La chimera

Tijden en tickets

Slot Italië-trilogie

Een bont stel grafschenders

De Britse kunsthistoricus Arthur (Josh O'Connor uit The Crown) sluit zich in de jaren tachtig in Riparbella (aan de Toscaanse kust) aan bij een bonte bende schavuiten, zoals Fellini ze had kunnen neerzetten. Zijn zesde zintuig is goud waard, want daarmee leidt hij deze kunstrovers naar Etruskische grafkamers. De droevige Arthur heeft meer met de oude kunst dan met kunstroof. Maar de sfeer van oude geesten doet hem ook wegdromen naar zijn verloren, ongrijpbare liefde Beniamina. Tussendoor trekt hij op met haar moeder (Isabella Rossellini) die in haar rolstoel een groot vervallen landhuis bestiert en in die vergane glorie jonge zangeressen opleidt. Alice Rohrwacher (Lazzaro felice, Le meraviglie) mengt dergelijke voor haar karakteristieke ingrediënten tot een fascinerend schelmenavontuur in een van geschiedenis doordrenkt Italië, met sociaal drama, aardsheid, gekweld verlangen en dromerige romantiek.

Alice Rohrwacher, ITA 2023 - 130 min
drama met: Josh O'Connor, Isabella Rossellini, Alba Rohrwacher

Volkskrant

Schiet recht het hart in” – “Over de liefde als verborgen kunstschat, op een opgewekte, toegankelijke manier” – “Alice Rohrwacher heeft slechts luttele ogenblikken nodig om duidelijk te maken dat we in geen enkel ander universum dan het hare zijn beland.”

VPRO cinema

Afgezien van een onweerstaanbaar schelmenverhaal, ook een aangrijpend drama over verlies en verwerking.”

NRC

Een wolk van een magisch-realistische avonturenfilm over een onbereikbare liefde”

The Guardian

De nieuwe film van Alice Rohrwacher is een verleidende fantasie-komedie rond verloren liefde: kwetterend, rumoerig en [het leven] vierend in haar absoluut onderscheidende stijl.”

Filmkrant

De glorieuze afsluiter van een trilogie waarin Rohrwacher de identiteit van Italië onderzoekt.” – “Het is de pure romantiek van de dromers en de schimmenjagers die betovert.”

Sundance Festival Favorite

Iedereen heeft potentie

Radical

Waargebeurd Mexicaanse onderwijsdrama over een achtergestelde basisschool en een idealistische, tegendraadse onderwijzer. Hij weet in zijn leerlingen het beste naar boven te brengen. Heerlijk opbeurend verhaal met een ontwapenende cast.

Bestseller-verfilming

Vervlochten levens

The braid

Verfilming van bestseller De vlecht (door de schrijfster zelf) is een prachtig mozaïek-drama rond drie vrouwen op drie continenten. Canada, Italië en India zijn ver van elkaar verwijderd en toch raken hun levens vervlochten. Over verdriet, hoop en voor jezelf opkomen.

Movies that Matter

Cartoon-protest in India

Drawing a Line

Dinsdag 28 mei: In de laatste film van de Movies that Matter-reeks van dit seizoen vecht de Indiase cartooniste Rachita Taneja voor de vrijheid van meningsuiting met humor en eerlijkheid. De nabespreking is deze keer in de vorm van een gratis cursus cartoons tekenen! – NB: Nederlands ondertiteld

Historisch drama

De magie van een ritme

Boléro

Roaring twenties, Parijs. De extravagante Russische choreografe Ida Rubinstein vraagt Maurice Ravel de muziek voor een ballet te schrijven. Iets gewaagds, zinderend en erotisch. In dit prachtig geschoten historische drama zien we dat hij na lang ploeteren met een grensverleggend, ritmisch en opzwepend meesterwerk komt vol herhaling, dat iedereen kent: de Boléro

Klap uit  

Slavernijverleden

De wortels van discriminatie

Origin

Dinsdag 4 juni: speciale voorstelling bij het Herdenkingsjaar Slavernijverleden. Gerlinda Heywegen leidt de film in en bespreekt daarbij ook de bestseller van Pulitzerprijs-winnaar Isabel Wilkerson. In de film zien we hoe haar boek tot stand kwam met haar analyse van de samenhang tussen racisme, antisemitisme en het kastensysteem. Ze reist daarvoor van de VS naar Duitsland (en onderzoekt de Holocaust) en naar India in een periode die ook in haar persoonlijke leven zeer bewogen is. Nagesprek in de foyer met de heerlijke hapjes van Dushi.

Klap uit  

Nederlandse road-movie

Samen terug in de tijd

De terugreis

Nostalgie, een lach en een traan in deze heerlijke Nederlandse feelgood roadmovie met Martin van Waardenberg en Leny Breederveld. Jaap en Maartje zijn al bijna 50 jaar samen. Nu is het tijd om nog één laatste keer naar Spanje af te reizen. Dat gaat echter niet van een leien dakje. Een kleine Odyssee vol ontroerende en grappige situaties waarin onze helden uiteindelijk de eindbestemming halen èn elkaar terugvinden.

Klap uit  

Elke derde vrijdag van de maand (9x)

Een bonte mix van mooie en actuele films

Filmclub 2023/2024

(besloten)

Het Filmhuis heeft een eigen Filmclub – of eigenlijk twee: elke derde vrijdag van de maand, één op de ochtend en één op de middag. Telkens met een nieuwe film, iets lekkers en gezellig napraten in de foyer. Alleen bij het begin van het seizoen kunt u instappen.