Maria Montessori

La nouvelle femme

Tijden en tickets

historisch drama

Haar tijd ver vooruit

Deze fraaie historische biopic beperkt zich tot haar tijd in Rome, waarin Maria Montessori (Jasmine Trinca) tot haar invloedrijke onderwijsmethode kwam. Het waren baanbrekende jaren waarin zij in Italië als (eerste vrouwelijke) arts, pedagoog en schoolvernieuwer al observerend haar opvattingen over de menselijke ontwikkeling vormgaf. In de toen volledig door mannen gedomineerde wereld was het vanzelfsprekend dat zij als vrouw en helemaal als wetenschapper niet serieus genomen werd door haar vakgenoten. De onafhankelijke Maria was daarbij ook nog eens een bewust alleenstaande moeder, wat volledig onacceptabel was in die dagen. Maar ze had niet voor niets gestudeerd en het huwelijk zou haar degraderen tot huisvrouw, terwijl zij zich verder wilde wijden aan haar carrière. Dat verklaart ook de oorspronkelijke titel van de film, La nouvelle femme.

In de film komt, als (fictieve) tegenpool, de Franse courtisane Lily (Leïla Bekhti) op haar pad. De intellectueel en de salondame hebben elkaar veel te bieden. Voor beiden is zelfstandigheid bovendien noodzaak. Maria Montessori is een liefdevol portret en eerbetoon aan een grensverleggende vrouw met een scherp oog voor leerprocessen en -problemen, die zich lange tijd onbegrepen voelde. Haar inzichten zouden het onderwijs voor altijd veranderen, niet in het minst ook in Nederland, waar ze vanaf de jaren dertig woonde en begraven is.

Léa Todorov, FRA 2023 - 100 min
drama met: Jasmine Trinca, Leïla Bekhti, Emily di Ronza

Filmkrant

Inspirerend, meeslepend, perfect geacteerd en precies lang genoeg. Maria Montessori is een prettige verrassing – een ingetogen film die laat zien dat hedendaagse verworvenheden niet vanzelfsprekend zijn.”

Volkskrant

Maria Montessori geeft weinig uitleg bij die pedagogische vernieuwingen, maar laat de kijker het — heel toepasselijk — zelf ontdekken.”

VPRO cinema

Vaardig verteld drama met een interessante insteek, over een te weinig bekend hoofdstuk uit de geschiedenis van vrouwen- en kinderrechten.”

NRC

De ideeën van Maria Montessori leven nog” – “De biopic ‘Maria Montessori’ richt zich op de tijd dat ze haar methode ontwikkelde in Rome.”

Trouw

Montessori staat ook pal voor vrouwenrechten.” – “Wees de heldin van je eigen verhaal.”

nieuw

Een familie houdt van film

The Movie Teller

La contadora de películas

Nieuw vanaf filmweek 25: nostalgische romanverfilming over de magie van de cinema en verhalen vertellen in het Chili van de vroege jaren zeventig, van Lone Scherfig, de Deense regisseuse van arthouse-hit Italian for Beginners.

natuur-documentaire

De rivier is iemand

I Am the River, The River is Me

Slechts vier voorstellingenNed Tapa, Maori-voogd van de Whanganui-rivier in Nieuw-Zeeland, zakt in vijf dagen met twee kano's zijn wonderschone rivier af met enkele waterwetenschappers en natuurbeschermers, en twee Aboriginals. Onderweg vertelt hij met humor en hoop over de natuur, zijn gemeenschap en het wereldbeeld van de Maori.

western maar anders

Bloemen in de woestenij

The Dead Don't Hurt

Prachtig spel van Vicky Krieps en Viggo Mortensen (tevens regisseur) in deze eigenzinnige variatie op de western. Een mooie tragedie in het droge 19e-eeuws Nevada rond twee onafhankelijke zielen, een wat oudere boer/veteraan en een Franstalige bloemenverkoopster, die als een blok voor elkaar vallen.

Sundance Festival Favorite

Iedereen heeft potentie

Radical

Waargebeurd Mexicaans onderwijs-drama over een achtergestelde basisschool en een idealistische, tegendraadse onderwijzer. Hij weet in zijn leerlingen het beste naar boven te brengen. Heerlijk opbeurend verhaal met een ontwapenende cast.

Surinaams slavernijverleden

Verhalen van de marrons

Stones Have Laws

Dee Sitonu A Weti

De drie (co-)filmmakers zijn te gast voor een Q&A bij hun bijzondere productie, gemaakt samen met en over marrons in de Surinaamse binnenlanden. Zij zijn de nakomelingen van Afrikanen die de slavernij op de Nederlandse plantages zijn ontvlucht en leven nog steeds verbonden met natuur en aarde, letterlijk en figuurlijk veraf van de westerse wereld. Eenmalige voorstelling i.h.k.v. het Herdenkingsjaar slavernijverleden.

Klap uit  

De nieuwe Guadagnino

Game, Set and Match

Challengers

Luca Guadagnino (Call Me by Your Name) pakkende portret van de strijd tussen drie mensen die bezeten zijn van tennis. Rond één verhitte en razendknap vastgelegde wedstrijd vermengd met flashbacks, zien we hoe Josh O’Connor, Mike Faist en Zendaya elkaar tegelijkertijd aantrekken, afstoten en tot elkaar veroordeeld zijn.

Tien jaar na Ventoux

Vriendschap en een bouwval

Laatste ronde

De vier wielervrienden uit Ventoux treffen elkaar tien jaar later opnieuw. Ze zijn ouder (en wat strammer) en vrouw en kinderen zijn het huis uit. Wat nu met het leven? Ze gaan wat morrend samen een charmante bouwval in een Belgisch dorpje omtoveren tot bistro. Leuk plan maar ondertussen blijkt dat ook hun vriendschap wel een opknapbeurt kan gebruiken. 

Klap uit  

Elke derde vrijdag van de maand (9x)

Een bonte mix van mooie en actuele films

Filmclub 2023/2024

(besloten)

Het Filmhuis heeft een eigen Filmclub – of eigenlijk twee: elke derde vrijdag van de maand, één op de ochtend en één op de middag. Telkens met een nieuwe film, iets lekkers en gezellig napraten in de foyer. Alleen bij het begin van het seizoen kunt u instappen. 

Alle films en voorstellingen

Via homepage en de filmagenda

Hoe vind ik mijn film?

Op de Homepage staan alle films. In de Filmagenda vind je alle voorstellingen voor vandaag en morgen waar je kunt doorklikken naar het overzicht van alle dagen. Met het kalendertje spring je meteen naar een bepaalde datum. En als achtervang is er een zoekfunctie.

Lees verder