Laatste ronde

Tijden en tickets

Tien jaar na Ventoux

Vriendschap en een bouwval

In succesfilm Ventoux vonden vier trouwe fietsvrienden elkaar na dertig jaar terug, dankzij een jeugdliefde en de gelijknamige legendarische berg. In dit vervolg is het bonte stel tien jaar ouder, grijzer en wat strammer (net als de acteurs zelf) en verkeren ze een beetje in limbo, want vrouwen en kinderen zijn het huis uit en waarheen moet het nu met het leven? Fietsen doen ze deze keer wat minder, ook omdat ze samen klussen aan een charmante bouwval in een Belgisch dorpje. Die heeft nog heel wat liefde nodig voordat de fantastische bistro waar ze van dromen open kan. En hun vriendschap, zo wordt al snel duidelijk, kan eigenlijk ook best een opknapbeurt gebruiken. Voor het allemaal zover is, moet nog menig muurtje worden geslecht in het pand en tussen de voormalige cokedealer, de reisbureauhouder, de journalist en de frauderende ex-hoogleraar …

Boris Paval Conen, NLD 2024 - 94 min
drama met: Wim Opbrouck, Wilfried de Jong, Leopold Witte, Reinout Bussemaker

Filmkrant

De verbouwing blijkt een slim bedachte katalysator voor allerhande kleine en grote conflicten. Komische, onhandige bouwblunders wisselen al snel de bloedserieuze ernst af van oud zeer en de harde werkelijkheid.”

NRC

Eeuwige knullen [zijn het], speels, onhandig, direct en een beetje kinderachtig.”

Volkskrant

In Laatste ronde wordt veel verteld tussen de regels. De toon is onderkoeld, niet ieder sentiment wordt voorgekauwd. Dat is fijn, vooral omdat de acteurs met weinig woorden op hun best zijn.”

Parool

De vier mannen uit Ventoux verbouwen in dit vervolg, Laatste ronde, een pand in België en reflecteren wederom op hun vriendschap.”

nieuw

Een familie houdt van film

The Movie Teller

La contadora de películas

Nieuw vanaf filmweek 25: nostalgische romanverfilming over de magie van de cinema en verhalen vertellen in het Chili van de vroege jaren zeventig, van Lone Scherfig, de Deense regisseuse van arthouse-hit Italian for Beginners.

natuur-documentaire

De rivier is iemand

I Am the River, The River is Me

Slechts vier voorstellingenNed Tapa, Maori-voogd van de Whanganui-rivier in Nieuw-Zeeland, zakt in vijf dagen met twee kano's zijn wonderschone rivier af met enkele waterwetenschappers en natuurbeschermers, en twee Aboriginals. Onderweg vertelt hij met humor en hoop over de natuur, zijn gemeenschap en het wereldbeeld van de Maori.

western maar anders

Bloemen in de woestenij

The Dead Don't Hurt

Prachtig spel van Vicky Krieps en Viggo Mortensen (tevens regisseur) in deze eigenzinnige variatie op de western. Een mooie tragedie in het droge 19e-eeuws Nevada rond twee onafhankelijke zielen, een wat oudere boer/veteraan en een Franstalige bloemenverkoopster, die als een blok voor elkaar vallen.

Sundance Festival Favorite

Iedereen heeft potentie

Radical

Waargebeurd Mexicaans onderwijs-drama over een achtergestelde basisschool en een idealistische, tegendraadse onderwijzer. Hij weet in zijn leerlingen het beste naar boven te brengen. Heerlijk opbeurend verhaal met een ontwapenende cast.

Surinaams slavernijverleden

Verhalen van de marrons

Stones Have Laws

Dee Sitonu A Weti

De drie (co-)filmmakers zijn te gast voor een Q&A bij hun bijzondere productie, gemaakt samen met en over marrons in de Surinaamse binnenlanden. Zij zijn de nakomelingen van Afrikanen die de slavernij op de Nederlandse plantages zijn ontvlucht en leven nog steeds verbonden met natuur en aarde, letterlijk en figuurlijk veraf van de westerse wereld. Eenmalige voorstelling i.h.k.v. het Herdenkingsjaar slavernijverleden.

Klap uit  

De nieuwe Guadagnino

Game, Set and Match

Challengers

Luca Guadagnino (Call Me by Your Name) pakkende portret van de strijd tussen drie mensen die bezeten zijn van tennis. Rond één verhitte en razendknap vastgelegde wedstrijd vermengd met flashbacks, zien we hoe Josh O’Connor, Mike Faist en Zendaya elkaar tegelijkertijd aantrekken, afstoten en tot elkaar veroordeeld zijn.

historisch drama

Haar tijd ver vooruit

Maria Montessori

La nouvelle femme

Dit fraaie historische drama speelt in de baanbrekende periode rond 1900 in Rome, waarin we Maria Montessori zien als een voor die tijd enorm onafhankelijke vrouw, die toen de basis legde voor een geheel nieuwe kijk op onderwijs en voor haar eigen leven. 

Elke derde vrijdag van de maand (9x)

Een bonte mix van mooie en actuele films

Filmclub 2023/2024

(besloten)

Het Filmhuis heeft een eigen Filmclub – of eigenlijk twee: elke derde vrijdag van de maand, één op de ochtend en één op de middag. Telkens met een nieuwe film, iets lekkers en gezellig napraten in de foyer. Alleen bij het begin van het seizoen kunt u instappen.