dag te schetsen uit de levens van verschillende families die met elkaar verbonden zijn door hun dreigende dakloosheid. Hoewel deze sociale thriller in Madrid speelt, zou het over bijna elke stad ter wereld kunnen gaan waar banen schaars zijn en lonen laag.

Overleven onder economische stress
Drie personages, vertolkt door de Spaanse acteurs Penélope Cruz, Adelfa Calvo en Luis Tosar, proberen te overleven tijdens 24 cruciale uren die het verloop van hun leven kunnen veranderen. Terwijl de klok tikt toont de film de impact van economische stress, maar ook hoe genegenheid en solidariteit de kracht kunnen geven om door te zetten. Deze indringende film speelt zich af in Madrid en schetst een rauw en realistisch beeld van kwetsbare mensen die in financiële problemen komen.

Huisuitzettingen in Gouda
In Nederland komen meer dan 1 miljoen mensen financieel niet rond. Had On the Fringe zich ook in Gouda kunnen afspelen? Hoeveel huisuitzettingen komen er in Gouda voor? Welke hulp wordt er geboden? Deze en andere vragen zullen na de film worden beantwoord door een medewerker van de afdeling Sociaal Beheer van Mozaïek Wonen en een medewerker van Sociaal Team Gouda.

Over Movies that Matter
Filmhuis Gouda is één van de 17 steden waar tot en met mei 2024 maandelijks onder de noemer Movies that Matter on Tour een bijzondere film draait over mensenrechten en maatschappelijke kwesties, aangevuld met een Q&A, inleiding of nagesprek met gasten en discussie met het publiek. De films zijn geselecteerd uit het grote Movies that Matter-festival in Den Haag dat elk jaar in maart plaatsvindt.

Juan Diego Botto, BEL/ESP 2022 - 105 min
documentaire

nieuw

Een bont stel grafschenders

La chimera

Een Italiaans schelmenavontuur in de jaren tachtig rond een droevige archeoloog, verloren liefde en verborgen kunstschatten van de (zeer onderscheidende) hand van Alice Rohrwacher.

Slavernijverleden

activist en inspirerend schrijver

Anton de Kom, wij slaven van Suriname

Woensdag 24 april: speciale voorstelling bij het Herdenkingsjaar Slavernijverleden op de sterfdag van Anton de Kom. Regisseur Frank Zichem is te gast voor een korte inleiding en Q&A na afloop. De documentaire schetst niet alleen het levensverhaal van de inspirerende vrijheidsstrijder en schrijver Anton de Kom, maar ook de geschiedenis van Suriname en de slavernij.

Klap uit  

Kinderfilm in de meivakantie

Op avontuur met de twee helden

Vos en haas redden het bos

Uil is kwijt en midden in het bos ligt plotseling een groot meer. Vos en Haas gaan uitzoeken wat er aan de hand is en ontdekken een onderwaterwereld van de slimme Bever – Komisch, hartverwarmend avontuur voor kinderen vanaf 6 jaar.

Frans luchtig drama

uitdagend beroep, bevlogen leraren

Un métier sérieux

Luchtig-realistisch drama schetst een serieus maar tegelijk warm portret van het Franse onderwijs en het wel en wee van een groep bevlogen docenten. Een mooi beroep, niet altijd makkelijk maar de leraren laten elkaar nooit in de kou staan. Met een handvol Franse filmsterren waaronder François Cluzet (Intouchables).

Kinderfilm in de meivakantie

Spannende muizen avonturen

Het muizenhuis - Sam & Julia in de bioscoop

Een compilatie van acht afleveringen waarvan zes nooit eerder zijn vertoond. De muizen Sam en Julia beleven spannende avonturen in het Muizenhuis. Een leuke poppenanimatie met waardevolle lessen over vriendschap en verdraagzaamheid voor kinderen vanaf 4 jaar.

Nederlandse road-movie

Met elkaar terug in de tijd

De terugreis

Nostalgie, een lach en een traan in deze heerlijke Nederlandse feelgood roadmovie met Martin van Waardenberg en Leny Breederveld. Jaap en Maartje zijn al bijna 50 jaar samen. Nu is het tijd om nog één laatste keer naar Spanje af te reizen. Dat gaat echter niet van een leien dakje. Een kleine Odyssee vol ontroerende en grappige situaties waarin onze helden uiteindelijk de eindbestemming halen èn elkaar terugvinden.

Klap uit  

Beste actrice en scenario

Kleurrijk leven aan de Tiber

El Paraíso

Julio is bijna veertig. Hij woont nog altijd bij zijn charismatische moeder aan de rand van Rome, waar ze met illegale handel de eindjes aan elkaar knopen. Hun band is hecht en liefdevol maar ook ambivalent. Ze delen decennia aan herinneringen maar misschien niet dezelfde dromen. Een warme, levendige film vol onverwachte wendingen en kleurrijk zoals het leven nu eenmaal is. Overtuigend acteerwerk van beide acteurs. Prijs voor beste actrice en beste scenario in Venetië.

Klap uit  

Italiaanse bioscoophit

Huisvrouw in naoorlogs Rome

C'è ancora domani

De Italiaanse vrouw anno 1946 is het onderwerp van deze hoopvolle tragikomedie die terecht de bestbezochte film van Italië van 2023 werd. Debuterend regisseur Paola Cortellesi, die zelf een onderdrukte Romeinse huisvrouw vertolkt, maakte opmerkelijke keuzes: hedendaagse popsongs onderbreken het verhaal dat ze sfeervol vastlegde als een zwart-wit tv-drama en dat boordevol zit met nostalgie, knipogen en (ook grappige) details van het Italiaanse (familie)leven. Plus een onverwachte finale.

Klap uit  

eenmalig: Movies that Matter

De buurt in tegen geweld

The Body Politic

Dinsdag 30 april: deze maand een documentaire die de jonge burgemeester van Baltimore volgt, een arme stad die gebukt gaat onder een epidemie van dodelijk geweld. Hij wil het over een heel andere boeg gooien met een bijzondere en bewerkelijke aanpak, waarvoor hij bovendien van anderen geen ondersteuning krijgt. Aansluitend een nagesprek over de situatie in Gouda.

Klap uit  

Elke derde vrijdag van de maand (9x)

Een bonte mix van mooie en actuele films

Filmclub 2023/2024

(besloten)

Het Filmhuis heeft een eigen Filmclub – of eigenlijk twee: elke derde vrijdag van de maand, één op de ochtend en één op de middag. Telkens met een nieuwe film, iets lekkers en gezellig napraten in de foyer. Alleen bij het begin van het seizoen kunt u instappen.