:: Speciale voorstelling bij het Herdenkingsjaar Slavernijverleden. Regisseur Frank Zichem is te gast voor een korte inleiding en een Q&A na afloop.
KATIBO YE YE is een documentaire die schetst hoe het slavernijverleden tegenwoordig nog steeds doorwerkt. De in Suriname geboren, in Nederland wonende Clarence Breeveld wil graag de plekken bezoeken die zijn voorouders als slaven hebben afgelegd. Samen met regisseur Frank Zichem reist hij af naar Ghana en laat zich daar informeren over hoe en waar de slavenhandel plaatsvond. Breeveld is zichtbaar aangeslagen bij de zompige kerkers en de 'door of no return' van Cape Coast Castle. De ontmoeting met de 'sleuteldrager' van de machtige Ashantikoning verloopt ook niet zonder emoties. Bij Fort Elmina ontmoeten ze de Ghanees Stephen Korsah, die veel over de slavernijgeschiedenis in eigen land en in Europa weet, maar niets over eindpunt Suriname.
De roadmovie krijgt een vervolg als Korsah meereist naar Suriname. In de binnenlanden wordt hij begroet in het Kromanti, de taal uit zijn eigen geboortestreek. Zelfs de stoere Korsah is nu ontroerd. De wonden van de slavernij zijn bij lange na niet geheeld.
Regie: Frank Zichem
Met: Clarence Breeveld, Frank Zichem, Stephen Korsah
Informatie: 2023
Mooi gemaakte tragikomische mozaïek-vertelling over zes getroebleerde mensen, met een sterke rol van Hadewych Minis. Elk worstelt met het leven en eenzaamheid. Een drama dat existentiële onderwerpen lichtvoetig weet te brengen, ontroert en absurditeit vindt in het dagelijks leven.
Sober en indrukwekkend meesterwerk van veteraan Mike Leigh verhaalt over een vreselijke depressie van een Londense moeder en echtgenote, die niet met het leven overweg kan. Oscar-waardige hoofdrol van Marianne Jean-Baptiste is grappig-wrang en aangrijpend.
Verrukkelijke stop-motion en emotioneel gelaagde tragikomedie ineen, vol visuele humor en sterke dialogen. De kwetsbare ‘hoarder’ Grace Pudel zit (en zat) het niet mee in het leven, maar haar hoogbejaarde en zeer excentrieke vriendin Pinky biedt haar misschien de kracht alles te doorbreken.
Twee Oscars voor dit mythische, 3 uur en 35 minuten durende epos over een Joodse Holocaust-overlever (Adrien Brody), die in de VS als architect met zijn autocratische mecenas een brutalistisch monument op een berg wil bouwen.
Angelina Jolie speelt de iconische operadiva Maria Callas in de laatste week van haar complexe leven, in haar luxe appartement in Parijs. Met waanbeelden door medicijngebruik, mijmeringen over haar grote liefde en een haperende stem.
Gijs Scholten van Aschat en zijn zoon Reinout spelen een (gelijknamige) vader en zoon in een ijzig spannende familie-thriller in de besneeuwde Alpen, prachtig en beklemmend gevangen in een bijna vierkant beeldformaat…
Drie Oscar-nominaties voor dit inspirerende, waargebeurde verhaal rond een theatergroep in een Amerikaanse gevangenis. Over veerkracht, menselijkheid en de transformerende kracht van kunst, vertolkt door een onvergetelijke cast van voormalige gevangenen.
Fraai verhaal van Joods Amsterdam tussen de twee wereldoorlogen, verteld met veelal onbekende archiefbeelden, aan elkaar geregen met brieven naar Indië, voorgelezen door Rifka Lodeizen.