Four Daughters

Les filles d'Olfa

Tijden en tickets

geen voorstellingen op het programma

Beste documentaire

Making-of van een gezin

Slim opgebouwde en intense combinatie van fictie en docu-drama reconstrueert het leven van het Tunesisch gezin van de eigenzinnige Olfa, alleenstaande moeder met vier dochters. De twee oudsten zijn spoorloos verdwenen. Tegen de achtergrond van de Arabische lente wordt laagje voor verrassend laagje van hun geschiedenis onthuld, terwijl we meekijken hoe de acteurs die de moeder en de verdwenen dochters in een film gaan spelen, hun scènes vooraf doornemen met de echte Olfa en de achtergebleven dochters. Deze ongewone aanpak brengt allerlei onverwachte gebeurtenissen, verhoudingen en gevoeligheden aan het licht. Hoop, verdriet en botsende werelden raken verweven met wereldgeschiedenis. Een opmerkelijke (waargebeurde) film waarover je het best verder niks leest, want de grote kracht ervan zit in het ‘ontraadselen’. Beste documentaire in Cannes, Oscar-nominatie Beste documentaire en een van de publieksfavorieten op het IFFR.

Kaouther Ben Hania, FRA 2023 - 108 min
docu-drama met: Olfa Hamrouni, Hend Sabry, Eya Chikhaoui, Tayssir Chikhaoui

VPRO cinema

Regisseur Kaouther Ben Hania won het vertrouwen van Olfa en maakte deze altijd intrigerende film, waarin ze Olfa en de twee achtergebleven dochters laat vertellen over toen, samen met twee actrices die de twee ontbrekende dochters spelen en af en toe flink tekeer gaan tegen de echte Olfa.”

Filmkrant

Toont hoe bevrijdend verhalen kunnen zijn.” – “Een hybride van fictie en realiteit, waarin het navertellen, bevragen en fictionaliseren van het verleden subliem in elkaar overlopen.”

de Volkskrant

Making-of van een film” – “Hoe minder je van tevoren weet, hoe meer indruk de film maakt.”

Trouw (interview)

Four Daughters is het even aangrijpende als bizarre verhaal van een moeder en haar vier dochters” – “‘De film was een intense, maar ook een erg geestige reis’, aldus regisseur Kaouther Ben Hania.”

Sundance Festival Favorite

Iedereen heeft potentie

Radical

Waargebeurd Mexicaanse onderwijsdrama over een achtergestelde basisschool en een idealistische, tegendraadse onderwijzer. Hij weet in zijn leerlingen het beste naar boven te brengen. Heerlijk opbeurend verhaal met een ontwapenende cast.

Bestseller-verfilming

Vervlochten levens

The braid

Verfilming van bestseller De vlecht (door de schrijfster zelf) is een prachtig mozaïek-drama rond drie vrouwen op drie continenten. Canada, Italië en India zijn ver van elkaar verwijderd en toch raken hun levens vervlochten. Over verdriet, hoop en voor jezelf opkomen.

Movies that Matter

Cartoon-protest in India

Drawing a Line

Dinsdag 28 mei: In de laatste film van de Movies that Matter-reeks van dit seizoen vecht de Indiase cartooniste Rachita Taneja voor de vrijheid van meningsuiting met humor en eerlijkheid. De nabespreking is deze keer in de vorm van een gratis cursus cartoons tekenen! – NB: Nederlands ondertiteld

Historisch drama

De magie van een ritme

Boléro

Roaring twenties, Parijs. De extravagante Russische choreografe Ida Rubinstein vraagt Maurice Ravel de muziek voor een ballet te schrijven. Iets gewaagds, zinderend en erotisch. In dit prachtig geschoten historische drama zien we dat hij na lang ploeteren met een grensverleggend, ritmisch en opzwepend meesterwerk komt vol herhaling, dat iedereen kent: de Boléro

Klap uit  

Slavernijverleden

De wortels van discriminatie

Origin

Dinsdag 4 juni: speciale voorstelling bij het Herdenkingsjaar Slavernijverleden. Gerlinda Heywegen leidt de film in en bespreekt daarbij ook de bestseller van Pulitzerprijs-winnaar Isabel Wilkerson. In de film zien we hoe haar boek tot stand kwam met haar analyse van de samenhang tussen racisme, antisemitisme en het kastensysteem. Ze reist daarvoor van de VS naar Duitsland (en onderzoekt de Holocaust) en naar India in een periode die ook in haar persoonlijke leven zeer bewogen is. Nagesprek in de foyer met de heerlijke hapjes van Dushi.

Klap uit  

Slot Italië-trilogie

Een bont stel grafschenders

La chimera

Italiaans schelmenavontuur in de jaren tachtig rond droevige archeoloog Arthur (Josh O'Connor uit The Crown), een bonte bende rovers van Etruskische kunst en verloren liefde Beniamina. Haar moeder (Isabella Rossellini) bestiert in haar rolstoel een groot vervallen landhuis. Sociaal drama, gekweld verlangen en dromerige romantiek van de (zeer onderscheidende) hand van Alice Rohrwacher.

Klap uit  

Nederlandse road-movie

Samen terug in de tijd

De terugreis

Nostalgie, een lach en een traan in deze heerlijke Nederlandse feelgood roadmovie met Martin van Waardenberg en Leny Breederveld. Jaap en Maartje zijn al bijna 50 jaar samen. Nu is het tijd om nog één laatste keer naar Spanje af te reizen. Dat gaat echter niet van een leien dakje. Een kleine Odyssee vol ontroerende en grappige situaties waarin onze helden uiteindelijk de eindbestemming halen èn elkaar terugvinden.

Klap uit  

Elke derde vrijdag van de maand (9x)

Een bonte mix van mooie en actuele films

Filmclub 2023/2024

(besloten)

Het Filmhuis heeft een eigen Filmclub – of eigenlijk twee: elke derde vrijdag van de maand, één op de ochtend en één op de middag. Telkens met een nieuwe film, iets lekkers en gezellig napraten in de foyer. Alleen bij het begin van het seizoen kunt u instappen.