I Am the River, The River is Me

Tijden en tickets

laatste keer

natuur-documentaire

De rivier is iemand

Slechts vier voorstellingen, elke week één.

Al 150 jaar proberen de Maori rivieren in Nieuw-Zeeland te beschermen tegen de moderne wereld. Dat lukte voor het eerst in 2017, toen de Whanganui-rivier (juridisch) persoonsrechten kreeg. Deze meanderende documentaire volgt met hondje Jimmy zijn baasje Ned Tapa, de Maori-voogd van de rivier, die vijf dagen met twee kano's zijn Whanganui afzakt. Hij heeft enkele westerse waterwetenschappers en pleitbezorgers voor de natuur uitgenodigd, naast twee Australische Aboriginals.

Al varend komen allerlei onderwerpen, personages en gebeurtenissen aan bod. Ned praat losjes over het wereldbeeld van de Maori, die geen bezit kennen maar zich zien als rentmeesters van hun plek op aarde, waarin alles verbonden is: voorouders, bergen, land, water en lucht. Elk individu ziet zich in een omvangrijke context van historie, andere mensen, cultuur en geografie. En de rivier is een levend en spiritueel wezen, hun voorvader, die eeuwenlang door kolonisten en bedrijven in bezit is genomen, uitgebuit en vervuild. Ook de tijd van de kolonisatie komt hier en daar aan bod en de ontluisterende wreedheden jegens de bevolking, recentere misstanden en de blijvende ongelijkheid in het land. De Australische reisgenoten kunnen daarover meepraten. Uit Ned's verhalen putten zij hoop voor zichzelf en hún ‘gegijzelde’ rivieren. 

Het is een inspirerende tocht vol lichtheid en humor, dwars door adembenemende natuur en een gemeenschap die ver afstaat van kapitalisme en individualisme. Voor zowel de opvarenden als de kijker een frisse, helende ervaring met een aanstekelijk vertrouwen in het vermogen van de mens om het tij te keren, om elkaar te inspireren en te helpen.

Petr Lom, NLD/NOR 2024 - 88 min
documentaire met Ned Tapa

Filmkrant

Een louterende en oogstrelende reis waar je bijna uitgerust, mentaal verfrist en met hoop op een betere toekomst uit komt.”

NRC

Zowel de Maori als Aboriginals zijn eeuwenlang onderdrukt, gekleineerd en gediscrimineerd. Hun talen werden verboden, hun kinderen ontvoerd om westers opgevoed te worden.”

Volkskrant

I Am the River, the River Is Me’ volgt het weldadig kalme ritme van een trektocht over het water.”

nieuw

Een familie houdt van film

The Movie Teller

La contadora de películas

Nieuw vanaf filmweek 25: nostalgische romanverfilming over de magie van de cinema en verhalen vertellen in het Chili van de vroege jaren zeventig, van Lone Scherfig, de Deense regisseuse van arthouse-hit Italian for Beginners.

western maar anders

Bloemen in de woestenij

The Dead Don't Hurt

Prachtig spel van Vicky Krieps en Viggo Mortensen (tevens regisseur) in deze eigenzinnige variatie op de western. Een mooie tragedie in het droge 19e-eeuws Nevada rond twee onafhankelijke zielen, een wat oudere boer/veteraan en een Franstalige bloemenverkoopster, die als een blok voor elkaar vallen.

Sundance Festival Favorite

Iedereen heeft potentie

Radical

Waargebeurd Mexicaans onderwijs-drama over een achtergestelde basisschool en een idealistische, tegendraadse onderwijzer. Hij weet in zijn leerlingen het beste naar boven te brengen. Heerlijk opbeurend verhaal met een ontwapenende cast.

Surinaams slavernijverleden

Verhalen van de marrons

Stones Have Laws

Dee Sitonu A Weti

De drie (co-)filmmakers zijn te gast voor een Q&A bij hun bijzondere productie, gemaakt samen met en over marrons in de Surinaamse binnenlanden. Zij zijn de nakomelingen van Afrikanen die de slavernij op de Nederlandse plantages zijn ontvlucht en leven nog steeds verbonden met natuur en aarde, letterlijk en figuurlijk veraf van de westerse wereld. Eenmalige voorstelling i.h.k.v. het Herdenkingsjaar slavernijverleden.

Klap uit  

De nieuwe Guadagnino

Game, Set and Match

Challengers

Luca Guadagnino (Call Me by Your Name) pakkende portret van de strijd tussen drie mensen die bezeten zijn van tennis. Rond één verhitte en razendknap vastgelegde wedstrijd vermengd met flashbacks, zien we hoe Josh O’Connor, Mike Faist en Zendaya elkaar tegelijkertijd aantrekken, afstoten en tot elkaar veroordeeld zijn.

historisch drama

Haar tijd ver vooruit

Maria Montessori

La nouvelle femme

Dit fraaie historische drama speelt in de baanbrekende periode rond 1900 in Rome, waarin we Maria Montessori zien als een voor die tijd enorm onafhankelijke vrouw, die toen de basis legde voor een geheel nieuwe kijk op onderwijs en voor haar eigen leven. 

Tien jaar na Ventoux

Vriendschap en een bouwval

Laatste ronde

De vier wielervrienden uit Ventoux treffen elkaar tien jaar later opnieuw. Ze zijn ouder (en wat strammer) en vrouw en kinderen zijn het huis uit. Wat nu met het leven? Ze gaan wat morrend samen een charmante bouwval in een Belgisch dorpje omtoveren tot bistro. Leuk plan maar ondertussen blijkt dat ook hun vriendschap wel een opknapbeurt kan gebruiken. 

Klap uit  

Elke derde vrijdag van de maand (9x)

Een bonte mix van mooie en actuele films

Filmclub 2023/2024

(besloten)

Het Filmhuis heeft een eigen Filmclub – of eigenlijk twee: elke derde vrijdag van de maand, één op de ochtend en één op de middag. Telkens met een nieuwe film, iets lekkers en gezellig napraten in de foyer. Alleen bij het begin van het seizoen kunt u instappen.