Dit prachtig getekend meesterwerk zonder mensen en woorden, is één van de mooiste animatie(speel)films van het jaar, en won een European Film Award, kreeg op het festival van Cannes de aanmoedingsprijs (Un certain regard), winnaar van een Golden Globe en is de Letse Oscar-inzending. Zonder het gebruikelijke stramien van een groots Hollywood-verhaal, volgt de bewegelijke camera een groepje dieren die samen proberen te overleven in een overstromende droomwereld. Hoofdpersoon is een eigenzinnige, charmante zwarte kat, die probeert het gestaag oprukkende water voor te blijven. Maar hoe hoog hij ook klimt, het water is niet te stuiten.
Uiteindelijk kan hij zich redden op een voorbij drijvende zeilboot, met een slaperige capibara aan het roer. Samen beginnen ze aan een odyssee, voortgestuwd door de stroming en de wind, door het oerwoud, verlaten steden en ondergelopen berglandschappen. Onderweg pikken ze nog een ijdele maki, speelse labrador en opofferingsgezinde secretarisvogel op. Na de nodige onderlinge strubbelingen raakt het kleine gezelschap langzaamaan beter op elkaar ingespeeld.
Flow is bovenal een prachtige film. Door de waanzinnig mooie tekeningen, het afwisselend kabbelende en dreigende water met majestueus zwemmende vissen en de vloeiende muziek wordt je ondergedompeld in een wereld zonder mensen.
De Letse filmmaker Gints Zilbalodis koos er bewust voor de dieren niet te vermenselijken. De kat beweegt en mauwt dus zoals je eigen kat thuis en laat via zijn oren, ogen en bewegingen zien wat hij voelt en wil. Zilbalodis heeft het verhaal ook niet volledig uitgewerkt; er wordt niet verteld waar het water vandaan komt noch wat er met de mensen is gebeurd. Zo laat hij veel over aan je eigen interpretatie.
Onuitgesproken speelt op de achtergrond de metafoor van de ark van Noach, en van de klimaatcrisis. Maar vooraan staat een verhaal over hoe angsten te overwinnen en te leren vertrouwen op anderen. Hetzelfde ondervond de regisseur zelf tijdens het maken van deze grote productie, waarvoor hij ‘moest’ samenwerken met Franse en Belgische animators. Voorheen werkte hij in zijn eentje. Samenwerken was volgens hem “stressvol, maar leverde ook veel op.” Lachend: “De dieren in de film kibbelen veel, dat was bij ons gelukkig niet zo.” Flow is een ontroerende en indrukwekkende film, gemaakt voor volwassenen (maar ook geschikt voor jongere mensen).