Made in Ethiopia

Tijden en tickets

geen voorstellingen op het programma

wo. 22 jan: Movies that Matter

Chinees kapitalisme in Afrika

Nagesprek met globale markt-expert Jeroen van Wijk

NB: Engels ondertiteld

In Dukem, een stad gelegen in het hart van Ethiopië, ligt een enorm industriepark dat sinds 2008 door Chinese investeerders is gebouwd. Motto, algemeen-directeur van het park, is een vrouw van aanzien, maar toch moet ook zij alle zeilen bijzetten om de volgende, enorme uitbreiding gerealiseerd te krijgen. Met die uitbreiding zijn 30.000 banen gemoeid, maar het zal het park ook laten grenzen aan een stoffig boerenstadje, waar het leven van de mensen nog bepaald wordt door de wisseling van de seizoenen. Wat zijn de gevolgen van dit alles?

Filmmakers Xinyan Yu en Max Duncan volgden vier jaar lang dit hele proces, wat resulteerde in deze genuanceerde film over de vele tegenstellingen die hierbij een rol spelen: tussen de Chinezen en de Ethiopiërs, tussen stad en platteland, tussen man en vrouw en vooral tussen winst gedreven zakelijkheid en in het land gewortelde traditie. Motto geeft haar kijk op de dingen, net als fabrieksarbeidster Beti, die hoopt op een betere toekomst en geconfronteerd wordt met zware werkomstandigheden en een laag loon. En dan is er nog boerin Workinesh van wie land onteigend is voor de groei van het park.

De film roept allereerst de vraag op welke voor- en nadelen verbonden zijn aan deze manier van investeren in een land als Ethiopië. Wordt de bevolking hier beter van en wat zou er gebeuren als je niets zou doen? Maar de film roept ook de vraag op naar de omvang van Chinese investeringen in andere landen. Hoe groot is de invloed van China wereldwijd? En welke rol speelt Nederland in dit verhaal?

Na de film

In een nagesprek gaat onlangs gepensioneerd universitair hoofddocent Jeroen van Wijk in op deze thema’s en zal vragen uit de zaal beantwoorden. Hij was werkzaam bij de leerstoel Global Value Chain and Partnerships bij de Maastricht School of Management en is co-auteur van het boek ‘The China-led Belt and Road Initiative and its Reflections – The Crisis of Hegemony and Changing Global Orders’.

Movies that Matter on Tour

Van oktober t/m mei vertonen we elke maand een speciale, vaak spraakmakende fictiefilm of documentaire, soms ook animatie. Deze zijn geselecteerd uit de vele films van het jaarlijkse mensenrechten-filmfestival in Den Haag en zetten aan tot nadenken, daarin geholpen door een inleiding, Q&A of discussie, vaak met een speciale gastspreker.

De getoonde films schijnen hun licht op allerlei maatschappelijke kwesties, niet altijd op de grote onderwerpen uit het nieuws. Vaak tonen ze juist onbekende, zelfs onvermoede vormen van onrecht, ongelijkheid en vrijheidsbeperking. En dat op alle continenten en soms ook uit andere tijden.

Xinyan Yu Max Duncan, CAN 2024 - 91 min
documentaire met:

nieuw • plattelandsdrama

Kaas maken in de Jura

Vingt Dieux

Winnaar van een César voor beste debuut en een enorme filmhit in Frankrijk. In dit warme en authentieke portret van jonge boeren en hun cultuur in de Jura hoopt wildebras Totone op de hoofdprijs van een kaaswedstrijd voor de beste Comté van de regio.

verwacht vanaf filmweek 18

zo spannend als een spionagethriller

Ghost Trail

Spannend drama weet op een verhelderende manier spionagethriller en vluchtelingendrama samen te brengen. De jonge Syriër Hamid maakt deel uit van een geheime organisatie die probeert de bewaker uit zijn gevangenenkamp op te sporen.

literatuurverfilming

Wraak en liefde

Le comte de Monte-Cristo

Wervelend en weelderig vormgegeven kostuumdrama naar de beroemde roman van Alexandre Dumas waarin de bedrogen held na decennia gevangenschap schatrijk naar Frankrijk terugkeert, zinnend op zoete wraak.

zondagavond 4 mei - docu eenmalig

Filmmaker in oorlogstijd

De propagandist

Vanwege Dodenherdenking vertonen we eenmalig deze bijzondere documentaire over de opkomst en ondergang van de Nederlandse filmmaker Jan Teunissen (1898-1975) die tijdens de Tweede Wereldoorlog uitgroeide hij tot de machtigste man in de Nederlandse filmindustrie. 

verwacht vanaf speelweek 18

De psyche van een collaborateur

Quisling – The Final Days

Psychologisch portret van de laatste maanden in het leven van Vidkun Quisling, minister-president van Noorwegen tijdens de bezetting. Quisling, openlijk bewonderaar van Hitler, vormde vanaf april 1940 een regering en collaboreerde met de Duitse bezetters.

Italiaanse familiekroniek

Liefde in de bergen

Vermiglio

Prachtige Italiaanse familiekroniek in een afgelegen bergdorpje hoog in de Alpen. In vier seizoenen volgen we het gezin van de dorpsonderwijzer en dochter Lucia. Veelbelovend regisseur Maura Delpero putte uit haar eigen familiegeschiedenis.

muzikale feelgoodfilm

verbroederende muziek

En fanfare

In dit komische drama ontdekt een gerenommeerd dirigent dat hij geadopteerd is maar ook dat hij een jongere broer heeft in een fabrieksstad, mét een uitzonderlijk muzikaal talent. Hun ontmoeting is het begin van een sociaal en muzikaal avontuur.

Braziliaanse geschiedenis

Opboksen tegen de dictatuur

I'm Still Here

Ainda Estou Aqui

Oscar voor Beste buitenlandse film voor dit historische drama uit Brazilië, is een intiem en zorgvuldig portret van het gelukkige gezin van congreslid Rubens Paiva die in 1971 plots wordt opgepakt, om nooit mee terug te keren.

politieke thriller

Maatschappij en gezin in Teheran

The Seed of the Sacred Fig

De Oscar voor Beste buitenlandse film ging dit jaar net niet naar dit familiedrama dat uitmondt in een verpletterende politieke thriller binnen het gezin van een jonge onderzoeksrechter dat onder druk komt te staan door studentenprotesten.

kinderfilm in de Mei-vakantie

Prentenboeken komen tot leven

Vogelhuis-verhaaltjes

In de mei-vakantie komen illustraties van prachtige prentenboeken tot leven. Negen verhaaltjes voor kinderen verzameld in 45 minuten geanimeerde beelden over vogeltjes die vliegen, fluiten, tsjilpen en die bijzondere avonturen beleven.