Green Border

Tijden en tickets

laatste week

laatste keer

Europa

Over grenzen gaan

De joodse Agnieszka Holland, filmveteraan met twee Oscarnominaties, werd voor de verkiezingen van 2023 door de Poolse regering voor nazi uitgescholden toen haar migratiedrama Green Border uitkwam. Haar film zou anti-Poolse propaganda zijn. De festival-favoriet won eerder de speciale juryprijs in Venetië en werd vervolgens in eigen land nota bene een kaskraker. En dat terwijl de film niet licht oordeelt over wat er in de bossen aan de Pools-Belarussische grens (in het Woud van Białowieża) gebeurt sinds 2021. Het is een vreselijk cynische en (dodelijk) gewelddadige praktijk. Je kan het opmerkelijk noemen dat deze aangrijpende film over de ‘push-backs’ van migranten heen en weer tussen beide landen, ‘kijkbaar’ is. Dat is onder andere te danken aan de opdeling in hoofdstukken waarin het perspectief wisselt (de immigrant, grenswacht, activist etc.), in de keuze voor zwart-wit maar bovenal aan het talent van Holland die een grote mate van menselijkheid weet op te roepen in al deze onmenselijkheid.

De link met de Tweede Wereldoorlog (en dodenherdenking) is niet ver te zoeken. Om Holland te citeren: “Als je [eenmaal] gelegaliseerd geweld tegen mensen toestaat als reactie op bepaalde politieke uitdagingen, dan kan je met deze acceptatie stap voor stap verdergaan totdat je [vanzelf] bij misdaden tegen de menselijkheid komt.

Agnieszka Holland, POL 2023 - 147 min
drama met: Maja Ostaszewska, Jalal Altawil, Behi Djanati Atai

Volkskrant

Het is een pijnlijk verhaal, met grote kunde verteld door de 75-jarige Holland, die sinds de première op het filmfestival van Venetië al meer dan tien prijzen won.”

Trouw

Heel sterk is hoe de film, die in prachtig, sober zwart-wit is opgenomen, al die verschillende verhalen in elkaar laat overvloeien.”

NRC

In ‘Green Border’ word je deelgenoot van het abjecte steekspel met vluchtelingen aan de grens tussen Wit-Rusland en Polen en zie je waar demonisering toe leidt zonder je vertrouwen in de mensheid te verliezen.”

VPRO cinema

Maakt goed invoelbaar hoe het is om als vluchteling volledig afhankelijk te moeten zijn van de goedheid van andere mensen.”

The Guardian

At 74, Polish film-maker Agnieszka Holland has lost none of her passion – or compassion.” – “A vital bearing of cinematic witness to what is happening in Europe right now.”

Sundance Festival Favorite

Iedereen heeft potentie

Radical

Waargebeurd Mexicaanse onderwijsdrama over een achtergestelde basisschool en een idealistische, tegendraadse onderwijzer. Hij weet in zijn leerlingen het beste naar boven te brengen. Heerlijk opbeurend verhaal met een ontwapenende cast.

Bestseller-verfilming

Vervlochten levens

The braid

Verfilming van bestseller De vlecht (door de schrijfster zelf) is een prachtig mozaïek-drama rond drie vrouwen op drie continenten. Canada, Italië en India zijn ver van elkaar verwijderd en toch raken hun levens vervlochten. Over verdriet, hoop en voor jezelf opkomen.

Movies that Matter

Cartoon-protest in India

Drawing a Line

Dinsdag 28 mei: In de laatste film van de Movies that Matter-reeks van dit seizoen vecht de Indiase cartooniste Rachita Taneja voor de vrijheid van meningsuiting met humor en eerlijkheid. De nabespreking is deze keer in de vorm van een gratis cursus cartoons tekenen! – NB: Nederlands ondertiteld

Historisch drama

De magie van een ritme

Boléro

Roaring twenties, Parijs. De extravagante Russische choreografe Ida Rubinstein vraagt Maurice Ravel de muziek voor een ballet te schrijven. Iets gewaagds, zinderend en erotisch. In dit prachtig geschoten historische drama zien we dat hij na lang ploeteren met een grensverleggend, ritmisch en opzwepend meesterwerk komt vol herhaling, dat iedereen kent: de Boléro

Klap uit  

Slavernijverleden

De wortels van discriminatie

Origin

Dinsdag 4 juni: speciale voorstelling bij het Herdenkingsjaar Slavernijverleden. Gerlinda Heywegen leidt de film in en bespreekt daarbij ook de bestseller van Pulitzerprijs-winnaar Isabel Wilkerson. In de film zien we hoe haar boek tot stand kwam met haar analyse van de samenhang tussen racisme, antisemitisme en het kastensysteem. Ze reist daarvoor van de VS naar Duitsland (en onderzoekt de Holocaust) en naar India in een periode die ook in haar persoonlijke leven zeer bewogen is. Nagesprek in de foyer met de heerlijke hapjes van Dushi.

Klap uit  

Slot Italië-trilogie

Een bont stel grafschenders

La chimera

Italiaans schelmenavontuur in de jaren tachtig rond droevige archeoloog Arthur (Josh O'Connor uit The Crown), een bonte bende rovers van Etruskische kunst en verloren liefde Beniamina. Haar moeder (Isabella Rossellini) bestiert in haar rolstoel een groot vervallen landhuis. Sociaal drama, gekweld verlangen en dromerige romantiek van de (zeer onderscheidende) hand van Alice Rohrwacher.

Klap uit  

Nederlandse road-movie

Samen terug in de tijd

De terugreis

Nostalgie, een lach en een traan in deze heerlijke Nederlandse feelgood roadmovie met Martin van Waardenberg en Leny Breederveld. Jaap en Maartje zijn al bijna 50 jaar samen. Nu is het tijd om nog één laatste keer naar Spanje af te reizen. Dat gaat echter niet van een leien dakje. Een kleine Odyssee vol ontroerende en grappige situaties waarin onze helden uiteindelijk de eindbestemming halen èn elkaar terugvinden.

Klap uit  

Elke derde vrijdag van de maand (9x)

Een bonte mix van mooie en actuele films

Filmclub 2023/2024

(besloten)

Het Filmhuis heeft een eigen Filmclub – of eigenlijk twee: elke derde vrijdag van de maand, één op de ochtend en één op de middag. Telkens met een nieuwe film, iets lekkers en gezellig napraten in de foyer. Alleen bij het begin van het seizoen kunt u instappen.