Het nieuwe seizoen van Movies that Matters opent met deze aangrijpende docu over een dokter uit Gaza, die in 2009 drie dochters verloor door een Israëlische granaat en sindsdien wereldwijd pleit voor vrede, menselijke waardigheid en de coëxistentie tussen Palestijnen en Israëliërs. Daarvoor werd hij genomineerd voor de Vredes-Nobelprijs. Na de film volgt een gesprek in de zaal met Dina Zbeidy, docent Rechten aan de Hogeschool Leiden, en Noa Schonmann, Assistent Professor aan de Universiteit Leiden. Achteraf is in de foyer gelegenheid tot napraten.
De Palestijnse dokter Izzeldin Abuelaish schreef in 2011 een bestseller over zijn leven in Gaza en over de dood van drie van zijn dochters, nadat een Israëlische granaat in 2009 hun slaapkamer raakt, tijdens de eerste Gaza-oorlog. De subtitel van het boek, “A Gaza Doctor's Journey on the Road to Peace and Human Dignity”, geeft al aan dat hij een ander pad volgt in het Palestijns-Israëlische conflict, zelfs na zijn persoonlijke tragedie. Hij wil niet haten, noch wraak zoeken. Hij beschrijft zijn verhaal en onderzoekt de geschiedenis van het conflict en roept daarnaast op tot vrede – “geweld roept geweld op en kweekt meer haat”.
Abuelaish groeide op in een vluchtelingenkamp in Gaza en studeerde medicijnen in Caïro, Londen en aan Harvard. In 2009 werkte hij als arts in een Israëlisch ziekenhuis (op de kraamafdeling). Hij was toen al betrokken bij de vredesbeweging en pleitte publiekelijk voor coëxistentie tussen Palestijnen en Israëliërs. In een wereldwijde campagne tegen haat verkondigt hij sindsdien zijn boodschap in het Engels, Arabisch en Hebreeuws. Hij werd geciteerd door Barack Obama en genomineerd voor de Nobelprijs voor de Vrede.
Desalniettemin wordt Abuelaish nog steeds achtervolgd door verdriet. Hij is ervan overtuigd dat hij uit respect voor zijn dochters, de Israëlische regering verantwoordelijk moet stellen voor de ongeprovoceerde aanval die zijn familie heeft vernietigd. I Shall Not Hate toont de (zwaar op de proef gestelde) tolerantie van een diep inspirerende man. Hij vraagt politieke leiders ‘de morele moed om te vermenselijken.’ De documentaire, waarin te zien is hoe Abuelaish sinds het verlies van zijn dochters zijn hele leven heeft gewijd aan het uitroeien van haat, won de publieksprijs op het Movies that Matter festival. Na de Hamas-aanval op 7 oktober 2023 en de oorlog in Gaza die daarop volgde, wijdt de dokter zich nog meer aan een perspectief op een gezamenlijke toekomst voor Palestijnen en Israëli's.
Movies that Matter on Tour
Van oktober t/m mei vertonen we elke maand een speciale, vaak spraakmakende fictiefilm of documentaire, soms ook animatie. Deze zijn geselecteerd uit de vele films van het jaarlijkse mensenrechten-filmfestival in Den Haag en zetten aan tot nadenken, daarin geholpen door een inleiding, Q&A of discussie, vaak met een speciale gastspreker.
De getoonde films schijnen hun licht op maatschappelijke kwesties maar niet altijd om de grote onderwerpen uit het nieuws. Vaak tonen ze juist onbekende, zelfs onvermoede vormen van onrecht, ongelijkheid en vrijheidsbeperking. En dat op alle continenten en soms ook uit andere tijden.