Manas

Tijden en tickets

eenmalig • Q&A

ma. 24 mrt: Movies that Matter + Q&A

Dromen van/ vechten voor vrijheid

Nagesprek met Mandy Slijpen van Stichting Wij zijn M
 

NB: Engels ondertiteld

Met kwetsbaarheid en ongelooflijke moed confronteert een Braziliaans meisje het systeem dat haar en alle vrouwen onderdrukt. Diep in de Amazone groeit de 13-jarige Tielle op met dromen die geïnspireerd zijn door de ontsnapping van haar oudere zus. Naarmate ze ouder wordt, beginnen de illusies waaraan ze zich vastklampt af te brokkelen en onthult zich een wereld van diepgewortelde uitbuiting en misbruik. Vastbesloten om haar jongere zus te beschermen en hun toekomst te veranderen, durft ze de machten uit te dagen die de vrouwen in haar gemeenschap onderdrukken, in een aangrijpend onderzoek naar veerkracht en verzet.

Universele problematiek

Manas is een film die de diepgewortelde kwesties van vrouwenrechten en de rechten van kinderen en jongeren in een Braziliaanse context belicht. Door gebruik te maken van intieme cameravoering en een langzame, zorgvuldig opgebouwde vertelstijl, slaagt de film erin de diepgewortelde conflicten binnen het gezin en de gemeenschap zichtbaar te maken. De stille communicatie, de gefragmenteerde blikken en de subtiele maar krachtige symboliek geven ons een kijkje in een wereld waarin zowel vrouwen als jongeren dagelijks strijden tegen onrecht en onderdrukking. Manas is geproduceerd door Oscarwinnaar Walter Salles (I'm Still Here) en door de gebroeders Dardenne (Rosetta, Le gamin au vélo). 

Gastspreker

Na de film doorbreekt Mandy Slijpen, theatermaker, acteur en oprichter van de stichting Wij zijn M, de stilte die vaak heerst rond het thema kindermisbruik, ook in Nederland.
  

Marianne Brennand, BRA/PRT 2024 - 101 min
documentaire met:

nieuw • mozaïekfilm

Hoe iets van het leven te maken

De idylle

Mooi gemaakte tragikomische mozaïek-vertelling over zes getroebleerde mensen, met een sterke rol van Hadewych Minis. Elk worstelt met het leven en eenzaamheid. Een drama dat existentiële onderwerpen lichtvoetig weet te brengen, ontroert en absurditeit vindt in het dagelijks leven.

de nieuwe Mike Leigh

Ontembare en onverklaarbare boosheid

Hard truths

Sober en indrukwekkend meesterwerk van veteraan Mike Leigh verhaalt over een vreselijke depressie van een Londense moeder en echtgenote, die niet met het leven overweg kan. Oscar-waardige hoofdrol van Marianne Jean-Baptiste is grappig-wrang en aangrijpend. 

Verrukkelijke stop-motion

Eenzaamheid (en slakken) achter je laten

Memoir of a Snail

Verrukkelijke stop-motion en emotioneel gelaagde tragikomedie ineen, vol visuele humor en sterke dialogen. De kwetsbare ‘hoarder’ Grace Pudel zit (en zat) het niet mee in het leven, maar haar hoogbejaarde en zeer excentrieke vriendin Pinky biedt haar misschien de kracht alles te doorbreken.

Architectonisch epos

Monumentale dromen

The Brutalist

Twee Oscars voor dit mythische, 3 uur en 35 minuten durende epos over een Joodse Holocaust-overlever (Adrien Brody), die in de VS als architect met zijn autocratische mecenas een brutalistisch monument op een berg wil bouwen.

portret van een diva

De tragische schoonheid van ‘La Callas’

Maria

Angelina Jolie speelt de iconische operadiva Maria Callas in de laatste week van haar complexe leven, in haar luxe appartement in Parijs. Met waanbeelden door medicijngebruik, mijmeringen over haar grote liefde en een haperende stem.

IJzige familie-thriller

Vader en zoon tussen bergreuzen

Alpha.

Gijs Scholten van Aschat en zijn zoon Reinout spelen een (gelijknamige) vader en zoon in een ijzig spannende familie-thriller in de besneeuwde Alpen, prachtig en beklemmend gevangen in een bijna vierkant beeldformaat…

drie oscar-nominaties

Zware jongens op het podium

Sing Sing

Drie Oscar-nominaties voor dit inspirerende, waargebeurde verhaal rond een theatergroep in een Amerikaanse gevangenis. Over veerkracht, menselijkheid en de transformerende kracht van kunst, vertolkt door een onvergetelijke cast van voormalige gevangenen.

geschiedenis in beelden

De ziel van Joods Amsterdam

Nesjomme

Fraai verhaal van Joods Amsterdam tussen de twee wereldoorlogen, verteld met veelal onbekende archiefbeelden, aan elkaar geregen met brieven naar Indië, voorgelezen door Rifka Lodeizen.