Made in Ethiopia

Tijden en tickets

eenmalig • Eng. ond. • Q&A

wo. 22 jan: Movies that Matter

Chinees kapitalisme in Afrika

Nagesprek met globale markt-expert Jeroen van Wijk

NB: Engels ondertiteld

In Dukem, een stad gelegen in het hart van Ethiopië, ligt een enorm industriepark dat sinds 2008 door Chinese investeerders is gebouwd. Motto, algemeen-directeur van het park, is een vrouw van aanzien, maar toch moet ook zij alle zeilen bijzetten om de volgende, enorme uitbreiding gerealiseerd te krijgen. Met die uitbreiding zijn 30.000 banen gemoeid, maar het zal het park ook laten grenzen aan een stoffig boerenstadje, waar het leven van de mensen nog bepaald wordt door de wisseling van de seizoenen. Wat zijn de gevolgen van dit alles?

Filmmakers Xinyan Yu en Max Duncan volgden vier jaar lang dit hele proces, wat resulteerde in deze genuanceerde film over de vele tegenstellingen die hierbij een rol spelen: tussen de Chinezen en de Ethiopiërs, tussen stad en platteland, tussen man en vrouw en vooral tussen winst gedreven zakelijkheid en in het land gewortelde traditie. Motto geeft haar kijk op de dingen, net als fabrieksarbeidster Beti, die hoopt op een betere toekomst en geconfronteerd wordt met zware werkomstandigheden en een laag loon. En dan is er nog boerin Workinesh van wie land onteigend is voor de groei van het park.

De film roept allereerst de vraag op welke voor- en nadelen verbonden zijn aan deze manier van investeren in een land als Ethiopië. Wordt de bevolking hier beter van en wat zou er gebeuren als je niets zou doen? Maar de film roept ook de vraag op naar de omvang van Chinese investeringen in andere landen. Hoe groot is de invloed van China wereldwijd? En welke rol speelt Nederland in dit verhaal?

Na de film

In een nagesprek gaat onlangs gepensioneerd universitair hoofddocent Jeroen van Wijk in op deze thema’s en zal vragen uit de zaal beantwoorden. Hij was werkzaam bij de leerstoel Global Value Chain and Partnerships bij de Maastricht School of Management en is co-auteur van het boek ‘The China-led Belt and Road Initiative and its Reflections – The Crisis of Hegemony and Changing Global Orders’.

Movies that Matter on Tour

Van oktober t/m mei vertonen we elke maand een speciale, vaak spraakmakende fictiefilm of documentaire, soms ook animatie. Deze zijn geselecteerd uit de vele films van het jaarlijkse mensenrechten-filmfestival in Den Haag en zetten aan tot nadenken, daarin geholpen door een inleiding, Q&A of discussie, vaak met een speciale gastspreker.

De getoonde films schijnen hun licht op allerlei maatschappelijke kwesties, niet altijd op de grote onderwerpen uit het nieuws. Vaak tonen ze juist onbekende, zelfs onvermoede vormen van onrecht, ongelijkheid en vrijheidsbeperking. En dat op alle continenten en soms ook uit andere tijden.

Xinyan Yu Max Duncan, CAN 2024 - 91 min
documentaire met:

muziek-documentaire

Over de schepper van Canto Ostinato

De eeuw van Simeon ten Holt

Intieme documentaire over de Nederlandse componist Simeon ten Holt. Zijn bekendste werk, de Canto Ostinato komt natuurlijk aan bod, maar ook ander werk in mooie uitvoeringen, en via archiefmateriaal en via de vrouwen in zijn leven krijgen we een beter beeld van deze bijzondere kunstenaar.

Duitse liefdesgeschiedenis

‘Rote Kapelle’

In Liebe, eure Hilde

Bewogen liefdesgeschiedenis in 1942 rond de timide Berlijnse Hilde die verliefd wordt op de bevlogen Hans, die lid blijkt te zijn van verzetsgroep ‘Rote Kapelle’. Na een heerlijk gelukkige zomer grijpt de Gestapo echter in…

Roemeens debuut

Totalitaire komedie

The New Year That Never Came

Komisch drama rond de levens van zes gewone Roemenen in hun volgens de officiële lezing gelukkige socialistische heilstaat. In de (soms absurde) praktijk was dat behoorlijk anders. En in de laatste decemberdagen van Ceauşescu’s dictatuur, in 1989, zien we hoe deze van het ene op het andere moment kon imploderen.

Muzikale biopic

chansonnier in hart en nieren

Monsieur Aznavour

Levendige muzikale biopic van de iconische Frans-Armeense zanger, songwriter en acteur Charles Aznavour. Tegen veler verwachting in groeide Charles door zijn talent en doorzettingsvermogen uit tot een van de beroemdste chansonniers aller tijden met zijn intieme en tijdloze songs.

Pedro Almodóvar

Julianne en Tilda vieren het leven

The Room Next Door

Winnaar van de Gouden Leeuw in Venetië. Oogstrelend en ingetogen (engelstalig) drama van Pedro Almodóvar met Julianne Moore en Tilda Swinton. Zij voeren gesprekken over leven en sterven en vriendschap in, zoals altijd bij Almodóvar, heerlijk kleurrijk gestileerde decors vol modern design. 

mini documentairefestival

Prijswinnaars, met soep en broodjes

Best of IDFA 2024 on Tour

Zaterdag 1 maart — Jaarlijkse festivaldag met een selectie uit het laatste Internationale Documentaire Festival Amsterdam. Een hele middag genieten van vier prijswinnende films met in de pauzes soep en broodjes voor een schappelijke prijs.

prijswinnende animatie

Een capibara aan het roer…

Flow

Meesterwerk zonder mensen en woorden, is één van de mooiste animatie(speel)films van het jaar. Een odyssee van vijf dieren in een zeilboot, door een wonderschone overstroomde wereld. 

Ierse Oscar-favoriet

Compassie tegen de stroom in

Small Things Like These

In de jaren tachtig, in een Iers stadje botst de introverte maar gewetensvolle kolenhandelaar in stilte, maar niet minder heftig, met de almachtige Katholieke kerk. Een kerstverhaal van de schrijfster van het vorig jaar succesvolle Quiet Girl. En grote Oscar-kanshebber dankzij acteur Cillian Murphy (Oppenheimer).

DJ + film @PopMonument

muziek bij Oekraïense klassieker

DJ + De man met de camera

Людина з кіноапаратом (Ljoedyna z kinoaparatom)

Kom vrijdagavond 14 februari naar het Filmhuis voor deze baanbrekende zwijgende filmklassieker in combinatie met een moderne soundtrack live in de filmzaal gedraaid door DJ KLUMSI. Een reprise van de Open Air-voorstelling afgelopen september bij SoWhat!, nu als onderdeel van PopMonument Gouda (zaterdagavond 15 februari op diverse locaties in de stad).

Klap uit  

Muziekfilm @Popmonument

Iers-Gaelische hiphop-biopic

Kneecap

Eenmalig te zien op zaterdagmiddag 15 februari als onderdeel van PopMonument Gouda. Spetterende biopic over het in hun moedertaal rappende rebelse trio Kneecap in Belfast. Kneecap speelt zichzelf en laten een wereldwijde strijdkreet horen ter verdediging van hun cultureel erfgoed.

Film

Dial Q Filmquiz - 11e editie

Hou je van film? En van een quizje op z’n tijd? Goed nieuws: de leukste filmquiz van Nederland komt zondagmiddag 16 februari voor de derde keer naar Gouda met een kersverse editie. Heb jij al kaartjes?